måndag 29 september 2014

Glesbygdsargumentet lyfts fram ännu en gång


Anders Westgårdh


Efter Sverigedemokraternas valframgångar har det varit viktigt att bortförklara dem, samtidigt som demoniseringen av partiet och dumförklaringen av dess väljare oförtrutet fortsätter. Parallellt pågår också en desperat kampanj för att hitta skäl till att fortsätta massinvandringen. Ett av dessa är den idiotiska tanken att avfolkningen av mindre orter på landsbygden kan hejdas genom att istället fylla dessa med människor från Afrika och Mellanöstern.

Idag är det Aftonbladets föga begåvade Anders Westgårdh som plockar upp idén, som vanligt som om det är någonting alldeles nytt som han har kommit fram till själv. Han inleder med det där besöket på zoo, som alltid sker när personer från etablissemanget ska beskriva landsbygden:

"Det händer ibland att jag lämnar min urbana komfortzon med sina välbekanta stadsgator där jag känner mig både hemma och välkommen.
Det händer ibland att jag reser ut på landet.
Och ofta känns det mer exotiskt att passera genom svensk landsbygd än att strosa runt i Queens eller Belleville eller Shoreditch. Mer exotiskt – men också mer ledsamt."

Beskrivningar av hur han "strosar runt i Queens" är inte slumpmässigt inlagda, utan ska förmedla budskapet om att här har vi en världsvan herre, som markant skiljer sig från de fördomsfulla människor som blev kvar när tåget gick på den svenska landsbygden. De som är rädda för det främmande, har dålig mobiltäckning och följaktligen röstar på SD. Om vi skulle missa denna poäng, görs den tydligare:

"Övergivna platser där framtiden flytt sin kos och tagit hopp och stolthet med sig. Igenbommade butiker, nedlagda postkontor, övervuxen järnvägsräls, sprucken asfalt.
Faktum är att 250 av landets 290 kommuner i dag tappar sina unga, som flyttar hemifrån och aldrig kommer tillbaka. Det visar färska siffror från Internationella ­Handelshögskolan i Jönköping.
Lika statistiskt säkerställt är att Sverigedemokraterna är som störst där landet är som trasigast (med undantag för Skåne som ­behåller sin främlingsfientliga särställning)."

Inflyttning till storstäderna, urbanisering, är inget svenskt fenomen och är en helt annan fråga än invandringspolitiken. Det är tämligen uppenbart att dessa skribenter hämtar sina bilder och "analyser" från varandra, snarare än egna tankar och observationer. Där Göran Persson talar om "dålig mobiltäckning" för att beskriva sverigedemokraters hemvist i gyttjan utanför Stockholm, väljer Westgårdh alltså bland annat "sprucken asfalt". Att SD blir näst största parti i exempelvis Borlänge, med 40 000 invånare, har rimligen mer att göra med den somaliska koloniseringen av staden, än någon sprucken asfalt och övervuxen järnvägsräls. Eftersom invandringsfrågan aldrig får användas som förklaring till SDs framgång, måste dessa mediemänniskor hitta andra, om än aldrig så idiotiska, förklaringar.

Westgårdh vill dock framhålla en lösning på både partiets framgång och avfolkningen, och vi har hört den många gånger förut:

"De är trasiga och skadade efter hemska upplevelser och flykt. Men de är handlingskraftiga och djärva. Annars hade dom inte kommit ända hit.
Tänk en ny flykting­politik där dessa människor ges möjligheten att starta om sina liv som delaktiga i uppbyggnaden av den svenska landsbygden. Där de blir välkomnade i stället för hatade.
På köpet skulle vi skicka ut SD på den sista färden."

