lördag 13 december 2014

Stefan Löfven stapplar vidare




Det var nu länge sedan Socialdemokraterna förmådde attrahera intelligenta personer till positioner i partiet, något som blir tydligare för varje partiledarval och ministerutnämning. När den svagbegåvade Håkan Juholt skulle ersättas, kunde man inte ens hitta någon i riksdagen för att nå upp till den nivå där man landade; Stefan Löfven. Ingen påstod att han var intellektuell, eller ens intelligent, men hans "förhandlingsskicklighet" framhölls ständigt, en förmåga som man med facit i hand sannerligen kan ifrågasätta. Det verkar helt enkelt inte särskilt svårt att vara förhandlare för facket, där det finns två parter som måste enas och i Sverige är vana vid samförstånd. Betänk att det nu är Petter Thorwaldsson, ytterligare en person som ger ett lätt efterblivet intryck, som besitter Löfvens gamla post.

Stefan Löfvens taktik var från början att hålla sig undan och inte ge några som helst besked, vilket fungerade i opinionen en tid, men när det väl var dags att regera och sy ihop en regering blev exponeringen desto större. Han är en usel talare, en usel debattör och verkar rent allmänt ha lite svårt att hänga med. Varje gång han kommer till en debatt har han ett antal meningar i huvudet, sannolikt förberedda av en medarbetare, som han ska försöka få fram. Ofta blir de tämligen malplacerade, då debatten råkar handla om någonting annat, och när oväntade frågor eller repliker dyker upp, står han svarslös. Angående extravalet och SD, har nu någon sagt till honom att han ska trycka på att de har svikit sina vallöften till bland annat pensionärer. Det är ju inte alldeles sant, eftersom SDs egen budget blev nedröstad, men det blir både märkligt och tjatigt när Löfven ska försöka hamra in det.

Det visar sig nu att SD fortsätter att växa i opinionen, samtidigt som invandringsfrågan (tillsammans med ekonomin), har seglat upp som en viktigare fråga för svensken.




I dagens Aftonbladet kommenterar Stefan Löfven undersökningen genom att inte låtsas om invandringsfrågan:

"Du ser själv vilken fråga som ligger i topp."

Han pekar då på sysselsättning och jobb, som om det inte på något sätt hänger ihop med invandringen. I själva verket ökar antalet jobb, men Sverige fyller samtidigt på med i runda slängar 100 000 nya arbetslösa varje år, vilket leder till utanförskapsområden och skapandet av en underklass med etniska förtecken. Även samma tidnings Lena Mellin skriver:

"I väljarbarometern från Aftonbladet/Sverige tycker som publicerades i förrgår ökade stödet för Sverigedemokraterna med två procentenheter. Det var den första mätningen sedan nyvalet blivit en realitet. Dagens mätning från Aftonbladet/Sverige tycker visar att utvecklingen fortsätter att gå Sverigedemokraternas väg. ­Några dagar före valet i höstas ansåg mindre än en femtedel, 18 procent, av väljarna att invandrare och flyktingar var en av de viktigaste valfrågorna. I dag tycker mer än var fjärde väljare, 26 procent, att det är det."

Hon pekar också på att inte heller ekonomin är någon paradgren för Löfven:

"I den nya mätningen av de ­viktigaste valfrågorna tycker 31 procent att den svenska ekonomin är en av de viktigaste val­frågorna. Före valet var 23 procent av väljarna av den upp­fattningen.
Också det här är förändringar som borde ge Stefan Löfven fjärilar­ i magen. Ekonomin är en moderat paradfråga och under hela förra mandatperioden ansåg­ fler väljare att en M-ledd regering skulle sköta ekonomin bättre än en S-ledd."

Än mer smärtsamt var det naturligtvis att se Stefan Löfven i bild i veckans Agenda. Efter att i vanlig ordning ha skyllt sin misslyckade regeringsbildning på SD och Alliansen, uttrycker han sin egen förträfflighet med följande:

"Jag måste ju se till att göra de försök som jag ska se till att göra och det är precis det jag har gjort."

Någon gång under intervjun lyckas Löfven pressa in det där som han förberetts med, och som vanligt blir det lite märkligt, när han får frågan om extravalet i kombination med rekordstor invandring:

"Vad de fällde budgeten på, det var sänkt pensionärsskatt. De fällde budgeten på en ökad satsning på äldrevården, på sjukvården, på färre barn i de lägra åldrarna i klasserna, på lärarsatsningen."

Hans tämligen förljugna "analys" är alltså att SD röstade ned regeringens budget för att partiet inte ville se dessa välfärdssatsningar. Att SD ökar sitt stöd i opinionen, lyckas Löfven helt vända på med en egen verklighet:

"Det är ju fler som tycker...som får en sämre bild av Sverigedemokraterna med detta."

Varje uttalande från Löfven riskerar att bli genant, men låt oss slutligen titta på när han alldeles själv ska försöka förklara varför han använde ordet "fascistiskt". Han försöker först komma undan med att referera till Henrik Arnstad, vilket han dessutom gör med en fullständigt allvarlig min och upprepande av ordet "forskare". Den duktiga programledaren Camilla Kvartoft framhärdar dock:

"Men så länge man accepterar de demokratiska principerna..?"

Löfven ger som svar en historielektion som vi aldrig hört förut:

"Ja, men det gjorde fascismen också. Det är det som är skillnaden på fascismen och nazismen."

Det var en alldeles ny distinktion, som naturligtvis inte har någonting med verkligheten att göra och kanske rentav skulle få Henrik Arnstad att leta efter skämskudden. Lite mer bildade människor skulle kunna nämna ett antal skillnader mellan de båda ideologierna, exempelvis kring just rasism, men få skulle hävda att Benito Mussolini var demokrat.

Därefter hinner Löfven också med att upprepa sin egen förvanskning av Aftonbladets rubrik till Jimmie Åkessons debattartikel, men jag tror att vi nöjer oss här...






9 kommentarer:

  1. Om det blir nyval så kommer Stefan Löfvén att få det svårt. Likaså Kinberg Batra. Jag tror inte heller att det blir så lätt för KD, FP och Miljöpartiet, de snarare minskade än ökade i septembervalet. Och jag tror att de känner sig ganska knäckta av detta faktum. Jan Björklunds satsning på skolan var det ju inte många som trodde på. Och Miljöpartiet visade sig bara vara uppblåsta av PK-medierna. Så entusiasmen är nog inte på topp. Det öppnar upp för SD. Skall vi våga tippa att de kniper 2 % vardera av S och Moderaterna och kanske något lite ytterligare av FP och KD.
    /Gunnar B.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert! Om det blir ett extraval? Det vet vi inte förrän den 29/12.
      Rune

      Radera
    2. Men det blir väldigt svårt för Löfvén att hoppa av nu - då förlorar han nog ansiktet och kommer att hånas (som Juholt) för att vara väldigt velig. Och i så fall måste han nog avgå och bilda ny regering (med vilka?) och kanske göra en nu budget. Det verkar helvirrigt.
      Å andra sidan - om inte nyval nu så blir det säkert väldigt rörigt framgent och kanske nyval då.
      Som Tobbe sagt, de har inga intellektuella begåvningar kvar i S.
      /Gunnar B.

      Radera
  2. Hoppas Löfven inte inser sin oförmåga och avgår innan valet.
    Virrpannan är ju SDs absolut bästa valarbetare.

    SvaraRadera
  3. Ärligt, jag tycker faktiskt lite synd om Löfven. Han har hamnat i en roll som han definitivt inte hör hemma i. Men.... när också han började med sitt anti-SD-tjafs då börjar jag nog mer och mer luta åt att tänka att han får skylla sig själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Löfven har hållit på med anti-SD-tjafs i flera år. Faktiskt så länge som han har varit ordförande i Metall. Detta har jag kunnat se i hans spalt i Metallarbetaren som senare blev Dagens Arbete.
      Men jag för min del trodde att han som fackföreningsman inte hade trängt så djupt in vad SD var för några och att han nöjde sig med mediabilden. Därför är jag besviken på honom för att han som partiledare inte har tagit reda på bättre vilka SD är och fortfar att gå till attack mot SD med medias falska bild som kompass.
      Som ledare av ett av de största partierna så är det ju hans skyldighet att ta reda på vad som är vad i politiken och inte lita på fantasibilder.
      Jag blev också besviken när det första han sa som partiledare var: "Jag är feminist!"
      Olycksfall i arbetet, tänkte jag. Men som det har visat sig var det ett uttryck för dåligt omdöme.
      För visst hade han i starten ett guldläge för att ta befälet i partiet och att införa sans och förnuft. Ingen hade kunnat kasta ut honom i och med att sossarna haft 2 misslyckade partiledare dessförinnan.
      Tyvärr tog han inte den chansen och därför fortsätter oredan i politiken.
      Rune

      Radera
  4. Tack än en gång Tobbe för ditt lysande arbete. Du är verkligen ett fyrtorn i PK-mörkret.

    SvaraRadera
  5. Helt sanslöst att 30% av den svenska väljarkåren fortfarande röstar på Socialdemokraterna, med det ledargarnityr partiet har.
    Löfvén är helpuckad. Så totalt bortgjord han blir i varje debatt eller presskonferens, där han snärjer in sig i obegripligheter och har inga konkreta svar ens på enkla frågor.
    Socialdemokratin dog ut med Tage Erlander. Efter Erlander gick det åt helvete för Socialdemokraterna.

    SvaraRadera