tisdag 23 december 2014

Gert Gelotte tillbaka med nya fantasier
Göteborgs-Postens sämste, mest förutsägbare och genomgående politiskt korrekte krönikör heter Gert Gelotte. Idag skriver han, som så ofta, om integration, och flosklerna står som spön i backen. Han väljer att inleda genom att hylla Folkpartiets meningslösa tiopunktsprogram:

"Att försörja sig själv ska vara fokus från första dagen i Sverige, skriver Erik Ullenhag om integration på Folkpartiets hemsida. Det är en utmärkt formulering och ett bra krav. Inte enbart för att det blir billigast så utan också, och framför allt, därför att människor mår bäst av att få stå på egna ben." 

Vi tittade på Folkpartiets skrivelse här, och kunde konstatera att den var, för att uttrycka det snällt, otillräcklig. Att människor ska sträva efter egen försörjning är ingenting nytt, det är Alliansens gamla arbetslinje, och det skulle säkert kunna åstadkommas om Sverige tog emot 1 000 personer per år och inte 100 000. Därefter gör Gelotte någonting som är ganska ovanligt i dessa sammanhang, då han berättar att integrationen varierar stort mellan olika grupper:

"Integrationspolitiken är misslyckad, brukar det heta. Fullt så enkelt är det inte. För många invandrare är integrationen inget problem alls. I varje fall inte för det svenska samhället. I en artikel på SvD Brännpunkt noterar arbetsmarknadsekonomen Li Jansson på Almega att sysselsättningen bland sydamerikanskt födda numera är högre än bland inrikes födda."

Då är det ju synd att chilenska akademiker inte är särskilt dominerande längre. Gelotte lägger dock hela ansvaret för integrationsproblemen på det svenska samhället:

"Där integrationspolitiken verkligen är misslyckad handlar det om två helt olika misslyckanden. Dels oförmåga att snabbt släppa in invandrare med både rätt utbildning och rätt bakgrund på den svenska arbetsmarknaden. Dels ovilja att öppna arbetsmarknaden för invandrare som kan sakna både utbildning och användbar arbetslivserfarenhet."

Jo, tyvärr är det ju så att avsaknad av utbildning och användbar arbetslivserfarenhet gör det lite svårare på arbetsmarknaden. Likt de flesta liberaler tänker sig Gelotte att människor som kommer till Sverige ska sättas i lågavlönade serviceyrken:

"Att göra servicejobb dyrare genom höjda arbetsgivaravgifter och begränsade RUT-avdrag, som regeringen vill, är alltså synnerligen oklokt. Vill vi underlätta integrationen för de flyktingar som har det allra svårast bör vi i stället ytterligare sänka skatterna på låga löner och jobb som inte kräver lång utbildning."

Eller som SVTs Anna Hedenmo uttryckte det lite tydligare, när hon skulle framföra ett argument för massinvandring: "Vem ska städa våra arbetsplatser?". I det sista stycket lyckas Gert Gelotte få med både barnalstrings-argumentet och åker-argumentet:

"Det är ingen välgörenhet. Fram till 2035 räknar SCB med att utrikes födda står för hela den svenska befolkningsökningen i de åldrar där flest arbetar. Alla behövs. Sverige är ett stort land med liten befolkning – 21 personer per kvadratkilometer i genomsnitt. Tyskland har 231."

Det finns ingen självklarhet i att ett land ska ha så hög befolkningstäthet som möjligt och de lediga åkrarna och skogarna är fortfarande ett helt vansinnigt argument. Uppenbarligen ryckte inte Gert Gelotte till inför uppgiften att utrikes födda utgöra hela befolkningsökningen i vissa åldrar, men vi andra kan ju fundera på vad det kommer att innebära.

18 kommentarer:

 1. Gert Gelotte är tydligen väldigt stolt över att hans barnbarn kommer att vara en exotisk minoritet bland alla araber och negrer i framtidens Sverige men barnbarnen kommer kanske inte att vara stolta över sina korkade far- och morföräldrar som skänkte bort landet till folkslag från planetens mest underutvecklade länder.