Det var en synnerligen generaliserande beskrivning av 80 000 personer per år. Det stora problemet med glesbygdsargumentet, är att det inte stämmer med verkligheten eller går ihop rent logiskt. Just mindre orter på landsbygden är var många flyktingar först hamnar, men även de har en tendens att söka sig till de större städerna, antingen för arbetstillfällen eller för att komma närmare landsmän och släktingar. Om det är svårt för en svensk att finna arbete i den döende bruksorten, blir det inte nödvändigtvis lättare för någon från Somalia eller Syrien.


Gert Gelotte

För en vecka sedan publicerade GPs evigt politiskt korrekte Gert Gelotte en närmast identisk krönika med rubriken "Problemet är utvandringen". Som besök på zoo utgår han från Överkalix:

"Men det är inte valresultatet i Överkalix jag fortfarande funderar över utan en kort intervju med en äldre kvinna. I programmet berättar hon att hon tänker rösta på Sverigedemokraterna. På reporterns fråga varför svarar hon ”allt” och tillägger:

– Stoppa invandringen, som är i onödan.

Det är ett märkligt motiv i en kommun som mer än allt annat behöver fler människor och nya idéer. Men den äldre kvinnan är inte ensam om sina åsikter. I riksdagsvalet röstar 12,9 procent av väljarna i Överkalix på SD. Det är exakt samma andel som Sverigedemokraterna fick i hela Sverige."

Fler människor och "nya idéer" alltså, vilket är en omskrivning för vad mer välartikulerade personer uttrycker som att "mångfald skapar dynamik". Som vanligt handlar inte kritik mot invandringspolitiken om kritik mot invandringspolitiken, utan "behov av någon att skylla på":

"Vårt behov av någon att skylla på är den jordmån vari Sverigedemokraterna växer. Rötter i nynazism och ett rasistiskt principprogram bryr sig partiets väljare inte om. Politiker kan vädja om medmänsklighet och påminna om vart främlingsfientlighet leder, men måste också göra det politiker kan. Öppna arbetsmarknaden, så att även människor med låg utbildning och dåliga kunskaper i svenska får plats."

Visst kan vi försöka vrida tillbaka utveckling och produktivitet för att skapa en arbetsmarknad för personer med låg utbildning och bristfällig svenska, exempelvis genom att förbjuda grävmaskiner eller skapa en halv miljon beredskapsjobb. Eller så kanske vi inte ska fylla på med över 100 000 nya varje år?

Som sagt, urbanisering är en helt annan fråga, där man kan diskutera huruvida det är ett problem och vad man i så fall ska göra för att vända utvecklingen. Att landsbygdens invånare ska ersättas med människor från Afrika och Mellanöstern är ett helt groteskt scenario, som inte bara är orealistiskt, utan framför allt innebär en utrotning av det svenska folket. Skulle Gert Gelotte själv lämna sitt helvita isolat i Eriksberg i Göteborg för att flytta till en muslimsk by i Jämtland?


19 kommentarer:

 1. Översittarna är avskyvärda, naturligtvis, men varför går så stor del av svenska folket runt och är oförstående zombies?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medier och propaganda har en starkare påverkan än man vill tro...

   Radera
  2. Social konstruktion29 september 2014 17:04

   Så är det, tänk bara på att SR/SVT hamnar högst upp i SOM-institutets trovärdighetsmätningar. Mannen på gatan vet inte ens att han utsätts för daglig propaganda och att man ständigt bryter mot kravet på saklighet och opartiskhet.
   En ljusning är dock att 'journalister' hamnar längst ner på samma undersökning. Kanske det finns hopp om att de svenska väljarna vaknar till liv på allvar.

   Radera
 2. Man kan ju förbjuda traktorer och skördetröskor.

  SvaraRadera
 3. Tobbe skriver så bra och träffsäkra texter att man kan stå ut ett tag till i dyng-politikens förlovade land. Men, det kan inte fortsätta så här, svenska folket måste släpas fram till datorn och tvingas att läsa AP, Tobbe o alla de andra, sen om de ändå inte håller med, ja då vet vi att de åtminstone läst den andra versionen iaf...

