lördag 27 september 2014

"Nu bryter M löftet om SD"
När det mediala och politiska etablissemanget ska försöka förhålla sig till och attackera Sverigedemokraterna, hamnar de ofta i märkliga motsägelser och rena självmål. Trots att SD ständigt utmålas som "främlingsfientliga" och "rasister", får vi samtidigt ta del av påklistrat upprörda kommentarer om att partiet samarbetar med främlingsfientliga partier i Europa.

Ökände vänsterkrönikören Anders Lindberg hamnar i sitt senaste alster i en liknande situation. Trots att vänstern älskar att utmåla SD som ett högerparti och som ett stödparti till Alliansen, förfäras Lindberg nu av att vissa islossningar från moderat håll verkar ske i kommunerna avseende samarbete med SD.

"Efter valet tog Sverigedemo­kraterna i Sigtuna kontakt med Moderaterna. De lovade att
inte rösta med Västerpartiet och Socialdemokraterna mot att Moderaterna lät dem få plats­er i Sigtunas nämnder och styrelser. Det uppger den lokala tidningen Märsta.nu.
Till Dagens Nyheter försöker Moderaternas oppositionsråd Olov Holst förklara sig med att han inte tycker det är rätt att isolera Sverigedemokraterna. Han tycker även att Moderaterna ska börja prata med dem i riksdagen, tvärtemot vad Fredrik Reinfeldt lovat före valet.
[...]
I Norrtälje norr om Stockholm har de rödgröna 27 mandat mot Allians­ens 26. Men Kjell Jansson (M) har inga planer på att avgå trots att han kommer att vara beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd."

Dessa kommunala samarbeten skulle ha varit helt naturliga, om nu inte medierna och partiledningarna demoniserat SD bortom all logik och politik. Sannolikt är det inga större problem att samarbeta kring sakfrågor, särskilt som många kommunala frågor är av praktisk, snarare än ideologisk natur. När det sedan gäller den förbjudna frågan, som är själva orsaken till varför SD ska isoleras, vet vi att en mängd moderata lokalpolitiker gärna säger nej till Migrationsverket och deras behandling av kommuner som avstjälpningsplatser för en grotesk invandringspolitik.

Sedan bjuder Lindberg faktiskt på en poäng:

"Enligt Dagens Samhälle ser det likadant ut i flera kommuner. Trots att Alliansen är mindre än de rödgröna och faktiskt förlorade valet vill Moderaterna regera vidare och vara beroende av Sverigedemokraternas röster.
Liknande rapporter kommer nu från allt fler kommuner runt om i Sverige.
Inför valet lovade Fredrik Reinfeldt dyrt och heligt att Moderaterna inte kommer att ge Sverigedemokraterna något inflytande. Om de rödgröna partierna blev större än Allians­en skulle den avgå och släppa fram ett nytt styre.
Det finstilta verkar vara att han egentligen inte pratade för varken Alliansen eller Moderaterna utan bara för sig själv, och nu har han avgått."

Utifrån sett får man intrycket att massinvandringens intensifiering mer eller mindre var Fredrik Reinfeldts eget projekt, med litet egentligt stöd bland vanliga medlemmar. Det är självklart lätt för en avgående statsminister, med blicken sedan länge riktad mot internationella toppjobb, att tala om "öppna hjärtan", men ute i kommunerna har hans partivänner en verklighet att förhålla sig till. I riksdagen har man målat in sig i ett hörn, där den viktigaste politiska frågan förefaller vara att isolera SD, men i kommunerna är det inte märkligt om lokala moderater ser ett samarbete med SD som mer naturligt än oheliga allianser med partier vars program man inte alls delar.

Ett av de mer bisarra exemplen på sådana "spärrallianser", som säkert faller Anders Lindberg i smaken, ser vi i Hörby, där SD blev näst största parti. Socialdemokraterna såg därför till att bilda vad man kallar en "regnbågskoalition", där sex partier, från V till KD, ska regera tillsammans. Är det verkligen en rimlig lösning? Är all politik nu mindre väsentlig än denna fixering vid att utestänga ett parti?

