tisdag 2 september 2014

IS härjningar gör Ullenhag orolig för islamofobi


Två av artikelns (i SvD) författare:
Erik Ullenhag tillbringar nationaldagen på
Islamic Center med Bejzat Becirov.

Så här är det alltid. Varje gång det sker ett islamiskt attentat, eller denna ideologi tar sig något annat groteskt uttryck, går både religionens anhängare, och dess apologeter, direkt ut för att oroa sig för risken att det kan uppstå en negativ bild av islam och muslimer.

Från den muslimska gemenskapen, eller olika talesmän, brukar det alltid låta på samma sätt. Visst dog 52 människor idag i Londons tunnelbana, men vi muslimer i Storbritannien har nu hört talas om något fall där en muslim känt sig hotad på grund av sin religion. Jo, 191 spanjorer dog på de där tågen som sprängdes, men det viktigaste är nu att vi européer inte känner av någon islamofobi.

Madrid 2004

I dagens SvD skriver allas vår Erik Ullenhag, tillsammans med tre muslimska företrädare, på just detta tema. Vi hör dagligen talas om vad den så kallade Islamiska Staten företar sig i Irak och Syrien och Ullenhag vill därför bjuda på den viktiga uppmaningen "Låt inte islamofobin ta fart". Själv tycker jag att en sådan skrivelse är bisarr bortom alla gränser. Varje dag sker groteska halshuggningar, korsfästningar och all möjlig djävulskap denna religion och kultur lyckas locka fram ur människor, men det är viktigt att vi i Sverige inte känner någon obefogad rädsla inför ideologin, och framför allt inte inför att dess anhängare ständigt ökar sin närvaro och sitt tonläge i Sverige. De fyra artikelförfattarna (som av någon anledning tycker att det är oerhört viktigt att använda sig av förkortningen ISIL, där L står för Levanten) skriver:

"I samband med att de hemska bilderna av ISIL:s framfart sprids kan vi med oro konstatera att hatet och islamofobin mot Sveriges muslimer också tar fart. Negativa och stereotypa bilder av muslimer har spridits allt sedan terrorattackerna i New York 2001 men får förnyad styrka i och med ISIL:s övergrepp.

Muslimer skildras ofta i en negativ kontext, till exempel i samband med våldsamheter och kvinnoförtryck. Och framför allt är det populistiska, främlingsfientliga och rasistiska partier i Sverige och Europa som levererar de förenklade budskapen. Islam och muslimer ses som ett hot. Myter sprids om hur muslimer har som plan att ta över Europa, bland annat genom att föda många barn. Islam beskrivs som en primitiv religion som anses omöjlig att kombinera med demokrati."

Ja, hur kan dessa uppfattningar ha uppstått? Negativa bilder av muslimer på grund av attackerna mot New York 2001, och några tusen till sedan dess? Varför tror människor att det finns kvinnoförtryck i muslimska länder, bara för att det sker i praktiken och gäller i islamisk lag? Den sista meningen är nästan den mest förljugna, då vi alla själva till att börja med kan se att det i verkligheten verkar vara mycket besvärligt att kombinera demokrati och islam. Att vi dessutom hör en mängd företrädare själva säga att demokrati går emot islam, eller att man möjligen kan rösta på en kandidat som är muslim, oavsett parti, gör inte saken bättre.


Vi kommer sedan till kärnan av det som jag alltid tycker är märkligt med detta resonemang:

"Denna intoleranta syn klumpar ihop muslimer till ett kollektiv där alla personer med muslimsk bakgrund anses dela samma kultur och samma åsikter. Utifrån den logiken hålls svenska muslimer ansvariga för våldet som ISIL står för."

Självklart finns det olika åsikter bland de olika individerna och så vidare, men det är bara när det gäller islam man ständigt drar en så tydlig linje mellan en ideologi och dess anhängare. De som kallar sig muslimer, har trots allt det gemensamt att de är anhängare av religionen och ideologin islam. Borde man inte ifrågasätta sin tillhörighet, om den visar sig leda till våld om och om igen? Det är inte en suspekt omvärld som skapar "islamofobi", utan anhängarna själva.

