onsdag 1 oktober 2014

Dagens citat: Statsvetaren Marja Lemne


"Detta bekräftar det som jag befarat, att genom olika taktiska grepp för att isolera Sverigedemokraterna kan man skjuta sig själv i foten och framkalla sympati för dem."




Marja Lamne, som kallar sig statsvetare, försöker förklara varför 48% av väljarna vill att övriga partier samarbetar med SD i frågor där man har liknande uppfattningar. Analysen, att det skulle bero på sympati på grund av isolering, är något märklig. Långt troligare är att dessa väljare helt enkelt inte förstår varför man inte ska söka samarbeten vid gemensamma hållningar, särskilt som man med dagens parlamentariska bild försöker finna stöd lite här och var över de tidigare blockgränserna.

Mest positiva till samarbete, 53%, är moderaternas väljare. Det är inte heller särskilt förvånande, då Alliansen faktiskt lämnade över regeringsmakten till den splittrade vänstern, enbart för att man insisterade på att inte tala med SD. Ipsos opinionschef David Ahlin säger:

"Det här är en fråga som splittrar väljarkåren. Partiernas hållning att helt isolera Sverigedemokraterna har inget direkt grundmurat stöd bland partiernas väljare."

Helt korrekt, och när det gäller Moderaterna, förefaller linjen enbart vara ett poserande från högsta ledningen och då inte minst Fredrik Reinfeldt, som ständigt såg till att banalisera debatten genom sina infantila påhopp:

"I kärnan av Sverigedemokraterna finns företrädare för ett parti som har en idé – ge sig på invandrare allt de bara kan. Därför ska de isoleras från politiskt inflytande på det sätt vi har gjort nu."

Detta var hans eviga svar om SD; all kritik mot den förda invandringspolitiken, alltså mot bland annat honom själv, var att "ge sig på invandrare" och "skylla på invandrare". Det är naturligtvis rent nonsens, då politiken knappast kan skyllas på den enskilde invandraren, men desto mer på de politiker och medier som hetsar för att bedriva den.

Tyvärr har Ipsos inte vågat ställa frågan om hur väljarna ser på samarbete kring migrationspolitiken, eftersom man tänker sig att partierna här har diametralt olika uppfattningar. Det må så vara, men det gäller inte samtliga väljare. Det skulle vara mycket intressant att se hur stor andel moderater som hellre skulle se SDs invandringspolitik än Miljöpartiets.


Expressen
DN






10 kommentarer:

  1. "Tyvärr har Ipsos inte vågat ställa frågan om hur väljarna ser på samarbete kring migrationspolitiken"
    Det är fritt fram för vem som helst att låta Ipsos ställa den frågan. /J_B

    SvaraRadera
  2. Är det inte konstigt att moderaternas väljare är mer positiva till samarbete än vad SDs egna väljare är? Eller var de inte tillfrågade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det lär de inte ha varit, men när SD är större än M kommer den intressanta frågan att dyka upp: Är vi beredda att ta i Reinfeldts gamla parti med tång?

      Radera
    2. Alla SD:s väljare och de flesta av M:s väljare vill stoppa folkutbytet. Moderaterna kan stoppa denna om M samarbetar med SD, medan SD-väljarna aldrig väljer M för att M står för öppna gränser. /J_B

      Radera
  3. Det finns en stor skillnad mellan Marie Lemne och den väljarkår hon säger
    sig undersöka. Väljarna (liksom jag själv) lever i verkligheten! Jag har inga
    som helst problem att diskutera med begåvade S- eller M-väljare, och det
    är helt uppenbart att det jäser bland bägge partiernas väljare, och att sen
    partiledningarna inom S och M blundar för detta gör ju inte saken bättre.

    Redan 2011 kunde man skönja den frustration som drog fram bland de
    moderata väljarna, men Reinfeldt lyssnade inte, och nu har Löfven ta-
    git över taktpinnen...och han är lika döv! För övrigt, Tobbe, hur många
    tror du lyssnar på snömoset som Marie Lemne och övriga "statsvetare"
    serverar i parti och minut? Möjligen Expressen, som väl är lika "stats-
    vetarkunnig som Lemne och Co, för att inte säga lika naiv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Statsvetare? Vid köksbordet möjligtvis...

