söndag 28 september 2014

"Nybyggarlandet Sverige" dyker upp igen


Tove Lifvendahl


2011 genomförde Centerpartiet en riksstämma i Åre under parollen "Nybyggarlandet Sverige". Det var också vid denna stämma som Annie Lööf valdes till partiledare och partiet hamnade i ett nyliberalt inferno, där sedermera även förslag om fri invandring, månggifte och avskaffad skolplikt lades fram. I en intervju kommenterade Annie Lööf förslaget:

"Ja, Centerpartiet har varit ett visionärt och modigt parti på den här stämman. Stämmans tema hade just Nybyggarlandet. För att vi ser att människor som vill komma hit och arbeta, driva företag, men också människor som flyr undan krig och förtryck – ska få komma hit, skapa sitt arbete, starta sitt företag, göra rätt för sig, betala skatt och kunna själv. Jag tror att det är en väldigt viktig, liberal och öppenhetlig ingång som jag som frihetlig centerpartist gärna vill anta." 

Som vanligt grundades alltså dessa liberala tankar på drömmar, högtravande principer och rent önsketänkande. Att kalla Sverige för ett nybyggarland är naturligtvis ett enormt hån mot de svenskar som lever och bor här, samt de tidigare generationer som har byggt upp landet. De fick här höra att Sverige var ödemark, redo att tas i besittning av nya folk från Afrika och Mellanöstern.

I dagens SvD vill moderata Tove Lifvendahl, numera tidningens politiska chefredaktör, återlansera begreppet. Hon inleder med en något generaliserande och verklighetsfrämmande bild:


"Vad är Jimmie Åkesson, Fredrik Reinfeldt, den nyanlända syriska flyktingen, den utflyttade Bollnäsbon i USA, den invandrade chilenaren som sedan utvandrat, den vallonättade skånska ynglingen, den finskfödda norrländska tanten och resten av befolkningen i det här landet överens om? En hel del.

De tycker alla att Sverige är ett, på många sätt, bra land. De skulle, med lite god vilja, kunna enas om några områden där de önskade att Sverige utvecklades bättre. De har alla valt (om än vissa till följd av fruktansvärda omständigheter) att ha en relation till landet; att flytta hit, behålla kontakten eller stanna kvar. Många av dem tänker ”hemma” om Sverige; i singularis, eller som deras första eller andra hem i världen."

Det var en synnerligen naiv och välvillig beskrivning. Fredrik Reinfeldt hyser ingen kärlek till Sverige och känner framför allt ingen lojalitet med landet eller intresse för dess framtid. Att den nyanlände syriske flyktingen kommer till Sverige för att denne tycker att Sverige är "ett bra land", är en sanning med modifikation. Att många gånger fler syrier söker sig till Sverige än till våra grannländer har ingenting med hur vårt land ser ut att göra, men allt med att vi är det enda landet som har fri invandring från Syrien och som glatt delar ut permanenta uppehållstillstånd. Vid det här laget är detta välkänt och intervjuade flyktingar i exempelvis Egypten uppger att det är just Sverige som är slutmålet. Att de tänker "hemma" om Sverige är självklart en stor lögn. Det gör nämligen inte ens alla som har varit här i många år, vilket bland annat mängden av parabolantenner vittnar om.

Ytterligare ett fint och verklighetsfrämmande stycke följer:

"De flesta kommer att, i det fall Sverige lyckas ta sig till VM-final i fotboll 2018, heja på samma lag – det som i dag leds av en lagkapten som är född i Sverige, talar med skånsk dialekt, och har föräldrar från två andra länder."

Även Tove Lifvendahl tycker alltså att "Zlatan-argumentet" är ett av de starkare för att fortsätta massinvandringen. I verkligheten hejar de flesta med utländsk bakgrund på hemlandet vid fotbollsmatcher, något som tog sig extrema och våldsamma former i Frankrike i år.

Algeriska nybyggare och deras ättlingar går
bärsärkagång i Paris efter att Algeriet vunnit
en match i fotbolls-VM.


Det blir sedan dags för Lifvendahl att hylla Centerpartiets slogan:

"Det bästa försök som gjorts de senare åren till en politisk idébild som är mer än en snitsig slogan, signeras emellertid Centerpartiet, som 2011 lanserade Nybyggarlandet. Det är hittills den politiska metafor med bäst potential att utgöra den gemensamma berättelsen framåt – i en föränderlig tillvaro där teknisk utveckling, migration och konkurrens om arbetskraften kommer att vara realiteter, samtidigt som landet behöver kunna hålla ihop och känna gemenskap."

Uppenbarligen känner hon inte själv att den senare delen står i direkt konflikt med Sveriges enorma flykting- och anhöriginvandring. En så betydande tillströmning från de mest avlägsna kulturerna kan omöjligen leda till att landet håller ihop och känner gemenskap, särskilt inte som strömmen domineras av muslimer.

