onsdag 26 november 2014

Presstöd och "det fria ordet"
Socialdemokratiska Aftonbladets kommunistiska del, Aftonbladet Kultur, bjuder idag på ett inlägg av Martin Aagård som ska vara någon form av försvar av presstödet. Hans huvudtes verkar vara, som underrubriken lyder, att "presstödet smygslaktas medan skattemiljoner pumpas in i högerextrem propaganda". Om nu detta stöd är till för att säkerställa en mångfald av medier, är det intressant att Aagård fördömer att just alternativ media får ta del av det. Det är krisen för de etablerade medierna som oroar honom:

"Det är nämligen kris i tidningsbranschen. Och i förlängningen kris för demokratin.
Dagstidningarnas betalda upplagor är i dag nere på samma nivåer som på 60-talet. Då, precis som nu, gick en massa tidningar i konkurs, vilket ledde till att de första utredningarna om ett presstöd drogs igång."

Vi säger ofta att det beror på att publikationer som Aftonbladet och Expressen är fyllda av lögner, men det beror sannolikt minst lika mycket på internets framväxt. Det är ekonomiskt besvärligt framför allt att producera oppositionella papperstidningar, vilket utvecklingen för Dispatch International och Nationell Idag visade. Aagård har en poäng när han talar om presstödets sidoeffekter, även om han förstås endast nämner borgerliga tidningar:

"Ska verkligen ett vinstdrivande norskt bolag som Schibsted få skattepengar för att hålla Svenska Dagbladet vid liv? Och måste vi gemensamt betala den mäktiga Bonnierkoncernen för att de ska skicka ut Dagens Nyheter till sina prenumeranter?"

Sedan blir det dags för den, i Aagårds värld, allra värsta effekten:

"Allra skamligast blev det när nazisttidningen Nationell idag lyckades få presstöd 2010. Beslutet fick ledamoten Martin Ahlquist att hoppa av Presstödsnämnden."

Så kom då en sådan där lögn igen. Nationell Idag var ingen "nazisttidning", utan var då kopplad till Nationaldemokraterna, för att senare bli "oberoende sverigedemokratisk", vilket sannerligen inte är samma sak som nationalsocialistisk. Man skulle kunna tycka att det är "skamligt" att Åsa Linderborg, Petter Larsson och Martin Aagård får stöd för att sprida kommunistisk och odemokratisk propaganda på sin "kultursida", men om vi nu ska ha presstöd, bör det inte ges efter åsikter. Aagård beklagar att presstödsnivån har stått stilla sedan 1983, enligt honom för att partierna numera är ointresserade av den typen av kommunikation. Han ser dock ett undantag, som han troligen också tycker är "skamligt":

"Nej, de som fortfarande förstår värdet av att betala för någon form av nyhetsarbete är Sverigedemokraterna. Det svenska nationalistpartiet lägger stora delar av sitt växande och nyligen utökade partistöd på att bedriva partisk och delvis rent lögnaktig nyhetsförmedling på sajterna Avpixlat, Exponerat och i tidningen Samtiden."

Jag känner inte till hur de nämnda sajterna finansieras, men jag är inte alldeles övertygad om att SD betalar dem. Troligare är att de rör sig med mycket mindre medel än etablerad media och till stor del hålls uppe av ideella krafter, åtminstone Avpixlat och Exponerat. Det gäller definitivt mindre publikationer, som bedriver opinionsbildning i samma riktning. Denna lilla blogg drivs endast av mig själv, alldeles obetalt, förutom de donationer jag ibland tar emot och som jag vill tacka de berörda för ännu en gång.

Martin Aagård avslutar med en mening som åtminstone är obegriplig för mig:

"Om vi skattebetalare har råd med Avpixlat, måste vi ha råd med Svenska Dagbladet också."

Rätta mig om jag har fel, men Avpixlat får väl knappast några skattemedel? Svenska Dagbladet får det iallafall, vilket gör att även detta resonemang, liksom krönikan i stort, är fullständigt meningslöst.


5 kommentarer:

 1. De här människorna verkar 'extremt' desperata. Dagens Nyheter skär nu bort 80 journalisttjänster (=20%) + ytterligare något 10-20-tal som de inte visste hur de skulle kategorisera. Och Aftonbladets nedskärningar (som verkar vara årliga) ligger på samma nivå. Det kan väl inte dröja så länge innan Martin Aagard står på tur. Så att det är bråttom med det utökade presstödet förstår man.
  Å andra sidan: det hjälper ju inte med presstöd om ingen vill läsa alla lögnerna och allt elakt skvaller.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 2. Stackars Aagård känner hur det läckande fartyget han befinner sig i börjar sjunka, och ropar desperat på hjälp. Att försöka få det till att alternativa media som Avpixlat skulle vara priviligerade på något vis är inget annat än skrattretande. Att det ska vara så svårt för MSM-journalister att förstå varför läsarna överger dem. I deras egna ögon utgör de ju själva civilisationens kronjuvel och moralens högborg - ett elitensförsvar mot den simpla pöbel som utgör folket.

  SvaraRadera
 3. https://honesty4u.wordpress.com/my-weekly-thoughts/29-radda-sverige-fran-vansinnet/

  SvaraRadera
 4. https://honesty4u.wordpress.com/my-weekly-thoughts/29-radda-sverige-fran-vansinnet/

  SvaraRadera
 5. Har prenumererat på DN i en herrans massa år men i höstas försvann sista hoppet för den tidningen så jag har nu sagt upp bekantskapen och det ekonomiska stödet vilket rönte en viss uppståndelse hos DN som ville höra anledningen till uppsägningen.
  Sedan en viss Wolodarski tog över har det inte förbättrats utan tvärtom blivit än värre.
  I affärskretsar vet alla att behålla en kund är mycket lätt jämfört med att återfå en förlorad kund så bäva månde ägarna ! Det kommer krävas stordåd av nästa chefredaktör om han ska lyckas vända den skutan !
  När DN låter sig utnyttjas av PK-lögnare och inte vidtar åtgärder då har allt förtroende förbrukats.
  Exempelvis gjordes inte någon ordentlig avbön efter skriverierna som var totala falsarier om någon brandman av utländsk härkomst som skulle ha mobbats att sluta vid Bodens brandkår.
  Ett annat fall var när man gjorde ögonen blå på SD s riksdagsman för att förstärka något slags ariskt eller nazistiskt påbrå då han blev utsatt för smutskastning och ingen objektiv debatt angående hans resonemang om "svenskhet". Man borde i stället ha visat honom en viss uppskattning då han förutsatte att svenskar i gemen var intelligenta nog att kunna föra ett djupare resonemang i frågan vilket naturligtvis utnyttjades av DN, SVT, SR och PK-pressen i deras idag välkända syften. Tyvärr måste han nog ändra på sitt öppna sätt att vilja diskutera dessa och andra frågor.
  Tack alla ni som oavlönat kämpar på och försöker ersätta journalisterna då dessa idag totalt har missuppfattat sitt jobb. De borde kalla sig för "politiker med egen och hemlig agenda" i stället.

  SvaraRadera