Två anhängare till IS delar ut information
om kalifatet till intresserade utanför moskén
på Södermalm.


Vi kan jämföra med vilket annat fenomen i världen som helst. Drogkartellerna i Mexiko utför enormt mycket våld och rena terrorhandlingar, men vi hör aldrig någon förklara hur de egentligen är fredliga och att utövarna har missuppfattat det fredliga budskapet, eller det faktum att man är medlem i mexikansk drogkartell, inte betyder att man stödjer vad kartellen företar sig.

Eller varför inte jämföra med de berömda "nazisterna"? Jag hör aldrig någon säga att vi måste skilja mellan "nazismen" och den enskilde "nazisten". Om de historiska nationalsocialisterna, och andra världskriget, sägs heller aldrig att "det där var ingen riktig nationalsocialism", "de missbrukade nationalsocialismen för sina egna syften", eller att "de missförstod att det var fredens ideologi". Knappt någon säger ens att "de hade faktiskt miljoner anhängare över hela världen, vi kan inte dra alla över en kam".

Om islam och muslimer sägs allt detta, om och om igen, särskilt varje gång någon återigen har "missuppfattat religionen", "missbrukat religionen", eller agerat "i religionens namn", och råkat mörda och spränga. Sverigedemokrater får stå till svars så snart någon medlem skrivit någonting på Facebook och SvPare, som inte ens kallar sig nationalsocialister, är på något sätt skyldiga till illdåd under andra världskriget. Muslimer däremot, har aldrig någonting med just islam att göra, och dess följare ska inte ens behöva ta avstånd av vad som dagligen görs i dess namn.
12 kommentarer:

 1. Ja visst är det märkligt att grupperingar som står makteliten nära ständigt måste beskyddas, bagatelliseras och göras skillnad på, medan andra så praktiskt kan avfärdas som vansinniga och ondskefulla kollektiv.
  Dagens Tobbe-text är veckans inlägg, alla kategorier. Önskar bara att Tobbe skrev på exempelvis SvD:s ledarredaktion, så att fler fick ta del av dessa alster. Jag gör mitt bästa för att sprida dem, dock.
  Förresten, kolla in Hizb ut-Tahrirs svenska webbplats, och hur dess företrädare svart på vitt fastslår att "Allah har nedsänt Islam för att kompromisslöst tillintetgöra alla ”heliga kor”, ex demokrati, kapitalism, pluralism, marknadsekonomi, feminism etc, inte för att leva i symbios eller bilda syntes med dem".

  SvaraRadera
 2. Den utan konkurens värsta galenskapen vi förnärvarande ser på denna planet begås i islams namn.
  Därför är det synnerligen märkligt att muslimer verkar ha fått ett evigt alibi för vad representanter för denna ideologi utför i dess namn.
  Att islam inte är kompatibel med västerländsk civilisation borde varje tänkande individ inse.

  SvaraRadera
 3. Bra att Ullenhag står bakom den där debattartikeln i SvD. Det var säkert någon Svensson som fick morgonkaffet i vrångstrupen och sedermera rätt valsedel i kuvertet. Ullenhag med sina myter och maner är svenskvänners bästa valarbetare.

  SvaraRadera
 4. Ullenhag känner ingen som helst solidaritet eller ens medlidande med de som nu utsätts för etnisk rensning av IS muslimska krigare. Hans viktigaste uppgift är att fria Sveriges muslimer från allt ansvar för vad deras religion ställer till. På ett högre plan har hans partikollega Cecilia Malmström samma uppgift inom EU.