      Radera
    2. Väl, det finns ju några forskare värda att lyssna på. Exempelvis norske sociologiprofessorn och "invandringsutredaren" Grete Brochmann i den norska kulturtidningen Morgenbladet som hårt kritiserar den svenska invandringspolitiken, men framförallt debattklimatet i Sverige: "Det svenske valget viste nødvendigheten av et oppgjør med Elite-Sveriges håndtering av innvandringsspørsmål. Selvgod moralisme holder ikke lenger." http://morgenbladet.no/ideer/2014/selvtuktens_grenser#.VCxTEDaGOkg eller Elin Ørjasæter som som kan läsas här http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/debatten-om-kostnad-for-invandring_3965596.svd?sidan=5 . Den absurda svenska invandringspolitiken liksom debattklimatet börjar mer och mer att uppmärksammas i våra grannländer.// Lars Carlsson

      Radera
  4. "Men nu valde alltså allianspartierna att hoppa i den demokratiska värdegrundstunnan, eftersom de missade etiketten med ”endast postmarxistiskt innehåll”. För den svenska, borgerliga idéutvecklingen har det inneburit två saker. Dels att konservatismen är i det närmaste död i Sverige. Att försöka argumentera för konservativa idéer och värderingar i det här landet är att be om att bli sjukdomsförklarad och betraktad som ett tragikomiskt exempel på idioti. (Men bara i det offentliga samtalet. Jag som envisas med att försvara konservatismen vet genom mejlen jag får att väldigt många svenskar längtar efter fler sådana röster). Dels att idén om vad liberalism är har transformerats fullständigt. Om liberalism en gång tolkades som att staten ska likabehandla medborgarna men i övrigt inte lägga sig i hur de lever sina liv, tycks svenska ”liberaler” i dag vara överens om att staten ska positivt särbehandla underordnade grupper samt i normkritisk anda fostra oss alla till rätt åsikter, det vill säga ”den demokratiska värdegrunden”."

    Citat från en text av Marika Formgren om den ideologiska skiljelinjen mellan två syner på demokratin i Sverige och den därav följande utvecklingen. (Neo 4, 2014)

    Ett av de viktigaste debattinläggen väl någonsin och väl totalnonchalerat av de stora medierna.

    Påvisar alltså även hur de borgerliga svikit sina ursprungliga ideal och alltmer börjat anamma tankegångar som i sig bär fröet till undergången för demokratin i frihetlig, ursprunglig mening.

    Vi kan alltså inte enbart beskylla extremvänstern

    SvaraRadera
    Svar
    1. Extremvänstern är ju gatans parlament, dvs AFA, Revolutionära
      Fronten och Röd Ungdom! Om inte annat, så fick ju den naive
      Jonas Sjöstedt klart besked av väljarna; "din svans av våldsför-
      härligande dumbommar ger inga nya röster!"

      Ett annat extremistparti som nu börjar synas i sömmarna, är Mp,
      som får vika sig på punkt efter punkt, inget dialogförsvar, inga
      stängda kärnkraftverk...men de fick igenom sitt krav på ökad
      massinvandring, vilket kommer att bli en katastrof för Stefan
      Löfven, för han tycks inte ha en susning om hur frustrerade
      hans väljare är i denna ödesdigra politik. "Vem ska betala,"
      muttrar alltfler ilskna S-väljare.

      "Vi ska aldrig samarbeta med SD," sa Mona Sahlin, och sen
      föll hon.
      "Vi ska inte heller samarbeta SD," sa Reinfeldt," och sen för-
      svann han också.
      Och nu upprepar Stefan Löfven samma floskler...tror han möj-
      ligen på högre makter i nästa val? För notan kommer, och den
      SKA betalas, vilket väljarna börjar inse.

      Radera
  5. Hade lemne som lärare på su. Hon är sosse. Först fick vi gissa. Jag trodde folkpartist eftersom hon hela tiden tjatade om republikanska föreningen. Bah.

    Stackars fege tommy möller, moderaternas gamla talskrivare. För att behålla jobbet jönsar han med i su's feminismträsk..hade även honom.

    SvaraRadera