söndag 2 augusti 2015

Ännu en omgång nonsens om tiggeriturister
En Marika Markovits, som tydligen är "direktor" för Stockholms stadsmission, vill i dagens SvD "slå hål på myter" om romska tiggare i Sverige. Efter Erik Ullenhags insatser på det mytbemötande området blir det alltid svårt att ta sådana försök på fullt allvar. Det blir aningen förljuget redan från början:

"Från olika håll i samhället förs det i dag titt som tätt upp argument för en kriminalisering av människor som tigger om ­pengar på våra gator."

Ännu en gång dessa lömska formuleringar. Det som har föreslagits är inte en kriminalisering av människor, lika lite som åtgärder mot illegal invandring kan bemötas med "ingen människa är illegal". Ingen försöker "förbjuda fattigdom". Av Sverigedemokraterna förväntar sig Markovits inte mer, men hon oroas över att "etablerade partier" har gjort några försök att närma sig frågan:

"Ett konkret exempel är när den tidigare justitieministern Beatrice Ask och Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé i en debattartikel (Dagens Nyheter den 30 april) skrev att 'organiserande av tiggeri ska förbjudas'. "

Det är inte svårt att se igenom Moderaternas utspel. Genom att fokusera på just organiserandet av verksamheten, ville de ta upp frågan genom att samtidigt hävda att de i själva verket värnade om människor som var utsatta och utnyttjades, eftersom det gav en lite mer humanistisk klang.

Själv tycker jag att det är olyckligt att så mycket fokus har hamnat på huruvida, eller i vilken grad, tiggeriturismen är organiserad. För Sveriges del är det nämligen helt irrelevant, eftersom dessa personer helt enkelt inte ska vara här. En tiggande rom utanför snart sagt varje butik i varje svensk stad förblir ett negativt inslag, alldeles oavsett hur denne har hamnat där. Markovits försvarar i sin text även organiserat tiggeri och bjuder på ett citat från en professor Mårten Schultz som hon tycker är tänkvärt:

”Det var inte så länge ­sedan de marginaliserade och utsatta yrkesgruppernas organiserande ansågs som ett hot, som ­något som behövde kväsas. Och det var inte så länge sedan som civiliserade länder kom fram till in­sikten om att ­denna rätt att organisera sig därför ­behövde särskilt skydd mot övermakten och att detta särskilda skydd hörde till de grundläggande rättig­heterna i en rättsstat.”

Det var ganska länge sedan vi i Sverige saknade fackföreningar och det har absolut ingenting med dagens tiggeri att göra. Efter att ha gått igenom hur tiggeriet inte är organiserat och hur föga lönsamt det är, vilket mycket väl kan stämma, dyker då de rena flosklerna upp igen:

"Vi ska inte kriminalisera människor som befinner sig i nöd. Vi ska fortsätta att hjälpa dem. Det är en hetsjakt som pågår och som allt mer börjar ta formen av en pöbelmentalitet. Det är något som vi på Stockholms Stadsmission anser inte hör hemma i Sverige. Vi får också påminna oss om att vi har ­antagit ett antal internationella åtaganden till stöd för de mänskliga rättigheterna samt etniska minoriteters rättigheter. Åtaganden som står över svensk lag och som tillkommit för att säkerställa männi­skors grundläggande rättigheter till en dräglig och human tillvaro."

Rumänska och bulgariska romer är inte en nationell minoritet i Sverige. Att exempelvis samer har rätt till sin kultur och sitt språk betyder inte att Sverige måste slå upp dörrarna för alla Balkans romer. Kritik mot tiggeriturismen hör enligt Markovits inte hemma i Sverige, men det gör enligt hennes bisarra logik tiggarna själva. Hon fortsätter:

"Det viktiga är att vi fortsätter att se de människor som möter oss på våra gator som individer som har fattat rationella beslut om att komma hit i försök att försörja sina familjer."

Självklart är det ett rationellt beslut, liksom beslutet att välja de länder där lönsamheten är störst och lagstiftningen slappast. Att göra Sverige attraktivt för denna grupp är dock fullständigt irrationellt. Mot slutet av debattinlägget kommer en sista alldeles felaktig analys:

"Ett tiggeriförbud syftar till en enda sak – att dölja utsattheten och fattigdomen."