  SvaraRadera
 5. När det gäller vänstern så är det ett återkommande tema att det var ingen
  r i k t i g Socialism i Sovjet, Öststaterna, Kina osv. alla tolkade Marx fel. Nu är det Koranen som feltolkas av alla utom västs "intellektuella". Den korantolkning som leder till det sanna humana, fredliga Islam har inga av följande och många fler organisationer lyckats med IS, Boko Haram, al Shabab, al-Qaida, Abu Nidal, Al-Aqsa-martyrerna, Hamas, Hizb ut-Tahrir, Hizbollah, Ahrar al-Sham, Nusra Front, Liwa Fallujah Hauran, Saraya al-Jihad and Jabhat Thowar Souriya lyckats med. Många av de 56 muslimska länder som finns måste också ha tolkat Koranen fel. Frågan blir då vilka organisationer och länder tolkar Koranen rätt, Erik Ullenhag och intelligentsian? Ni borde ge världens muslimer lektioner i sann Islam.

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just precis jag har själv i min röda ungdom sagt att Stalin hade 70% rätt,det är mycket man ångrar efter att ha läst boken Natt klockan 12 på dagen av en Artur Koestler förstod jag bättre!Verkligheten i muslimska länder talar för sig själv tex är minst 80% av Egyptens kvinnor omskurna,kvinnor får inte lämna hemmet utan en manlig släkting i SaudiArabien osv.

   Radera
 6. Hur många tror att de tre muslimerna är kapabla att författa en sådan text ? Nej, här har Ullenhag lagt fram en färdig text för dem att underteckna som "artikelförfattare".

  SvaraRadera
 7. VARFÖR HAR "ISLAMOFOBIN" ÖKAT "EXPLOSIONARTAT" EFTER 9/11?
  Visar politiker som Erik Ullenhag och företrädare för muslimska organisationer det minsta intresse av att vilja förstå hur "islamofobin" har uppkommit och varför den är i ständigt växande? Speciellt då den var
  o b e f i n t l i g i Sverige så sent som för några årtionden sedan. Vad har hänt? När hörde vi "moderata" muslimer ens antyda att jihadism skulle kunna vara orsaken?

  AKUT ISLAMOFOBI
  Akut islamofobi är en dödlig sjukdom med ett oftast mycket snabbt förlopp. Lokala utbrott av islamofobi som t.ex. 9/11 skördade 2996 offer på mycket kort tid. Ett ännu snabbare förlopp uppvisade islamofobin i Madrid med ca. 200 döda inom någon sekund. På Bali var utbrottet också momentant samma vid Boston Marathon. I Beslan tog det relativt lång tid innan de många skolbarnen utvecklade akut islamofobi, samma med teatern i Moskva. Även Londons tunnelbana och bussar har drabbats, men de absolut flesta dödsfallen i akut islamofobi inträffar i muslimska länder, där dör tusentals varje år.

  Akut islamofobi drabbar bl.a. kollektivtrafiksresenärer, marknadsbesökare, bröllopsgäster, moskébesökare, Röda Korset, FN, kristna och andra religiösa minoriteter i MENA och Afrika. Olika grundläggande former av islamofobi kan observeras nära nog dagligen t.ex. shia- ,sunni- och shariafobi. Där vissa sunnimuslimer lider av så svår shiafobi att de måste spränga otrogna shiahundar i fredsreligionens namn och vice versa. Båda grenarna spränger dock med gemensam glädje otroga västerländska hundar. Leve mångkulturen eller - tvåkulturen!

  Vilka ger Islam ett dåligt rykte?
  Shariafobi kan delas upp i olika undergrupper, där t.ex. mobilkransfobi är vanlig i HBTQ-miljön i Iran, svärdsfobi i Saudi, automatkarbins- och stenfobi i Afghanistan. Inom IS-kontrollerade områden är våldtäkts-, huvudavskärnings- och korsfästningsfobier vanliga.

  NÅGRA FRÅGOR TILL POLITIKER OCH SMFR ANGÅENDE ISLAMISERINGEN
  * Vad är bra med Islam?
  * Har Sverige något att ta efter från de 56 muslimska länder som finns?
  * Blir det sekulära Sverige bättre med ännu fler troende muslimer? Räcker inte 500.000?
  * Tänker ni någonsin säga STOPP?
  * Vad är er långsiktiga plan?

