lördag 14 februari 2015

Vlaams Belang: "Vi är inte högerextrema"


I det senaste numret av Vlaams Belangs medlemstidning går partiledare Tom van Grieken till angrepp mot den eviga stämpeln "högerextrem":


Tom van Grieken

Vi är inte högerextrema

Vid den nationella nyårsmottagningen uppmanade jag pressen att inte längre brännmärka oss som högerextrema. Med detta ord ges intrycket att vi tillhör kretsen av extremistiska och religiösa fanatiker som använder våld som politiskt medel för att införa sitt idealsamhälle. Som frihetsparti, som strävar efter mer makt till folket via demokratiska val och folkomröstningar, eftersträvar Vlaams Belang just det motsatta. 

Den högerextrema etiketten har i åratal lagts som en krans på oss, för att på så sätt undvika varje saklig debatt. Yttranderätt unnas endast de som hänger sig åt det mångkulturella konsensustänkandet. Genom västerländskt självhat, kombinerat med en otrolig naivitet, blir sanningen som man inte vill höra då snabbt betraktad som en förolämpning och debatten strypt i sin linda.

Vårt partis varningar visade sig, i ljuset av vad som hände i Charlie Hebdos redaktionslokaler, särskilt förebådande. När vi varnade för islamfundamentalister som vill omkullkasta vårt levnadssätt och våra grundlagar, då stod vi också upp för en fri och kritisk press.

Ändå avvisades Vlaams Belang från varje mediekanal i efterdyningarna av händelserna i Paris och Verviers. Insändare refuserades, pressmeddelanden slängdes i papperskorgen och parlamentariska sammankomster klipptes bort. Inget är dock så illa som att ge den inbillade "fienden" rätt, efter att i åratal ha demoniserat denne. Tänk er att en oljetanker sjunker utanför kusten vid Zeebrugge eller att en historia berättas om dioxinkrisen. Kristof Calvo eller Meyrem Almaci från De Gröna skulle inte få lämna skärmen. Men när - i islams namn - journalister mördas på brutala sätt, ger massjournalistiken ingen yttranderätt till det enda islamkritiska partiet.

Ändå står vi också upp för dem. En fri och kritisk press tillhör det grundläggande i vår rättsstat. Och den slänger vi inte bort. Med en hänvisning till Voltaire, håller jag absolut inte med dem, men ska försvara deras rätt att säga vad de vill till det yttersta.

Vlaams Belang


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar