fredag 3 oktober 2014

Den nya regeringen


"Jag har samlat ihop ett kompetent gäng. Självklart har vi gått igenom vad som krävs för att vara statsråd."Nej, Stefan Löfven, det har du sannerligen inte gjort. Du har möjligen plockat ihop det bästa som finns i toppen av Miljöpartiet och Socialdemokraterna, med modifikationer för att kunna ta hänsyn till det som numera är det allra viktigaste; kön och etnicitet. Det är ingen slump att regeringen har exakt 12 och 12 kvinnor. Ingen kan väl heller tro att Mehmet Kaplan har lyfts in för att han är den absolut mest kompetente avseende frågor kring bostäder och "stadsutveckling"? Socialdemokraterna blir alltmer beroende av muslimskt stöd och det är enbart av det skälet som Kaplan, som inte ens sitter i riksdagen längre, får en plats. Vi minns också hur han, egentligen föga förvånande, försökte "nyansera" bilden av jihadistresenärer, genom att jämföra dem med frivilliga i Finlands försvarskrig mot Sovjetunionen.Vi har alltså idag ministrar som är praktiserande muslimer. Förfallet och avskaffandet av Sverige fortskrider snabbt nu.

En liten ljuspunkt i detta sammanhang är att den svagbegåvade karriäristen Veronica Palm, vars hela liv har gått ut på att bli minister, lämnas utanför. Skälet till det kan man spekulera i, men det kan handla om belastningar i bagaget, eller att Stefan Löfven helt enkelt ogillar henne som person, vilket inte skulle vara särskilt svårt att förstå.

Hon har på senare tid satsat hårt på att bygga upp ett muslimskt stöd, bland annat genom att delta i suspekta föreläsningar hos Islamiska förbundet, och sedan på ett närmast kuppartat sätt försöka få in dess ordförande Omar Mustafa i partistyrelsen. När dennes kandidatur ifrågasattes, blev detta stöd inte längre gynnsamt för Veronica Palms egen karriär och hon försökte då slingra sig ur situationen.Palm var också en av de villiga dhimmis som omedelbart anslöt sig till det så kallade hijabuppropet, ett initiativ av ökända aktivister som Bilan Osman, Fatima Doubakil och Foujan Rouzbeh, som använde sig av en uppdiktad händelse för att flytta fram islamismens positioner. Inte ens hennes viktiga tillkännagivande för en vecka sedan räckte till en ministerpost:Personligen tycker jag också att det är skönt att slippa se Jytte Guteland i regeringen.

Ny utrikesminister blir Margot Wallström. Hon har utan någon egentlig grund länge setts som en stor stjärna inom Socialdemokraterna, och varit en populär partiledarkandidat, troligen eftersom hon har hållit sig inom EU-byråkratin, varifrån ytterst lite rapporteras i svenska medier. Man har helt enkelt utgått från att hon måste vara oerhört kompetent, eftersom inte motsatsen har framkommit. Det återstår att se vad hon kan uträtta som utrikesminister.

Att Gustav Fridolin och Åsa Romson får ministerposter är naturligtvis tragiskt, men det var i denna situation självklart. Även här har dock Socialdemokraterna lyckats begränsa deras inflytande, genom att sätta dem som miljöminister och skolminister.

I debatten har ibland framförts att justitieministern bör vara jurist, men här plockar partiet åter in journalistutbildade Morgan Johansson.

För att fylla mångfaldskvoten har man sedan skapat den märkliga posten gymnasie- och kunskapslyftsminister, och givit denna till 27-åriga Aida Hadzialic (s). Inte heller hon sitter i riksdagen, men det vägs upp av att hon är född i Bosnien. På samma sätt blir Ibrahim Baylan, född i Turkiet, ny energiminister. Han har som bekant tidigare varit skolminister, och gav då få tecken på någon större briljans. Ökända svenskhatare jublar över den etniska trenden:
Många har uttryckt förvåning över att titeln integrationsminister försvunnit. Patrik Kronqvist från Expressens ledarreaktion ger en intressant kommentar:

"Det är konstigt att man inte har en uttalad migrationsminister när det här är en av vår tids ödesfrågor."

