torsdag 16 oktober 2014

Kommer SD ingå i Ales styre?


På många platser i landet speglade kommunalvalen utvecklingen på riksplanet, där framför allt Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt, i många fall på bekostnad av Moderaterna. I Ale kommun (norr om Göteborg), som alltid har visat en bild som stämmer ganska väl med hela landets styrkeförhållanden, blev SD tredje största parti, även om Moderaterna i stort sett behöll sitt stöd från 2010. Det beror sannolikt på att Moderaterna här redan har decimerats kraftigt av utbrytarpartiet Aledemokraterna, som bildades av ett antal avhoppade moderater.




På valnatten kände sig Socialdemokraterna segervissa, då de blev största parti och "de rödgröna", enligt den gängse men något förlegade uppdelningen, blev större än "de borgerliga". Det verkar nu emellertid som att förberedelser görs för att de borgerliga ska behålla makten genom att plocka in SD i samarbetet. Under den gångna mandatperioden har allianspartierna, tillsammans med Aledemokraterna, styrt kommunen. De har haft majoritet i kommunstyrelsen, men inte i fullmäktige där de har fått förlita sig på att SD skulle stödja deras förslag, ungefär som i riksdagen. När SD nu har fördubblat sitt stöd, tar partiet också plats i alla styrelser och nämnder, vilket gör att ett borgerligt styre endast kan ske i allians med SD.

Lokalpartiet Framtid i Ales Rolf Engström berättar för socialdemokratiska tidningen Ny Tid:

"Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Framtid i Ale har träffats. Vi har pratat med Aledemokraterna och företrädare för oss har träffat Sverigedemokraterna och frågat hur de funderar. Det är inte omöjligt att vi sju partier lägger fram ett förslag om en gemensam kandidat till kommunstyrelsens ordförande."

Denne Engström är intressant nog medlem i Socialdemokraterna på riksnivå. Aledemokraternas ordförande Jan Pressfeldt är än mer positiv:

"Det vore en välkommen politisk tillnyktring som Rolf Engström lanserar. Det är en klok idé. Tjafset om att man inte ska tala med ett parti som har lika många väljare som det finns invånare i Göteborg och Malmö tillsammans är fjantigt. Ignorerar man Sverigedemokraterna kommer partiet fortsätta att växa. Alla vet att vår avsaknad av en realistisk invandringspolitik har skapat oerhörda problem i Sverige med integration med mera. Vi kan inte ta in hur mycket folk som helst och sedan bara sätta dem i bidragsberoende. Vi kan inte ta emot fler flyktingar nu, låt oss ta hand om dem vi redan tagit emot först."

Moderaternas Mikael Berglund och
Aledemokraternas Jan Pressfeldt

Läget kommer att klarna först den 27e oktober, då nästa fullmäktigemöte hålls och kommunstyrelsens ordförande ska väljas.

Eftersom all samverkan med SD är någonting så fruktansvärt i etablissemangets ögon, har nu Aftonbladets Daniel Swedin tagit upp situationen i sin senaste krönika. Under rubriken "I lilla Ale kan SD få komma in i värmen", med underrubriken "Vilket pris är borgerligheten beredda att betala för att få makt?", får vi tal del av hans förfäran och pekpinnar:

"Det här är en synnerligen tydlig men ändå inte unik illustration över vad som pågår i ute i landet. Från så olika platser som Ljungby, Gävle och Sigtuna har det kommit liknande rapporter: borgerliga partier som på ett eller annat sätt är beredda att göra sig beroende av SD i ett enda syfte - makt."

Som om inte Socialdemokraterna skulle vara beredda till vad som helst för att få makt. På riksplanet ser vi hur Stefan Löfven plockar in miljöpartister och islamister i regeringen, fjäskar för Vänsterpartiet och gång på gång sträcker ut handen till både Folkpartiet och Centern, enbart för att få vara statsminister. I Stockholms kommun ingår till och med Feministiskt Initiativ i styret. Swedin fortsätter:

"Inför valet lovade Moderatledaren Fredrik Reinfeldt att alliansen aldrig skulle göra sig beroende av SD, aldrig släppa in dem i stugvärmen.
Det var ett löfte som bara verkade gälla honom själv. Han tänkte aldrig samarbeta med SD. Han tänkte aldrig bidra till att ge SD inflytande.
Vad övriga moderatbossar sysslar med ute i kommunerna, det tycks mannen som lämnade sitt parti vind för våg på valnatten inte ha några synpunkter på."

Utifrån får man absolut intrycket att hetsen mot SD, och samarbetet med MP, drevs personligen av Reinfeldt, med mycket lite stöd ute i landet. Naturligtvis står många moderater, kanske en majoritet, närmare SD än MP, inte minst i invandringsfrågan.


Daniel Swedin


Som så ofta, spårar krönikan ur fullständigt mot slutet:

"Det vore ett dramatiskt skifte i svensk politisk kultur om demokratiska partier börjar bjuda in högerextremister, ger dem inflytande och makt, tillåter dem få sista ordet vid beslut i kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen.
Är makten verkligen värd vilket pris som helst?
Vi vet, vis av erfarenheter från våra grannländer, hur det slutar.
Därför måste farsen i Ale få ett slut nu."