Efter att Zlatan har prickats av, blir det sedan dags för referensen till Karl-Oskar och Kristina:

"Pristagarna förkroppsligar Mobergs nybyggare; djärva, handlingskraftiga, kreativa och hårt arbetande. Här finns en stolt tradition att haka tag i, som kan omfatta både ”gamla” och ”nya” svenskar.


Nybyggarna i Sverige är inte sällan direkta spegelbilder till de många svenskar som på flykt undan fattigdom och förföljelse, anlände till nytt land i lika eländigt skick som de krigsflyktingar som nu når Sveriges gräns. Det förhindrade inte att de genom eget hårt arbete och ansvar, kom att bidra stort till det land som välkomnade dem." 

Nej, "nybyggarna" i Sverige är inte "direkta spegelbilder" av 1800-talets utvandrare. Det är egentligen fantastiskt att man fortfarande ska behöva påpeka att européers invandring till 1800-talets USA har mycket lite med muslimsk invandring till Europa 2014 att göra. Istället för att smutsa ned Vilhelm Moberg med sitt eget nonsens, bör Tove Lifvendahl begrunda följande rader från denne författare:”Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss. 

Någon gudomlig rätt till ett visst landområde, någon rätt i och för sig att besitta ett visst land från begynnelsen och intill änden, gives naturligtvis icke åt vårt folk. Den rätten är någonting som skall förtjänas, som skall förvärvas av varje folk.

Svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land. Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här.


Vad Sverige i dag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund.”

14 kommentarer:

 1. Vi kommer att sluta i reservat när nybyggarna kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är väl det som historiskt blivit resultatet när "nybyggare" drar in över redan bebodda områden och anser sig ha större rätt till området än de som bodde där innan...

   Radera
  2. När jag läser den gränlöst liberala Lifvendahls drömmerier & utopismer om "nybyggarsamhället" så kan jag inte undgå att tänka på ekonomen Thomas Sowells formulering: 'The arrogant pride of the intellectuals'.
   Hans kritik går ut på att intellektuella gärna uttalar sig om sådant de egentligen inte har kunskap om. Likaså har de ofta inflytande över samhällsutvecklingen, utan att någonsin behöva ta ansvar för resultatet. Annat är det med en person som t.ex. bygger hus. Om han har för lite armering & för mycket sand i betongen så riskerar huset att kollapsa med massaker som följd. Då är den personen slut som byggmästare och riskerar hårt straff. Men denna princip gäller ej för de 'tjattrande klasserna'!
   Sign: Västsvenska lantmän

   Radera
 2. Inte nog med att Tove Lifvendahl blir fullkomligt överkörd av sina läsare,
  dessutom får hon nu stå med ändan bar på Tobbes medieblogg!

  Å andra sidan, visst är det roligt med en journalist som likt Tove visar
  upp den sortens barnsliga naivitet? 217 ganska så syrliga kommentarer
  på SvD, och som salt i såret får stackars Tove nu valsa runt på de fria
  och oberoende sajterna...så kan det gå när dumheten fått ett så fast
  fäste mellan öronen, att hyckleriet och blindheten sätts på pränt.

  SvaraRadera
 3. Jaa vad hände i Amerika? Både Sydamerika a.k.a. spanjorer och portugiser och Nordamerika en mer blandad skara av invandrare iofs, MEN indianer i båda delarna av Amerika, fick sin kultur skövlad och nedriven samt en utträngning av sällan skådat slag. Eller vad hände i Sydafrika? Där befolkningen (kolonisatörer mest vita) har fått utsättas för en massiv invandring från de nordligare delarna av Afrika under hundratals år..... Joo förstörelse osv pågår nu där i vänsterns agenda . . varför skulle vi tro att inte den massinvandring som pågått och pågår till Sverige får effekt också... Och ingen säger emot detta MEN varför då inbilla sig att den välfärdsstat som byggts här i Sverige, där de flesta hade det ökande bra både i arbetsliv och annat, skulle bestå när de som invandrar har lättare och enklare till olika saker, ja jämfört med förutsättningar alltså. Naturligtvis inte! Utan skillnader i de äldres pensioner, de ungas inträde i arbetsmarknaden etc. ger vid handen en positiv särbehandling i förhållande till förutsättningar och som skapar ett "samma lika resultat" i stället för att som vi i Sverige haft det fått, i bästa fall, "lön för mödan". Men byt "allas lika värde" mot det korrekta "allas lika värdighet" så hamnar man i det omvända dvs den mest meriterade, den med bäst betyg osv får jobbet oavsett ålder, ursprung, etc. etc.

  SvaraRadera
 4. Det sorgliga med Tove och SvD är, att de skapar aldrig någonsin en vettig
  debatt eller en klarsynt information. Begåvade läsare har för länge sedan
  genomskådat propagandan som SvD serverar, och vore det inte för de
  alltmer nitiska censorerna på SvD, så skulle kritiken mot SvD anta allt
  större proportioner...läsarna är faktiskt utleda på SvD:s propaganda,
  samt stora rädsla att granska den makt som vansköter Sverige.

