onsdag 26 november 2014

Anders Lindberg om de romska tiggarna
Idag skriver Aftonbladets Anders Lindberg om de romska tiggarna under "Ny lösdriverilag löser ej tiggeriet":

"Lösdriverilagen hade sitt ursprung i 1800-talets stora samhällsomvandling när människor flyttade från landsbygden in till städerna.

I dag hörs liknande tongångar från moderater och sverigedemokrater som diskuterar att skicka polis på de människor som sitter och tigger."

Någon lag mot människor som anses driva omkring är nog inte aktuell, men antalet romska tiggare från Rumänien och Bulgarien är nu så stort att någonting måste göras. Anders Lindbergs resonemang har hörts förut och det missar ett antal poänger.

"Men att kriminalisera fattigdom var ingen lösning för hundra år sedan, och det är ingen lösning i dag. Vi lyfte inte vårt land ur Fattig­sveriges misär genom att ropa på polis utan med sociala reformer, utbildning och bostadspolitik. Det var dess­utom smart, vi blev ett av världens rikaste länder på kuppen."

"Kriminalisera fattigdom" är ännu ett av dessa uttryck som används för att förvanska en fråga, på samma sätt som "ingen människa är illegal". Man får gärna vara emot ett tiggeriförbud om man vill, men det är tråkigt att vänstern alltid ska fördumma varje debatt. Alla förstår att vi inte kan lagstifta bort fattigdom på det sättet, men många inser att vi nog bör försöka stävja inflödet av tiggare. Dessa söker sig naturligtvis till de länder som är mest attraktiva. Mest fel hamnar Lindberg, och övriga, naturligtvis när han talar om Fattigsverige och sociala reformer, eftersom den svenska staten har ett ansvar för landets invånare, men inte för hela världens. Varför är denna distinktion så svår att förstå? Anders Lindberg bjuder på ett antal "lösningar":

"Frågan om boende måste lösas på kommunal nivå. I dag läggs omfattande resurser på att avhysa EU-migranter, pengar som i stället kan användas för att ordna ett rimligt boende. Ingen borde kunna avhysas utan att de samtidigt får någon annanstans att bo. Likaså måste akutsjukvård och skola ordnas."

Nej, den måste i så fall lösas på EU-nivå, då detta handlar om Bulgarien och Rumänien, men definitivt inte Sverige eller någon svensk kommun. Akutsjukvård är jag övertygad om att dessa människor får redan idag, vilket är självklart, men skola ska naturligtvis inte ordnas. Personerna ifråga har bostäder och skolor i sina länder och är här på tillfälliga besök. Hur har Lindberg tänkt sig skolan rent praktiskt? Ska de direkt in i svenska klasser, utan några svenskkunskaper? Ska vi bygga upp ett parallellt skolsystem just för romer? Kanske ett på rumänska och ett på bulgariska?

I Anders Lindbergs värld är allt Sveriges ansvar, så även förstås Rumäniens och Bulgariens romer:

"Sverige borde ta initiativ till ett utökat samarbete med Rumänien."

"Det svenska civilsamhället kan spela en stor roll; kyrkor, frivilligorganisationer och eldsjälar. De bör ges större resurser och möjligheter att arbeta både i Sverige och i Rumänien."


Mattias Gardell med like vänsterextreme
och ökände Dror Feiler

Häromdagen sände Aftonbladet för övrigt ett fantastiskt litet panelprogram om frågan, där vänsterextremisten Mattias Gardell rentav föreslog att Sverige skulle bygga speciella "småbyar" för tiggarna, som givetvis också skulle omfatta skolor. Om personer som Lindberg och Gardell får som de vill, blir vi sannolikt den absolut mest attraktiva destinationen. Istället för att Rumänien och Bulgarien ska lösa sina problem, kanske med påtryckningar från EU, ska romska byar byggas i Sverige, så att världens problem i vanlig ordning förflyttas hit, där de automatiskt antas lösa sig. När vi väl har blivit den mest attraktiva destinationen, med romska byar och skolor, då kan vi nog se fram emot att siffran på "några tusen" tiggare kan bli hur stor som helst.