  Jag försöker sprida alternativa medier till minst en person i veckan. Vi alla måste hjälpas åt att rädda landet!

  SvaraRadera
 4. Jaa inte blir det enklare att skapa ett rikt liv i glesbygden bara för att etablissemanget redan "stängt ned" denna.
  Ja så om man inte öser in typ 2-300.000 tusen kronor av skattepengar till varje berikare förstås. .
  MEN vänta nu om man lägger dessa pengar på i stort sett vem som helst av våra arbetslösa, speciellt ungdomar som är lättflyttande och flexibla, skulle det fungera lika bra utan ett enda tillskott av "berikare" utifrån.
  OKK skulle det, mot förmodan finnas ett kompetensbehov så kan lätt
  3-500.000 av våra "pensionärer" hoppa in och göra jobbet.
  Tveeggat både som ersättare för dyr import såväl som starkt bidragande till våra skattepengar som ju växer med varje arbetande.
  Att sedan våra äldre för det bra på gamla dar kan väl inte vara plågsamt för någon, eller hur?
  Och vad avser att pensionärerna kostar så kommer deras pensionärsår att bli starkt reducerade . . . Bara plus alltså . .
  Och Re: "traktorer och skördetröskor" varför inte 1000 spadar i stället för en grävmaskin?

  SvaraRadera
 5. Man suckar djupt över de meningslösa floskler som PK-media gödslar
  sina stackars läsare med! Sen kan man ju undra, vilken värld lever så-
  dana som Westgårdh och Gelotte i...för de tror väl ändå inte att dagens
  väljare bara sväljer all propaganda rakt av? Det är ju uppenbart att allt
  fler väljare kontrollerar PK-medias propaganda, och sen loggar in på
  någon av de oberoende nätsajterna för att skaffa sig en bild av vilken
  sanning som herrar Westergårdh och Gelotte egentligen står för. Da-
  gens väljare är inte riktigt så dumma som ovanstående herrar tror!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen undrar man också hur det är beskaffat med deras chefer, tidingsredaktörer eller vad det är som släpper igenom detta konstanta malande av nonsens, som ju faktiskt stämplar tidningen som oläsbar för långt tid framöver.

   Radera
 6. Vilken otrolig produktivitet du har, Tobias! Tack för en stor mängd rolig läsning; det är skönt att läsa någon som säger som det är istället för den ständiga floden av BS/PK. Det går inte en dag utan att jag går till din blogg. Tackar!

  SvaraRadera
 7. En fråga som inte är direkt relaterad till Tobias artikel. Hur skall man bli av med alla lögnaktiga reportrar? Mitt förslag är att dels stänga journalisthögskolan - gör ingen nytta förutom att skola reportrarna i marxism/värdegrund - samt att dra in pressstödet. Det senare skulle resultera i färre betalda reportrar.

  Och med tanke på att betalda reportrar domineras av postmarxismen, så skulle balansern mellan deras minoritetsvy och den som genomsyrar idiellt arbetande reportrar - som exempelvis Tobias - att bli bättre. Rapporteringen skulle helt enkelt reflektera allmänheten bättre.

  SvaraRadera
 8. Man undrar varför dessa debattörer tycker att vi ska ta omvägen över Syrien och Somalia om vi vill ösa pengar över landsbygden ? Varför inte bara ta Migrationsverkets anslag och använda de pengarna för att stimulera företagande, utbildning, familjer, kultur etc på landsbygden. Det handlar om 100 miljarder över 10 år och då pratar vi bara Mig.verkets anslag.