Nej, det ska syfta till att inte locka hit gruppen från första början. Utsatta svenskars fattigdom ska absolut belysas och åtgärdas på olika sätt. Det är beklämmande att just en ansvarig för Stadsmissionen fokuserar på tillresta tiggare på detta sätt. Stadsmissionen har traditionellt gjort betydande insatser för svenskar i nöd, ty sådana finns, men dessa blir nu mer eller mindre bortträngda av den enorma mängden bulgariska och rumänska medborgare. På vissa håll i landet har hjälporganisationer och härbärgen tvingats dra ned på sin verksamhet för att de inte klarar av att hantera den europeiska tillströmningen. Dessvärre verkar romerna vara något av ett specialintresse för Marika Markovits och 2013 blev hon utsedd till "Årets europé" av självaste Birgitta Ohlsson:

Marika Markovits egen lön är 71 000 kronor i månaden, varför vi får hoppas att en ansenlig del överförs till romska muggar. Om denna lön gav hon själv ett par roliga kommentarer i tidningen Kollega, bland annat om hur det skulle kännas om lönen sänktes:

"Om styrelsen ansåg att jag inte gjorde ett bra jobb skulle det inte kännas så bra. Eller om jag misstänkte att det berodde på mitt kön, då skulle feministen i mig protestera." 
13 kommentarer:

 1. "Vi ska hjälpa dom", men de definierar aldrig vad de menar med "hjälpa".

  Att försörja någon redan från födseln är det säkraste sättet att undanröja alla möjligheter för denna person att lära sig att försörja sig själv. Den enda anledningen till att dessa personer skänker pengar är att det ger dem själva en känsla av välbehag.

  SvaraRadera
 2. Vad är det för fel på Svenska Dagbladets läsare?

  Varför betalar de dyra pengar, för att dagligen bli desinformerade av stollar
  som Marika Markovits & Co? Dessutom får de inte ens kommentera alla
  dumheter som det alltmer vänstervridna SvD bombarderar sina läsare med.

  Själv har jag sagt upp prenumerationen, och vill jag få veta vad som hän-
  der i Sverige...tja, då finns hela nätet att tillgå, och endast där finns den
  nakna sanningen om det ruttnande Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, det är nu många år sedan jag sade upp prenumerationen på denna bidragstyngda hycklande publikation. Har aldrig ångrat det.

   Radera
  2. Javisst är den bidragstyngd, men dess ledarredaktion är nog den bästa bland den sk. etablerade pressen. Det finns bland ledarspalterna en del som faktiskt är läsvärt.

   Radera
 3. Det är ju rent fantastiskt, av 730 000 000 européer så blir en svenska (?) utsedd till 2013 års europé. Nu förstår jag bättre allt snack om Sverige som humanitär stormakt. (OBS! Ironi)

  Var kommer alla dessa udda typer som snart sagt fyller varje nyhetsflöde? Föds dessa helt normala av sin mor på sjukhus eller är de inplanterade från yttre rymden? Det är både intressant och viktigt att få reda på så vi kan få fram ett botemedel innan godhetsnarkomanin hunnit sprida sig till hela befolkningen.

  SvaraRadera
 4. 71 000 i månaden.
  Vem betalar dessa. Är inte stadsmissionen en ideell org.

  Nu vet vi att vi inte ska ge denna org något stöd.
  J--a hycklare!

  SvaraRadera
 5. Marika är ännu en i raden av väldigt högavlönade personer som lever gott på välgörenhet. Bengt Westerberg är en annan. Dessa har inget som helst problem med att skinna folk som vill skänka en slant. Som tack för det så ägnar de all sin energi åt att gynna medborgare i andra länder.

  SvaraRadera
 6. Återigen, till mer än 90% är det "godhets"-fruntimmer som svarar för den snedvridna inställningen till tiggeri och invällning. Deras känsloagenda svämmar över, att begära logisk underbyggda argument är totalt meningslöst, eftersom fruntimmer med ytterst få undantag saknar den egenskapen. I några få avseenden tycker jag Saudiarabien beter sig riktigt klokt. Fruntimmer har ingen rösträtt, och de får ej köra bil. Detta borde Sverige ta efter.

  SvaraRadera
 7. Vad beror det på att nästan alla godhetens och generositetens budbärare här i Sverige sällan har en månadslön som understiger 70 - 80000 kr?

  SvaraRadera
 8. Jag hatar svenska politiker med storhetsvansinne.

  SvaraRadera
 9. En inhemsk parasit pläderar för utländska parasiters rätt att bli svenska parasiter.

  SvaraRadera
 10. Jag förespråkar att Sverige kriminaliserar givandet av gåvor till tiggare då detta sannolikt är mindre traumatiskt för vänstern än att förbjuda själva tiggandet. Vi har idag liknande lagstiftning för prostitution, där det är tillåtet att prostituera sig men kriminellt att utnyttja dessa tjänster.

  SvaraRadera