onsdag 1 oktober 2014

Riksdagens talmän
När den nya riksdagens talmän skulle väljas, blev det som bekant lite mer lekstuga än vanligt. Den största skulden för det faller naturligtvis på Vänsterpartiet, som uppenbarligen fortfarande har svårt för demokratiska spelregler. Partiet såg till att det blev en meningslös sluten omröstning kring Björn Söder, och Rossana Dinamarca tog barnsligheterna ett steg längre genom sin ökända t-shirt.

Medierna har sedan Björn Söders namn föreslogs badat i lögner och infantila attacker mot hans person. Många vänstermänniskor satt och låtsades vara förfärade över att någon som sprang med järnrör nu skulle bli talman, trots att han inte ens förekom i den filmsnutt de ältar. Man har också plockat fram en bild på Söder från 1998, som sägs visa hur han "kramar nazister". I själva verket träffar Björn Söder där Franz Schönhuber, som var partiledare för det tyska partiet Republikanerna, men medierna väljer förstås att lyfta fram att Schönhuber, född 1923, var medlem i NSDAP och stred i Waffen-SS. Denna bakgrund hade miljoner tyskar av hans generation, och det var inte heller därför den 22-årige Söder träffade honom.

Som sagt, etablissemanget har ägnat all sin energi åt just Björn Söder, vilket blev smärtsamt tydligt under den långa omröstningen, där röst efter röst lästes upp med antingen hans namn, eller "blank". Denna uppläsning blev en sorts komisk markering av vad väljarna har att välja mellan; antingen SD som man vet var de står, eller något annat parti, som kan samarbeta med nästan vem som helst och kompromissa om vad som helst.

Kommunisten Petter Larsson på Aftonbladet Kultur har dock invändningar även mot de övriga talmännen, förutom förstås den tredje vice från Miljöpartiet. Under rubriken "Papegojan, höken och homofoben" underkänns alla tre, då de brister i Larssons egna krav på renlärighet:

"En krigshök, en kall asylbyråkrat och en homofob rasistpartist. Så ser den nya talmanskåren ut. Plus en malplacerad miljöpartist."

"Höken" är Urban Ahlin (s):

"Till Urban Ahlins politiska gärning hör att försvara kriget i Afghanistan till sista blodsdroppen, antyda fortsatt vapensamarbete med Saudiarabien och att skvallra om svensk politik på amerikanska ambassaden."

"Papegojan" är Tobias Billström (m):

"Som vice talman tar den hjärtlösa migrationspolitikens ansikte plats. När Reinfeldt pratat vackert om den brinnande världen, har Tobias Billström stått för realpolitisk iskyla. I det längsta förhalade han vård åt papperslösa, ströp anhöriginvandring och kommenterade Ganna-fallet med att vi inte har råd att ge sjuka gamlingar uppehållstillstånd eftersom de inte arbetar."

Vem "homofoben" är förstår vi utan något citat. Så kommer vi då till den tredje vice talmannen, som Larsson sannolikt anser vara "malplacerad", eftersom hon är för fin för att sitta med ovan nämnda personer, vilket förstärks mot slutet:

"Det är ingen avundsvärd sits Esabelle Dingizian (MP) får med den trojkan."

Till saken hör att Petter Larsson sannolikt inte har någon aning om vad Dingizian står för, utan nöjer sig med att hon är utlandsfödd och kvinna, vilket trumfar alla andra eventuella krav. Det är nämligen få som har hört hennes namn innan, trots att hon har suttit i riksdagen sedan 2006. Denna anonymitet kan bero på att hon endast deltog i två riksdagsdebatter under det senaste året. Under hela riksdagsåret 2010-2011 var hon inte uppe i talarstolen en enda gång. Expressens Eric Erfors ska ha en eloge för att han faktiskt lyfter fram detta och tillägger:

"Känns det inte lite surrealistiskt att riksdagen har begåvats med en talman som uppenbarligen ogillar debatter?"

Övriga medier tycker helt enkelt att det är fantastiskt att en utlandsfödd kvinna sitter där, vilket troligen även var Miljöpartiets motiv. K-G Bergström, som ändå ska vara en erfaren och tung analytiker, tillhörde de lyriska:

Hennes kön och etnicitet är alltså så imponerande i sig att några funderingar kring hennes politiska gärning inte behövs. Det om något är diskriminerande. Även de övriga talmännen bedöms enbart efter kön:


Sandlådan fortsätter i det infantila offentliga Sverige.


9 kommentarer:

 1. Tycker faktiskt att en riksdagsledamot som inte gillar debatter passar utmärkt som talman (som vanlig riksdagsledamot var det däremot lite mer tveksamt). Talmannen får ju nämligen inte delta i debatten, och även en vice-talman förväntas väl hålla låg profil när han/hon inte tjänstgör.

  Sedan måste jag säga att det är sorgligt att se hur Republikanerna i Tyskland så sakta tynar bort. Tyskland behöver ett parti som är tydligt EU-skeptiskt (inte milt dito, som AfD), och som samtidigt inte är ett extrem- höger- eller vänster- parti.
  //Andreas

  SvaraRadera
 2. Om/när kommer en majoritet i Sveriges riksdag göra "sitt jobb" och med ett gillande från deras väljare?

  SvaraRadera
 3. Men hennes (Esabelle Dingizian) bror har tydligen ett mer aktivt om än, halvskumt förflutet, som VD i HSB Malmö och bor numera i Indonesien.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Greg_Dingizian
  Då är det väl rimligt att vara något misstänksam mot henne och deras familjeaffärer.

  SvaraRadera
 4. K.G. Bergström ! Är det inte dags för könsbyte snart? Har inte alla dina åsikter om kreti och pleti snart gjort slut på den manliga "kvoten". Nå, så skynda på då!

  SvaraRadera
 5. 'Papegojan'? TB påminner mer om Karl-Bertil Jonsson, Tage Danielssons kommunist-karikatyr. Julaftonfilm-pojken som stjäl från dom rika (svenskarna) och ger åt dom fattiga (invällarna).

  http://1.bp.blogspot.com/-1NsDTW2_KIY/UOfpph7h30I/AAAAAAAAYRA/6dqR6mrPCsw/s200/3.jpg

  SvaraRadera
 6. En gång i tiden hade jag respekt för K-G Bergström. Det har jag inte längre. Det sägs att visdom och klokhet ökar med åren, men i K-G Bergströms fall är det uppenbarligen tvärtom. Att lyfta fram etnicitet och kön som en merit är så infantilt att man tar sig för pannan. Pinsamt och ynkligt att en tidigare så skarp analytiker av svensk politik låter sig förföras av denna vänsterliberala och samhällsdestruktiva masspsykos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det rör ju sig ändå bara om en journalist. Journalister kan ingenting. De utbildades i konsten att formulera sig hyfsat för flockas kring ett tryckeri. Men de hade ju inga kunskaper - och denna brist på kunskaper försökte de råda bot på genom ett mediaarkiv. Men detta är väldigt flackt och går ut på att skriva ungefär vad andra journalister skrivit före dem.
   Med alternativa media framstår deras kunskaps- och förståndsmässiga flackhet i sitt rätta ljus. Journalister och journalistiska "analyser" behövs inte längre. Och därför är journalistyrket döende. Det kommer att övertas av de fria bloggarna.
   /Gunnar B.

   Radera
 7. Tobbe är mörkrets ljusast lysande ljus. En svan bland kråkor.

  SvaraRadera
 8. Det är ett evigt tjat från dessa anti-rasister om just ras och kön. Detta trots att det förra inte finns och det senare saknar relevans.

  SvaraRadera