  SvaraRadera
 9. Märkligt detta med landsbygd/glesbygd.
  Har av personliga skäl informerat mig om bredbandsutbyggnaden i glesbygden.
  Bredband är en infrastruktur lika nödvändig som vägar, järnvägar etc. etc.
  Så himla bra då att glesbygden skall "blomma" då är det väl bara att dra lite fiber "ut i skogen".
  Tyvärr så fungerar det inte så utan i nuläget så anser man att 20 Mb/s är gott nog för de i glesbygden. Dessutom monteras detta ADSL-nät ned i rask takt.
  I de allra flesta moderna samhällen finns 100-250 Mb/s tillgängligt till en kostnad av ~300kr/månad
  Rörande fiber vet jag inte vad det kostar med fiber hem till ensamma hus/firmor verka kosta en del i installation MEN i vilket fall då glesbygden hamnar sist, större orter hamnar före osv så har man just nu 5-årsplaner (i hoppas-hoppas läge) Ja hur i hela världen skall glesbygden kunna leva innan dessa 5 år timat? Förmodligen inte så enda alternativet blir att pumpa in ordentligt med skattepengar för konsumtion i 5 år. . minst.....sedan kan man börja utbilda de som bor där i data osv . . ja som de flesta inser så är detta ett "Mission impossible" så tänk om, tänk rätt och gör rätt . . kanske glesbygden inte kan leva förrän större städer och byar och orter kommer EFTER de riktigt små samhällena . . annars ja man behöver inte vara raketforskare för att inse den krassa verkligheten:
  Det blir inget!

  SvaraRadera
 10. Jag gör i mitt jobb regelbundna resor till just Överkalix och har de senaste åren sett en drastisk förändring av samhällsbilden äga rum. En helt vanlig eftermiddag mitt i centrala samhället vid konsum kan man utan problem se åtminstone 15-20 individer av afrikansk härkomst ströva omkring och göra ingenting. Detta kan omöjligt vara till någon enskild persons vinning och har en destruktiv inverkan på samhället. Vi har bara sett början och Tobbe du har fullkomligt lysande analyser av vårt samhälle!//A

  SvaraRadera
 11. Beträffande förslaget att sätta människor från Mellanöstern att blåsa nytt liv i landsbygden kommer jag osökt att tänka på några reportage från flyktingförläggningar ute på landet i vacker herrgårdsmiljö. De boende klagade högljutt på isolering på gränsen till lappsjuka, man saknade folkrika marknader och en person frågade - Vart har vi blivit deporterade? Detta missnöje var m.a.o utbrett och gällde inte bara ett fåtal individer. Att man fått busskort till närmsta stad (jag tror det var Nässjö - visserligen ingen metropol, men ändå) ansågs inte vara tillräckligt. Man bara undrar hur dessa personer skulle kunna bosätta sig där och börja en tillvaro på dessa premisser.

  SvaraRadera
 12. Anonym sade helt rätt att migverket på 4 år förbrukar 100 miljarder på asylcirkusen,lägg till det lika mycket på Eu cirkusen,lika mycket på bistånd till outvecklade delvis korrupta länder,300 miljarder plus vad det kostar att ha en halvmiljon undersysselsatta asylanter invandrare,en rejäl slant till den svenska glesbyggden!

  SvaraRadera
 13. I Danmark husker vi ham endnu for denne


  Någonting är ruttet i staten Danmark
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/anderswestgardh/article10244414.ab

  SvaraRadera
 14. Under minst åtta år har vi nu sett urbaniseringen. Borta är C:s glada rop: Hela Sverige ska leva! Ta t ex Miljöpartiet som är falsk marknadsföring för de vet inget om svensk miljö utanför tullarna och definitivt inte i Norrland.

  På senare år har vi också berikats på små orter här uppe. Det har kommit "flyktingar" från alla världens hörn. PK-tänkande kommunalpolitiker har gått på flosklerna om berikning och expansion av allt i glesbygden. Och visst har folk ställt upp. Vips så dyker det upp dagis och den nedlagda skolan kommer åter till användning. Så kommer den dag då de nya som ska rädda oss får PUT. Nästa dag har de flyttat till Stockholm, Göteborg eller Malmö.