  Stig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gelotte tycker låga löner i vissa yrken kan tillåtas,kanske som en pensionär 8,500 i månaden betalar ca 3000 tusen i skatt,det blir ingen lyx där inte,var skall den fattiglappen bo,vad blir hans pension,vad skall han konsumera,kvalitetsvaror näppeligen.Gelotte döljer sin människosyn som är dålig,med värdegrunden allas lika värde?

   Radera
  2. En gång i tiden tillhörde Sverige planetens mest underutvecklade länder. Vi var väl i allt väsentligt samma folkslag då som nu, men vi utveclades. Anser du att länderna är underutvecklade pga sina folkslag? Utveckla gärna det resonemanget isf. Vill också påpeka att när våra barnbarn förmodas gräma sig över sitt förlorade land så kommer inte längre de "folkslag" du hänvisade till ovan, från underutvecklade länder, de är födda i Sverige.

   Radera
 2. Bäste anonym 23:39, inte många rätt?
  En pensionär med 8 500 kt/mån betalar 1 200 kr i prel skatt
  En pensionär med 10 000 kr/mån har ca 8 500 kr/mån efter skatt
  Man behöver inte överdriva, det är illa nog som det är

  SvaraRadera
 3. Reflekterar mer generellt hur missvisande det kan vara med språkbruk. "Vi ska inte ta hit fler än vi kan ta hand om", är en vanlig formulering jag stött på när man diskuterar invadringspolitik, inte bara hos dem som är öppet invandringsfientliga. Hittar den även i din retorik Tobbe (inte just i detta inlägg dock). Vi har en flyktingkvot, och vad jag förstår är den ca 1900 personer. Det är då dem vi "tar hit". Övriga kommer hit av egen kraft. Nästa år beräknas det vara upp emot 90 000 personer, som vi då inte "tar hit" utan som tar sig hit själva. Varför spelar då språkbruket roll? Jo, för oavsett vem som har folkets mandat att designa invadringspolitiken så är det bara de 1 900 som man på politisk väg skulle kunna förhindra att de kommer hit om man ville. Övriga 90 000 personer kommer att finnas här ändå så länge världsläget ser ut som det gör. Om SD tilläts bestämma i frågan så skulle siffran ändå vara densamma, om vi inte tänkt oss att linda in hela landet i taggtråd.


  Den fråga som våra politiker har att ta ställning till är alltså hur man ska hantera dem som redan finns här. Och om den politiska agendan då är att "kraftigt minska invandringen", då innebär det att dessa 90 000 personer ska lämna landet igen. Varje år kanske. Det som intresserar mig mest, är hur SD har tänkt sig att detta ska gå till, dels rent praktiskt, och dels juridiskt. Ska de samlas ihop? Interneras? Ska vi betala för att skicka dem någon annan stans? Vart då, undrar man? Rimligen inte till en säker död, eller? Ska utvisning föregås av en juridisk prövning av något slag? Vad händer om de kommer tillbaka, 1, 2, 10 gånger? Som ekonom kan jag inte uppenbart se besparingen för samhället. Och som människa har jag svårt att tycka att min roll som medmänniska skulle upphöra vid landgränsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs kraftig signalpolitik. Om de som tänker sig att komma till Sverige vet att de inte får några bidrag och måste försörja sig själv och sina anhöriga, skulle den del av invandringen som du talar om upphöra. Som det är idag för de allt serverat på silverfat.
   Jämför med Australiens, USA:s och Kanadas invandringpolitik
   Gunnar Edlund

   Radera
  2. Vi kan ju anpassa våran flyktingpolitik efter tex Finland, Danmark, Norge eller vad fan ta hit hela tredje världen så kan du och dina antirasistvänner betala hela jävla notan?
   Inkompetenta frågor får dom svaren dom förtjänar.
   En fråga till dig : Varför ska sverige vara mest extrema i hela världen gällande invandring och som sen ändå skiter i dom som har kommit hit????