Inlägget avslutas med den där referensen till Norge och en förhoppning om att åtminstone de borgerliga småpartierna går att lita på:

"Om Moderaterna gör sig beroende av Sverigedemo­kraterna i kommuner ger det självfallet även en vink om i vilken riktning partiet utvecklas.
I Norge har deras syster­parti Höyre tagit in främlingsfient­liga Fremskrittspartiet i regeringen.
Den stora frågan är vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna gör nu.
Vill de verkligen sätta sig i ett läge där Sverigedemokraterna har sista ordet i varje beslut i kommunstyrelsen eller fullmäktige?
I så fall öppnas dörren på glänt till en väldigt obehaglig utveckling."

Om man regerar i minoritet, och vägrar att tala med SD, säkerställer man verkligen att partiet får sista ordet i varje beslut. Skulle man istället formalisera samarbetet och ingå officiella allianser, kan man i förväg förhandla och diskutera frågor där man eventuellt är oense, vilket leder till en långt mer stabil situation. Anders Lindbergs sista mening är precis lika pinsam som alltid när argumenten saknas och känslorna ska användas. Vad skulle denna "obehagliga utveckling" innebära i praktiken? Att en kommun säger nej till ytterligare ett asylboende? Om SDs invandringspolitik inte appliceras snart, har vi i sanning en obehaglig utveckling framför oss.


6 kommentarer:

 1. det kanske lossnar nu när dom bytt ledargarnityr inom (M)...

  SvaraRadera
 2. Jaa många moderater vill säkert säkra sina positioner . . . dvs ökningen av havsytans vattennivå får inte bli för hög . . .

  SvaraRadera
 3. Tja, vad ska man säga om Anders Lindberg?
  Många undrar nog, hur det är möjligt att så totalt isolera sig från verk-
  ligheten och fortsätta traska runt i sin egen luftbubbla! Aftonbladet är
  verkligen duktiga på att dra till sig stollar som lever med både fötter
  och huvud långt ovan molnen.

  SvaraRadera
 4. Kommer "forskningen" någonsin att kunna ge svar på varför Fredrik Reinfeldt med hjälp av de nyttiga idioterna i Miljöpartiet genomförde sitt massinvandringsprojekt
  Det kan ju inte bero på hatet mot SD, som han själv anfört som motiv. Får han FN-jobbet, kan vi kanske skönja en förklaring

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fel, det ÄR hatet mot (sd), som enda parti som vägrat acceptera FR:s ungdomsdröm, att hämnas på *Det sovande folket*. Han har öppet medgivit att hans etniska bakgrund spelar en mycket stor roll, jag tror helt övervägande, att hans icke-nordiska bakgrund blivit en sån mental "black"-om-foten, att han till varje pris skulle låta sin psykotiska narcissism gå utöver svenska folket. Vilket han som sagt föraktat öppet, via sina uttalanden genom åren.

   Hade Reinfeldt drivit samma vansinnespolitik t ex i Egypten, som Fredrik 'Mubarak-Feldt', så hade han arresterats, och dömts till livstids fängelse, För att jämföra hur ett land på hans hemkontinent agerar efter att en härskare avgått eller störats.

   Radera
 5. Om detta sätts i system att alla andra partier samarbetar för att hålla SD utanför så saboterar man ju demokratin. Allmänna val är/blir helt överflödiga.

  Det spelar ju ingen som helst roll vad man röstar på. Antingen röstar man på SD, och då har man inget inflytande eller också röstar man på något annat parti och då är man en del av underlaget för en politik där det inte finns några skiljelinjer mellan partierna. Hur ska det svenska folket då kunnas tälla sina politiker till svars i allmänna val?

  Enda läget där ens röst spelar någon roll är då SD ensamma får absolut majoritet, dvs får mer än 50% av rösterna. Då påverkar ens röst den förda politiker. Så det enda raka för väljaren är att antingen rösta SD eller också lägga ner sin röst.

  Hatet mot SD börjar få löjliga proportioner.

  SvaraRadera