  KRONISK ISLAMOFOBI
  Personer som lider av kronisk islamofobi brukar få förebyggande vård av - Säkerhetspolisen.

  Ayan Hirsi Ali
  Geert Vilders
  Jörg Haider RIP
  Lars Hedegaard
  Lars Vilks
  Marine Le Pen
  Oriana Fallaci RIP
  Pamela Geller
  Robert Spencer
  Salman Rushdie
  Theo van Gogh RIP
  Tommy Robinson (får ofta kriminalvård för islamofobi)
  Wafa Sultan

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera
 8. Av världens 56 muslimska länder betraktas 1 (ett), Indonesien, som till statsform är sekulärt, som fritt av både Freedom House and Economists demokratiska index.
  Resterande är antingen "icke fria" eller bara "delvis fria".
  Så det må väl sägas finnas ett visst fog för att påstå att Islam inte är helt kompatibelt med frihet och demokrat

  Kung Fy

  SvaraRadera
 9. Att det vajar IS-flaggor från broar o.dyl runt om i landet bekommer inte Ullenhag, möjligtvis oroas han över den negativa bilden islam (rättmätigt) får.

  Och alla dessa "muslimer" som inte har läst koranen, de går inte till moskéen och när terrorister citerar koranen för att rättfärdiga sina handlingar, då är de oftast tysta. I bästa fall går de ut och säger att detta "är inte riktig islam" (precis som Tobbe också noterat).

  Jag tycker det är djupt oansvarigt att gå omkring och kalla sig för muslim när man vet vad som sker i den religionens namn.

  Kopierar in en passande kommentar riktad till de "moderata muslimerna" på engelska som jag snappade upp när jag diskuterade på youtube:

  "It never ceases to amaze me how people can presumably ignore the billions of people who throughout history to this day have/are being raped, tortured, mutilated and/or killed because of faith and you have the audacity to defend it for your own selfish and deluded reasons. You don't question it or demand evidence despite knowing these acts committed in it's name. That's the club you belong to and to me, it's sickening . Why pleasant and moral people such as yourself who have the capability of understanding these atrocities would want to be associated with them, and you are, by choice, is just astonishing.

  I’m sure, from your previous answers, you have already constructed a ‘faith/fantasy’ based reason which allows you to simply brush off these charges, if you haven’t already it shouldn’t be too hard when you can essentially declare any meaning you need that best fits your insecurities/purpose and still not provide anything tangible. It’s precisely this methodology that the religious employ to allow their own particular version of reality to prosper.

  I am not stating only bad things happen in Religions name. Just that the bad far exceeds the good and that's enough for me to realise it should not be nurtured. For you, it seems, this human price is worth it for your indivdual peace of mind, delusional or otherwise. That's quite a claim."

  Islam kan läggas på högen av andra misslyckade ideologier från mänsklighetens historia. Alla sekulariserade personer som envisas med att kalla sig muslimer - kom med i 2000-talets sekulariserade och upplysta samhälle. Lämna våldsideologin bakom er. Det är dags nu.

  SvaraRadera
 10. Säga vad man vill om tidigare integrationsansvariga, men Ullenhag spelar ju en egen liga vad gäller att göra skada på vårt land och folk. Lägg till det dåren Reinfeldts "invandring måste gå före välfärden"-tal och de mest tröga alliansväljare bör väl ändå börja fråga sig vad det är för extremister de röstat fram. Jag skulle då ha väldigt svårt för att se mig själv i spegeln om jag röstat på alliansen. De lämnar nu över ett land som är under formlig invasion av icke-västliga invandrare, tiggare och stöldligor från Östeuropa etc. Man får hoppas att eftervärldens dom faller hård över allians-regimen.

  SvaraRadera
 11. Islam är en diagnos.

  SvaraRadera