  SvaraRadera
 5. SvD kommer ALDRIG igen innanför min dörr! Maken till naivitet och propaganda får man leta efter.

  SvaraRadera
 6. TOVE, SVERIGE VAR ETT NYBYGGARLAND FÖR 14.000 ÅR SEDAN
  Det pratas hela tiden om de 900 vallonerna fast det låter som om de skulle varit miljoner, Zlatan och pizza. Men det talas aldrig om vilka vi vanligaste 8 miljoner svenskar är - nordgermanska ättlingar. Svenska är ett nordgermanskt språk, engelska ett västgermanskt, vi har rötter i Sverige sedan 14.000 år då inlandsisen började dra sig tillbaka norrut. Helt naturligt så vandrade nordgermaner med. Samer är klassade som naturfolk i Sverige. Så hur gammal måste inte den samiska historien vara om våra 14.000 år inte ens räknas, jo 2000 år. Nej, jag varken ljuger eller driver med någon. Googla, samekulturen är 2000 år inte mer. Det är kulturmarxisternas totala förnekande av vår historia, vad vi har åstadkommit. De är vi som byggt Sverige och det bygget påbörjades 12.600 år innan profeten ens var påtänkt.

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera
  Svar
  1. LGR 69, renbeteslagen, regeringsformen, regeringens proposition 1975:26 (Regeringens proposition om riktlinjer för invandrar- och minoritetspolitiken m. m.), allt bär invandrarsonens som blev statsminister signum. Gemensamt är att det är en avvikelse från tidigare förd politik och till men för svenska folket.

   Allt detta kände jag inte till då det begav sig, måhända lite väl ung, utan jag har lärt mig det nästan ett halvt sekel senare.

   Radera
 7. Man måste komma ihåg följande:
  Sverige har inte alltid haft 9 miljoner invånare.
  För 6000 år se'n var vi 4 000. Vi är alla ättlingar till dessa, dvs vi är alla svenskar, mer eller mindre släkt med varann.
  Att det sedan kommit några tyskar, ester, valloner, polacker, danskar och nordmen förändrar inte faktum. Tydligast märks detta i det s k Jonas-registret, där man kan söka donatorer vid exvis leukemi, om du då har svensk etnicitet har du stor chans att hitta lämplig donator.
  Nu håller vi på att utplåna oss själva både kulturellt och genetiskt. Är det bra? Det får framtiden utvisa men det känns inte bra "i magen".
  Återigen: för 70 år sedan var 50% av jordens fertila kvinnor vita, idag är samma siffra 5%.
  Om "normen" som det påstår är vit, heterosexuell man utgör dessa idag ca 2% av världens befolkning, vilket i valfritt annat sammanhang skulle anses som utrotningshotad.

  SvaraRadera
 8. Jag gav upp min prenumeration på Svd, som jag haft sedan 1980, då Fredrik Karén och Tove Lifvendahl blev chefer. Det har jag aldrig ångrat. Jag förstod varför de blev chefer och visste vad som komma skulle. Numera läser jag inga dagstidningar från PK-journalisterna, men desto mera böcker (från Amazon.com) och fria bloggar på nätet samt internationell web-TV.
  Får hoppas att läsare och annonsörer sviker i allt större utsträckning.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 9. "Zlatan-argumentet" är så fånigt att man har svårt att tro att det ö.h.t. är vuxna människor som med Zlatan som slagträ försvarar islamisering, den ohejdade kriminaliteten & våldsspiralen i invandrarghettona (som blir fler och fler) och det sofistikerade, utdragna folkmord som pågår här i Nordens bananrepublik.
  Den sedan några år avlidna bloggaren Weine Berg (bloggen Rakryggad) hade däremot ett bra "Zlatan-argumentet" på sin blogg i form av ett fotocollage med Zlatan och ett brinnande invandrarghetto i bakgrunden och texten "1 500 000 immigranter, 1 Zlatan. Var det värt det?"

  (Bloggen "Rakryggad" finns kvar men som sagt var tyvärr inte Weine Berg som dog i cancer)

  SvaraRadera
 10. Stark argumentation, Tobbe!

  Fienden lusläser din blogg men ändrar inte uppfattning.
  Vännerna stärker varandra.

  SvaraRadera
 11. Bruden har inte koll på fotboll heller. 2018 är Zlatan 37 år, spelar inte mer och bor i Italien. Att Sverige skulle ta sig till final är osannolikt med som utan Zlatan... en nästan fyrtioåring på topp räcker ändå inte mot tjogofemåriga tyskar och brassar. Har aldrig gjort. ...nej nej, 2018 förkovrar sig Zlatan i Milano med sina miljoner. Kul för honom. Samtidigt som han sitter där i all sin välförtjänta flärd lär han störas av Åkessons valresultat samma år... han kommer vilja "pissa på" rassarna.. när det i själva verket är vanligt folk som vill få det att funka igen. Ullenhag på tv i Tyskland förresten....uj uj uj, inte bra. Tyska reporten var förundrad.

  SvaraRadera