Till att börja med är det hög tid att sluta med tramset om "demokratiska partier" som står emot SD, ett parti som är minst lika demokratiskt som något annat. I verkligheten handlar demokrati fortfarande om yttrandefrihet och fria val, även om det i det sjuka svenska debattklimatet har förskjutits till att även omfatta en viss position i invandringspolitiken, där den som vill begränsa invandringen inte förstår "alla människors lika värde", vilket då blir är "odemokratiskt".

"Erfarenheten från våra grannländer" syftar antagligen på Norge, där Fremskrittspartiet sitter i regeringen, och Danmark, där Dansk Folkeparti fick gehör för sin invandringspolitik. Slutade det verkligen så hemskt? Varken Norge eller Danmark har förvandlats till Tredje Riket, så vitt vi mer sansade bedömare kan se. Att kalla förhandlingarna i Ale för en "fars" är också något magstarkt, med tanke på vad som pågår på regerings- och riksdagsnivå.

I det kommande numret av Nya Tider skriver jag om situationen i två skånska kommuner. I Eslöv har Socialdemokraterna och Moderaterna aviserat att de tänker fortsätta att styra staden och behålla de båda kommunalrådsposterna, trots att båda partierna har förlorat väljare. I Hörby samlar Socialdemokraterna ihop de flesta övriga partier i en "regnbågskoalition". Är dessa lösningar så mycket bättre? Vad är ens poängen med allmänna val, om eliten redan på förhand bestämmer att ett partival ska ogillas och hållas utanför allt inflytande till vilket pris som helst? Om vilken röst som helst innebär att Miljöpartiet får styra?






8 kommentarer:

  1. killar som swedin är arbetslösa i danmark och norge. det är nog pudeln kärna i frågeställningen. appropå det där med makt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Det är därför dessa länder är så hemska, enligt Swedin. Fast det säger han ju inte rakt ut. Folket kan ju få sanningar serverade så där rakt av, bara ....

      Radera
  2. Sista meningarna är klockrena. Att vi har val vart fjärde år är bara för att hålla massan på golvet i illusionen av att medborgarna har något att säga till om.

    Och som många redan sagt: vi har bara ett oppositionsparti i Sverige.

    SvaraRadera
  3. Felet som Daniel Swedin och de andra töntarna på Aftonbladet gör, är att
    de har ingen som helst kommunikation med sina läsare, och de har inte den
    minsta susning om hur det jäser i S-leden. De fabricerar sina skrönor, och
    tror på fullt allvar...att snömoset läses, och att läsarna omedelbart tar intryck
    av propagandan.

    Men ingenting kan vara felaktigare! S-väljarna är ju de som lever närmast
    invandrar-ghettona, och den verkligheten har Swedin & Co inte en susning
    om...och vad värre är, allt fler S-väljare kollar i dag vad PK-media ljuger
    om, genom att läsa sanningen på alternativa medier.

    Jag hör det dagligen, från ilskna S-väljare; "Löfven kommer aldrig att reda
    ut det här, och Romson-Fridolin...hur f-n kunde han ta med dem i regerin-
    gen...det kommer att splittra hela S-rörelsen."

    Ergo, Mattson Helin och Wolodarski..deras tid är förbi, och till deras stora
    fasa, så börjar allt fler läsare tänka själva, och mot detta faktum finns det
    ingen patentlösning...annat än den kommunistiska; "Hjälper inte propagan-
    dan, ja, men då öser vi bara på med ännu mer propaganda." Att folk trött-
    nar på det, den tanken har nog aldrig slagit Swedin & Co.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Romson-Fridolin...hur f-n kunde han ta med dem i regerin-
      gen..."

      Jo, men många S-väljares recept är ju att istället ta med Sjöstedt. Tror du att det hade blivit bättre?

      Radera
    2. Nej, inte hade Sjöstedt varit ett dugg bättre, men Löfven fattade
      aldrig vilken black om foten som Romson-Fridolin skulle bli, och
      det kommer garanterat att visa sig i november månads opinion-
      smätningar...för tro mig, det jäser ordentligt i S-leden.

      Johan Westerholm som driver ledarsidorna och Widar Andersson
      på Folkbladet är bara en stilla västanfläkt på den storm och rase-
      ri som väntar ministären Löfven. Hm, tror du Daniel Swedin ens
      har en aning om kritiken som växer inom S-leden?

      Radera
  4. I Danmark och Norge går det att diskutera invandringpolitiken utan att bli slaktad av media. Så fungerar en demokrati.
    Här i Sverige är det tvärt, liknar mer en diktatur.

    SvaraRadera
  5. Av omsorg om min mentala hälsa vågar jag inte längre läsa ABs ledarartiklar annat än i små doser. Swedin och Virtanen måste intas i MYCKET små doser. När jag läser dem frågar jag mig. Har jag hamnat i The Twilight Zone? Människor utan vare sig bildning eller verklighetsuppfattning som enbart kan existera i Den Humanitära Stormakten, där klåparen Juholt och den, minst sagt, måttligt begåvade Mona Sahlin betraktas som ikoner och intellektuella giganter.
    Att Fredrik den Ärelöse försvunnit betraktar jag som den enskilt mest positiva händelsen i svensk politisk historia. Han fick ju, vid avtackningen, följdriktigt beröm av kommunisten Sjöstedt (ni vet, han som nu tillsammans med MP styr Sverige).
    Tack Tobbe och och alla ni som skriver kommentarer. Utan er låg jag förmodligen bältad på PIVA nu!

    SvaraRadera