Börjar denna insikt nu sprida sig till etablissemanget?

Ardalan Shekarabi och Aida Hadzialic


Den fjärde utlandsfödde, som Fadakar kvittrar om, är alltså iraniern Ardalan Shekarabi, som hittills mest utmärkt sig genom olika typer av ekonomiska oegentligheter. När han valdes till ordförande för SSU användes pengar från en central SSU-fond i hans valkampanj istället för till ett integrationsprojekt. Under hans tid som ledare för förbundet fuskades det också rejält med medlemsantalen, i syfte att få mer bidrag. Igår berättade dessutom SvD att hans privata deklaration underkänts, då han redovisat felaktiga uppgifter för en bostadsförsäljning. Hans egen förklaring till detta lyder:

"När jag fyllde i blanketterna hade jag fyllt i fel. Jag hade fyllt i min frus uppgifter på min blankett. Så nu justeras det." 

Den 35-årige Shekarabi blir civilminister. Egentligen skulle han och hans mor avvisats redan 1989, men efter att ha uppehållit sig här illegalt i ytterligare två år fick de uppehållstillstånd av "humanitära skäl".

Det lär finnas oändligt mycket mer att säga om dessa och andra nya ministrar, men vi kommer nog att få anledning att återkomma till dessa individer många gånger framöver. Vad som dock är fullständigt uppenbart, är att denna regering kommer att bli mycket svag, och då inte enbart sett till stödet i riksdagen.


15 kommentarer:

 1. Kul att få del av din kunskap av bakgrundshistoerna för dessa ministrar, Tobias. Jag kan bidraga med den lilla "skandalen" som Baylan gjorde sig skyldig till som skolminister: En undersökning kom fram till att det inte gav någon positiv effekt av att ha lärare med den nya utbildningen jämfört med den gamla. Faktum är att man kom fram till att lekmän lyckades bättre på mätbara resultat jämfört med behöriga lärare.

  Eftersom detta in föll lärarfacket i smaken så klagade man hos Baylan, som kallade till sig chefen för den avdelning - har glömt vilken det var - som hade producerat undersökningen för en utskällning. Dessutom gick han ut offentligt och sade att undersökningen inte var "kvalitetssäkrad". Kort därefter prickades Baylan av konstitutionsutskottet.

  Ytterligen en konsekvens blev att en ny beräkning av statistiska data gjordes, där effekten av hög/låg andel lekmän/lärare blev noll. Jag försökte få besked från artikelförfattarna om vari skillnaden mellan de två resultaten låg, men jag kunde inte få något vettigt svar.

  Den ursprungliga undersökningen var troligen ganska vettig; man kunde reproducera efffekten för faktorer som man redan vet påverkar skolresultaten: föräldrarnas socioekonomiska bakgrund, andelen flickor, m.m. Andra resultat var självklara, som att en äldre lärare i gemen är bättre än en ung dito.

  Att lekmän skulle vara bättre än behöriga lärare är egentligen inte så konstigt. Tänk på att lärare ligger i botten av alla kategorier på universitetet: flit, betyg, egen utvärdering av utbildningen. Det är därför inte konstigt om en medeluniversitetskille i snitt slår en motsvarande kille från botten. Annars kulle argumenten om att "vi måste locka de duktiga studenterna till att bli lärare" vara helt falskt.. Hur som helst, en liten historia om Baylan..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående läradiskutionen ovan förstår inte jag vad du vill komma fram till.
   Så du vill hävda att outbildade lärare, lekmän ( som du benämner dem), är mer kompetenta än utbildade legitimerade lärare. Ja, vi är numer legitimerade! Du kanske har missat detta!? Dessutom vill jag för att du skall inse så absurt hela resonemanget är göra följande analys. Går du till en läkare som inte är legitimerad också, som skulle då benämnas " kvacksalvare". Det krävs fem års studier att bli gymnasielärare och då ingår praktik; alla som inte vill vara " lekmän" är fria att gå den. Våra ungdomar och barn skall ha behöriga=legitimerade lärare! Och ja, det kostar!!