   Radera
  3. Anonym 3 jan: Intressant. Först och främst kan du inte ha läst det jag skrev, eller var det som ironi du använde begreppet "ta hit hela tredje världen"??? Nu är det ju så att vi faktiskt har samma invandringsregler som Finland. Vi har striktare regler än Danmark, osäker på Norgen som står utanför EU.

   För det andra, visst är det väl så att du egentligen inte vet någonting alls om mina vänner och deras ev. livsåskådning?

   Själv tycker jag inte att mina frågor är inkompetenta. Föreställ dig att du får totalt inflytande över svensk invandringspolitik, vilka konkreta åtgärder skulle du vidta då? Alltså om vi inte ska svepande formulera oss i att saker ska bli "bättre, mindre, billigare, rättvisare", utan rent konkret: Hur tänker du åstadkomma den billigare och bättre rättvisan? Det kan väl ändå inte vara en inkompetent fråga?

   Din sista fråga är intressant, det är ju samma fråga som jag ställer i mitt inlägg, om du tar och läser det. Om vi antar att vi inte ska vara extrema som du uttrycker det, hur ska vi göra istället?

   Its not a trick question...

   Radera
 4. Kan du beskriva hur denna signalpolitik ska se ut, mer konkret? Det är precis de frågorna jag ställer ovan, hur är det tänkt att gå till? Om det var så att invandringen skulle upphöra om man inte fick bidrag, hur kommer det sig då att vi har så många som väljer att uppehålla sig illegalt i Sverige? Många föredrar ju att stanna utan någon rätt till bidrag hellre än att låta sig utvisas. Om ditt resonemang stämde skulle vi inte ha dessa papperslösa. Hur menar du att jag ska jämföra med USA och Australien? Tycker du att de är förebilder eller motsatsen?

  SvaraRadera
 5. Tycks som bloggen har somnat in igen, andra gången på kort tid.

  SvaraRadera
 6. Gott nytt år Tobbe!

  SvaraRadera
 7. Gott nytt år Tobbe! Med nya friska krafter in i 2015.

  Och du, snälla kan du inte lägga in RSS på bloggen? Är trött på att se Gert Gelottes tryne varje gång jag går i för att kolla uppdateringar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kan någon duktig utvecklare skapa ett plugin till webbläsarna, en "degertifier" som automatiskt identifierar och blockerar bilder på Gert.

   Radera
  2. Given storsäljare, borde ingå i varje anständigt anti-viruspaket!

   Radera
  3. Haha, exakt min tanke. Men Tobbe skriver så bra så man går ändå in och tittar hela tiden.
   Pelle

   Radera
 8. Precis! Tobbe borde ha något i stil med 'testbild' på sidan då inga nya inlägg kommer på ett tag! Något uppiggande och patriotiskt :-)

  God fortsättning på nya året, Tobbe och alla andra! Ser som vanligt fram mot de suveräna inläggen som denna blogg består av! /V

  SvaraRadera
 9. "Är trött på att se Gert Gelottes tryne varje gång jag går i för att kolla uppdateringar ;)"

  Jag hade faktiskt själv tänkt skriva det för Gert Gelottes kopparärriga nuna är bedrövlig och deprimerande att se gång på gång. För ett tag sedan var det Kaplans provocerande falska ansikte som hängde kvar ett bra tag men Gelottes grådaskiga betongsosse-utstrålning är värre.

  Stig

  SvaraRadera
 10. God fortsättning på det nya året Tobbe!
  Marine Le Pen har gjort ett uttalande angående attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo i Paris idag och jag hoppas att du kommer att sätta tänderna i att översätta det videoklippet som finns på bl.a. på Avpixlat.

  Stig

  SvaraRadera