  Någon PK-politiker kom med förslaget att de skulle expropiera jordbruk i Norrland och ge till invandrarna? Om inte en svensk med hög utbildning typ agronom inte kan driva ett lönsamt jordbruk, hur sjutton skulle då en analfabet från Somalia klara av det?

  Titta på asylanläggningen Frånö utanför Kramfors. Ingen ville stanna där av alla de män som kom så de började förstöra (tvättmaskiner är poppis) och gick ut till nyheterna och klagade bittert. Det var fel på de svenska sängarna så de hade slängt ut dem. Ja, jag vet att många inte är vana att sova i en säng men denna gång hade de fått sängar med löss!? När de hamnade i media så ryckte MV ut och de flesta har nu fått flytta söderöver.

  Nej kära politiker, dessa lyxturister kommer inte hit för att njuta av naturen eller jobba i jordbruket, de vill ha körkort, bil, Iphone, datorer och en stor lägenhet mitt i city.

  SvaraRadera
 15. På ett sätt har dessa journalister rätt. Det bedrivs ingen glesbygdspolitik värt namnet i Sverige. Men det finns uppenbarligen inget intresse heller att rapportera från "ute i landet". Antagligen för att många av dem just flytt denna kontext för att simulera något som liknar livet på Manhattan.

  Undermedvetet känns nog också landsbygden som själva "urhemmet" för etniska svenskar, då majoriteten härstammar från statare, torpare och bönder. Bondekulturen var något som bara "var" fram tills att en liten minoritet bildade borgare i städerna definierade den under första hälften av 1800-talet, men inte desto mindre, hade den existerat i 14 000 år.

  I Norge har man insett vikten av just detta, det vill säga att satsa på landsbygden. Detta har sin rot i själva bildandet av en nationell identitet efter århundraden av dansk kultur- och språkhegemoni var tvungna att sätta ned foten mot de i början mycket dominerande svenska ståthållarna i den nybildade unionen mellan Sverige och Norge som existerade fram till 1905. Anledningen till att den inte existerade efter 1905 var kulmen på denna nationella identifikation.

  I Norge håller man hårt på det man uppfattar som sin lokala identitet och självbestämmanderätt, en del kommuner har bara några hundra invånare men självstyre. Decentralisering skapar alltså förtroendevalda församlingar som helt enkelt gör sitt bästa för sina kommuninvånare.

  Hur vore det om dessa självutnämnda experter till journalister tog och skildrade den landsbygd som faktiskt existerar? Friska och sunda människor som är tillfreds med sin tillvaro i den uråldriga byagemenskapen eller kustsamhället, på gott och ont.

  Folk som aldrig ens definierat begreppet "stanna på glesbygden". Folk som är driftiga småföretagare inom jordbruk, IT, hantverk, med mera, och som faktiskt värdesätter en livsstil utan social oro och våld med naturen runt knuten.
  Folk som känner sig lätt sjuka efter ett besök i Södermalms hipsterkvarter eller en tur i Stockholms tunnelbana. Folk som inte förstår sig på varför det är status att se så där konstant upptagen ut hela tiden och tala rätt ut i luften i sin Iphone 6. Folk som känner sig hemma när de börjar närma sig skogbeklädda åsar efter att ha kärt bil Närkes slättland. Folk som inte fattar varför man smygalkad måste hänga på krogen Riche tre, fyra dagar i veckan efter att man fyllt 42 år, och konstant gå på den där niten att det inte blir någon fortsättning med krogragget. För i Stockholm är inte sällan lika svårt att hitta en kvinna som på landsbygden. Kraven är skruvade och högt ställda.

  Ja, hur vore det istället att komma fram till att folk på landsbygden fortfarande har kvar sin identitet och genom det faktiskt tar avstånd från de sociala experiment som det värderelativa "avantgardet" på Södermalm och Eriksberg vurmar för och dagligen projekterar på befolkningen.

  SvaraRadera