   Radera
  2. Det finns en mycket stor skillnad mellan läkare och lärare: endast läkare har ämneskunskaper i medicin, men en otrolig mängd människor har relevanta ämneskunskaper för att undervisa i sina respektive ämnen.

   En matematiker kan mycket väl undervisa i matematik även utan att ha gått lärarutbildningen, en ammatörhistoriker kan ge en nog så god bild av historiska skeenden, en som är duktig på att skriva kan bibringa eleverna denna färdighet.

   Men, det är endast innom läkarlinjen - mig veterligt - som man får kunskaper i medicin. Det är också mycket svårt att vara i "autodidakt" i medcin..rätta mig om jag har fel.

   Lejonparten av undervisningen på universitetet görs av personer med bra ämneskunskaper men som saknar pedagogisk utbildning. Och detta går alldeles utmärkt!

   Radera
  3. Sedan finns det ytterligare aspekter..

   Om du ersätter en utbildad lärare med en ämneskunnig person så byter du troligtvis upp dig i fråga om intelligens, flit och ämneskunskap. Det vore mycket konstigt om detta inte skulle ha en positiv effekt.

   Lekmannen saknar också skolning i "progressiv pedagogik".. Att han eller hon p.g.a. detta fungerar som en vanlig människa och ställer krav på ordning och förväntar sig ett visst mått av arbetsinsats anser jag är bra. Lekmannen anser troligtvis också att det finns saker - i motsatts till en "riktig" lärare - som visserligen inte är roliga men som är nödvändiga för eleven att lära in.

   Kort sagt: lekmannen har inte drabbats av pedagogisk hjärntvätt som tar bort sunt förnuft i fråga om hur undervisningen skall bedrivas..

   Radera
 2. Vi ser nu framtiden förverkligas. Allt eftersom folket byts ut kommer ministrarna inte längre heta Svensson, Andersson och Karlsson, utan Sheckarabi, Sialmabi, Ahmaki, osv. Vet inte om jag är dum i huvudet men varför skulle Sverige bli bättre av det?

  SvaraRadera
 3. Apropå vår nye utrikesminister; ingen tycks veta vad hon uträttat, vilket paradoxalt nog förmodligen är ett viktigt skäl till den populäritet hon sägs åtnjuta. Hittade denna artikel på nätet och man undrar om media kommer att granska utrikesministern på samma sätt som man granskade minister Rainer och minister Freivalds http://www.svensktidskrift.se/gastledaremargot-miljonerna-och-moralen/

  SvaraRadera
 4. Angående läradiskutionen ovan förstår inte jag vad du vill komma fram till.
  Så du vill hävda att outbildade lärare, lekmän ( som du benämner dem), är mer kompetenta än utbildade legitimerade lärare. Ja, vi är numer legitimerade! Du kanske har missat detta!? Dessutom vill jag för att du skall inse så absurt hela resonemanget är göra följande analys. Går du till en läkare som inte är legitimerad också, som skulle då benämnas " kvacksalvare". Det krävs fem års studier att bli gymnasielärare och då ingår praktik; alla som inte vill vara " lekmän" är fria att gå den. Våra ungdomar och barn skall ha behöriga=legitimerade lärare! Och ja, det kostar!!

  SvaraRadera
 5. Margot Wallström är en farlig EU-kramare:

  https://www.youtube.com/watch?v=qQkNTs15mZ4

  https://www.youtube.com/watch?v=M6QmH-7fu68

  SvaraRadera
 6. "Jag har samlat ihop ett kompetent gäng" -
  ha, ha, ha,
  ho, ho, ho ;-)

  SvaraRadera
 7. Intressant med vinkeln ovan i kommentaren om lärarna. Att de som är lekmän eller amatörer rent pedagogiskt skulle kunna vara bättre lärare än de som utbildats till det enligt samhällsnormerna. Så tror jag det stämmer väldigt bra. Och att man kan dra paralleller till andra områden också. Skådespelare, konstnärer osv. Ser man "erkända konstnärer" ställa ut så är det ofta obegripligt och samhällskommenterande spekulationer i oskickligt utförande. Amatörkonstnärer däremot verkar ofta jobba av ren glädje och entusiasm. Där detta syns tydligt i verken. Filmregissörer tar ibland in rena amatörskådespelare för att dessa inte har så "förutsägbara manér" osv. Känns mer naturliga helt enkelt.