13 kommentarer:

 1. Jag tycker om zigenarna, de är bra opinionsbildare och snabbar på förfallet. Denna resa går mot den absoluta botten, oavsett vad någon gör. Ju förr vi kommer fram, desto bättre.
  /martin

  SvaraRadera
 2. Finns det någon pålitlig siffra på hur många romska tiggare som har kommit till Sverige? I det utskällda - felaktigt utskällda - registret över romer i Skåne fanns det 4000 personer. Om merparten av dessa var hitresta, så borde det finnas 5-10 ggr mer hitresta tiggare, d.v.s. åtminstone 20 000. Men de flesta i registret var kanske bofasta? Någon som vet hur många romska tiggare vi har i Sverige?

  SvaraRadera
 3. Tobias har helt rätt i sin observation att vänstern har mycket svårt att begripa de mest elementära samband. Om man gör det bättre oc h lättare för romer att tigga i Sverige så kommer fler hit. Det ironiska är att vänstern tror starkt på statens förmåga att påverka medborgaren genom ekonomiska incitament: delad föräldrarpenning kommer att öka "pappatiden", ökade bensinskatter minskar bilkörandet, skatt på socker minskar godisätandet etc.

  MEN, romer och tiggare i gemen är helt opåverkbara. Det spelar ingen roll för dem om de får sjukvård, skolgång och boende i de länder där de tigger. Jag undrar om denna förmåga att bortse från logik är en förutsättning för att vara vänster. Det är i alla fall det som utmärker samtliga debatörer som står för deras politik.

  SvaraRadera
 4. Det är inte så länge sedan som en liten skylt satt på väggen i hissar och portuppgångar med texten: Tiggeri och bettleri är förbjudet i denna fastighet. Jag vet att dessa finns kvar än idag på flera ställen. Den kanske inte gäller romer? Skylten avsåg under 40-60-talet zigenare och luffare som tiggde i fastigheterna, innan porttelefonerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller inte Zigenare, de kan härja ur fan dom vill i korkade Sverige!!!

   Radera
 5. När de hitresta börjar frekventera även de godhjärtades kvarter kommer vi att få höra annat ljud i skällan.

  SvaraRadera
 6. Skolor på rumänska och bulgariska hjälper inte, eftersom romer inte talar de språken; där ligger ett av problemen, den grundläggande, gränsbevarande mekanismen: ett eget språk
  Men annars är det faktiskt ingen dum idé att bygga speciella byar för romer i Sverige, så får vi se på nära håll hur det lyckas
  Romerna skulle naturligtvis ta emot den "hjälpen" med öppna armar, men de skulle inte bli "svenskar" eller börja arbeta för det
  https://www.youtube.com/watch?v=aHpYRgflzo8
  -"Jag vill att det blir målat"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du fel, åtminstonde bulgariska romer talar i de flesta fall Bulgariska, eller i alla fall minoritetsspråket turkiska. Om man vill se vad som händer så kan man med fördel titta på dokumentären du länkade till - romerna har mycket starkt klantänkande och är vad man skulle kunna säga "svårintegrerade".

   Radera
  2. Svårintegrerade utan tvekan: "Alla romer axlar ansvaret för att romer inte assimileras" (Arnstberg: http://morklaggning.wordpress.com/2014/10/22/gransbevarande-mekanismer/)
   En romby i Sthlm blir säkert inte av; ansvariga för ett sådant experiment är nog sorgligt medvetna om att det skulle bli Hotel Paradise II. Men nog skulle det vara uppfriskande för den trångsynta debatten i Ljugmedia

   Radera
 7. Det var inte någon lindbergsk 2014-vänster som reste sSverige ur fattigdom. Det gjorde svenska folket i ett lågt skattetryck och med positiv samhällsanda.

  SvaraRadera
 8. Bekymmersamt att tiggarna nu tar med sina barn, denna BBC dokumentär från i år visar hur romska barn exploateras av f.a av sin klan men också av kriminella ligor i Spanien och Italien, är detta ett problem som vi snart kommer att ställas inför i Sverige också? .https://www.youtube.com/watch?v=M4tib__FgO8&feature=share

  SvaraRadera
 9. Var finns solidariteten romerna emellan i Rumänien, vilket intresse och engagemang bjuder de välbeställda romerna sina sämre lottade bröder på?
  https://www.youtube.com/watch?v=jgYjaduQUwg

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera