söndag 15 februari 2015

PVV fortfarande Nederländernas största parti
Dagens opinionsundersökning från institutet Maurice De Hond visar att Geert Wilders Partij Voor de Vrijheid i opinionen fortfarande är dubbelt så stort som det är i parlamentet, vilket också gör det till landets största parti. Sedan valet 2012 går alla partier framåt något, utan just de två som regerar; socialdemokratiska PvdA och högerliberala VVD. Dessa två regeringspartier har tillsammans mer än halverats, från de 79 mandat man erhöll 2012, till den nuvarande opinionens 32. Starka framgångar noteras även för kristdemokratiska CDA och liberala D66.
Kommande ordinarie val sker 2017, även om regeringens svaga stöd skulle kunna motivera och utlösa ett nyval före dess.
4 kommentarer:

 1. Partij voor de dieren ... Vilka djur har rösträtt i Nederländerna? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)

   (Djurens parti finns i Sverige också.
   Bildades förra året och tog direkt 0,24% i EU-valet (störst av de "icke-etablerade" Europavalspartierna) och sedan 0,07% i riksdagsvalet. Det är fina siffor för ett parti som bara funnits några månader innan ett val.)

   //Andreas

   Radera
 2. Vi ska väl dock inte glömma bort att regeringen fått stöd av D66, SGP och ChristenUnie. Tillsammans med tidigare VVD-partnern skulle väl denna "oheliga" sjuklövermotsvarighet fortfarande en betryggande majoritet på 89 mandat om ovanstående var ett valresultat.

  //Andreas

  SvaraRadera
 3. Under de senaste dagarna har jag lyssnat till några intervjuer som gjorts med Geert och även lyssnat på några tal han hållit och det är som en injektion av ny vilja, kamplust som kommer över mig. Samma effekt får jag av att lyssna på Marine. Visst har vi otroligt duktiga politiker i SD men då de befinner sig i Sverige, landet där knappt något får sägas, så kan de inte vara lika öppenhjärtiga som dessa två.

  SvaraRadera