  Frågan är om vi inte har kommit till en punkt i uvecklingen där man bör se med stor skepsis till alla som har rejält godkända formalia enligt de rådande normerna. Kan mycket väl vara så. De yrkesförbund som organiserar professionella personer kan mycket väl fungera som filter istället för stöd. Där man försöker sortera bort personer som inte lyder det rådande.

  En person som kommer utifrån med sakkunskaper istället för det godkända lärarspåret kan säkert också överraska eleverna mer, och därigenom öka deras nyfikenhet. En trött och ängslig lärare med legitimation kan vara orolig för att bli av med denna. Eller inte leva upp till sin förväntade roll. En förutsägbar tråkmåns således.

  Nej hela spexet med att införa lärarlegitimationerna är nog bara ytterligare en politiskt styrd dumhet. Som det kryllar av i skolans värld.

  jK

  SvaraRadera
  Svar
  1. jK:

   Helt rätt om lärarlegitimationen. Björklund ville höja statusen och kvalitén för lärarna - ingen dum målsättning i sig - men valde helt fel väg. Det enda sättet att få med sig lärarförbundet var att ge dem något i gengäld: undervisningsmonopol. Tyvärr fick Björklund inte någon eftergift som motprestation. Flummet bestod.

   Den enda åtgärd som skulle kunda vända utvecklingen vore att verkligen liberalisera undervisningen (som Tino Sanandaji föreslår). Flumpedagogiken är nämligen inskriven i skollagen, varför friskolor bara har begränsat manöverutrymme. Om man skulle begränsa skollagen till att föreskriva vissa kunskapsmål och inte som nu, även moraliska och metodmässiga mål, så skulle man kunna runda lärarna.

   Vill ni ha grupparbeten och kaos i klassrummet? Fine, men inte med mina barn. Kombinera detta med antagningstest till universiteten, och då skulle föräldrarna helt enkelt rösta med fötterna. Efter ett tag skulle klassrumment med "progressiva lärare" så tomma.

   Radera
 8. Shakarabi är gift med en svensk kvinna, två år äldre, som inte kan sköta sin egen deklaration??

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet, som alltid Tobbe. Tyvärr är det nog så här regeringarna kommer att se ut ett tag framöver. Och om några år lär nog någon av våra ministrar heta Bilan Osman. Kan tänka mig att samtliga sjuklöverpartier slåss om henne. Kom ihåg var ni hörde detta först.

  SvaraRadera
 10. Jag kände Aida Hadzialic personligen för lite mindre än tio år sedan eftersom jag i min naiva ungdom var medlem i SSU Halmstad under en kortare period. Jag har inte träffat eller pratat med Aida på flera år, men när hon var tonåring var hon en mycket begåvad men också mycket hetlevrad tjej. Om hon inte har lugnat ner sig ordentligt med åldern kommer Löfven och Fridolin att gå en ganska spännande framtid till mötes :)

  Aida var oerhört studiebegåvad och har vad jag förstått lyckats bra med sin juristutbildning i Lund. Jag tror att hon så att säga rent tekniskt är kompetent för jobbet. Däremot är hennes politiska världsbild förstås felaktig enligt min åsikt, men den egenskapen delar hon ju med resten av regeringen och med uppemot 300 av riksdagens ledamöter.

  Jag antar att hon på sätt och vis måste betraktas inkvoterad, men jag tror faktiskt att hon hade kunnat komma in i regeringen i framtiden ändå. Att hon har gjort en sådan kometkarriär beror dock förstås till stor del på att hon är kvinna och invandrare. Det ser som vi alla vet ur ett politiskt korrekt perspektiv bra ut att sätta henne där bara på grund av hennes bakgrund.

  SvaraRadera
 11. När jag ser Löfvéns ministerlista så tänker jag på följande historielektion från okänd webb-kommentator: "I flera hundra år hade vi en ståndsriksdag. På 1800-talet fick vi en tvåkammarriksdag. Idag är riksdagen omvandlad till en trekammarbrunn!" Sign: Västsvenska lantmän.

  SvaraRadera