måndag 15 september 2014

SD går framåt i 286 kommuner


De slutgiltiga siffrorna för kommunerna har ännu inte presenterats av Valmyndigheten, men det ser nu ut som att SD kommer att gå framåt i 286 av Sveriges 290 kommuner. Kartan, från DNs Anders Sundell, nedan visar i vilka kommuner partiet troligen blir vågmästare, enligt definitionen att inget av de traditionella blocken har fått mer än 48%, och SD mer än 5%.Det kommer att bli mycket intressant att se hur de lokala företrädarna för Sjuklövern kommer att lösa detta. En inte orimlig gissning är att vi kommer att få se olika typer av samarbeten med SD, för att kommunen överhuvudtaget ska kunna regeras, särskilt i de 17 kommuner där partiet får över 20%. Jag tror inte att samtliga lokala företrädare är beredda att, som man gjorde i Antwerpen i Belgien, bilda oheliga allianser, Cordon Sanitaire, över hela fältet endast för att utestänga SD. I Antwerpen var dåvarande Vlaams Blok (nu Vlaams Belang) det största partiet på 1990-talet, men samtliga övriga partier gick då samman med sin "renhållningsbarriär", just för att förhindra partiet att få något inflytande.

Migrationsverket har redan problem med att få ut det enorma inflödet av asylsökande till kommunerna, som säger att de inte klarar mer. När nu SD dessutom är ännu större på dessa orter, kommer de lokala företrädarna från Sjuklövern våga trotsa Stockholm och bilda rena allianser med partiet? Varför ska de straffas för uppgörelser för kommunens väl, av samma politiker i Stockholm som skapar situationen?


3 kommentarer:

 1. Kommunerna kommer bli små tickande oroshärdar... vilken kommun är först med att inleda samarbete med SD? Hur kan de utesluta SD kring starka SD-fästen? Finns det risk för oheliga allianser, M-S?

  Det brukar spricka inifrån... eller läcka inifrån. Det kommer definitivt börja inifrån och leta sig upp till riksdagen.

  SD 2018!

  / Magne

  SvaraRadera
 2. Sydkommunerna borde göra uppror mot Nordkommunerna!

  SvaraRadera
 3. Sverige är visserligen litet, men vi borde ur ett europeiskt perspektiv utmärka oss med att moderpartierna har så hårt grepp om partipiskan mot sina kommunpolitiker? Och att kommunpolitik snabbt kan bli storpolitik? Media är ju inte heller sämre än att ett eventuellt SD-samarbete i kommun med 10 000 invånare skulle ge upphov till rikstäckande drev med krav på fördömanden från allra högsta ort.

  Självklart ska det finnas ett rikstäckande intresse när det gäller vilka som blir först att släppa in SD. Men det är ju också lika självklart att det är skillnad på att samarbeta med SD i en kommun jämfört med att göra SD till stödparti i riksdagen.

  SvaraRadera