fredag 20 mars 2015

Marine Le Pen om de kommande departementsvalen


För ett par dagar sedan konstaterade svensk media förtjust, sannolikt genom engelskspråkig media, att Marine Le Pen hade kommenterat Zlatan, vilket vi tittade på här. Som Le Pen konstaterade, fanns det mer intressanta saker att diskutera, vilket också skedde efter de inledande sekunderna.

I nedanstående inslag från France Info tas de kommande departementsvalen upp, liksom den svartmålning som partiet alltjämt utsätts för. Frågan om kandidater som uttryckt sig olämpligt kan naturligtvis appliceras även på Sverige.


UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National

UMPS är det nedsättande uttrycket för den politiska eliten i UMP och PS och alltså en motsvarighet till vår "sjuklöver".

RBM - Rassemblement Bleu Marine ("Marin/e/blå samling") är en koalition av FN och andra patriotiska partier, skapad 2012.

Carlos Da Silva är PS-ledamot i Nationalförsamlingen.

Aisne är ett departement i norra delen av landet.
9 kommentarer:

 1. Intressant. Otroligt att de har 7650 kandidater till olika poster!

  SvaraRadera
 2. Kommer det att finnas någon form av valvaka eller liknande som innebär att vi svenska medborgare kan följa det här spännande valet? Och kommer nästa omgångsval att ske direkt en vecka efter detta?

  Man vill ju se live när fransmännen tar tillbaka sitt land.
  Heja Front National.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är osäker på vilka live-sändningar som kommer att ske på nätet. Japp, den andra omgången sker en vecka senare (söndag).

   Radera
  2. Jag har en tv-kanal som heter France24, tror du att man kan följa valet därifrån?

   Radera
  3. Det skulle jag gissa. Dock är uppmärksamheten något lägre än vid exempelvis presidentval...

   Radera
 3. Tobbe,
  himla bra att det finns i Sverige nån som du, som begriper och kan förklara det politiska livet i mitt land så noggrant som du gör . Bara ett dygn än innan vi får veta om Front National bekräftar sin ställning som Frankrikes första partiet. Mycket spännande. I kantonen där jag bor (en jordbruksbygt i departmentet Oise) ska nästan alla rösta för FN iaf.

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym!
  Kommer också från Oise, mkt fint län! Det sägs att grannlänet Aisne (inte Ain som det står i översätningen;) ) kommer att bli FN... Det lär vara super spännande att följa iaf! Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj, du har rätt - departementet är Aisne och inte Ain. Jag ändrar.

   Radera
 5. Hur gick det för dem?

  SvaraRadera