fredag 13 november 2015

Skolbarn tvingas se föreställning om "fascism"


Politisk skolning 2015

Regionteater Västs uppdrag är att turnera med scenkonst för barn och unga i Västra Götaland, just nu med en pjäs om fascism kallad "Den avvikande meningen". På teaterns egen hemsida beskrivs pjäsens innehåll på ett försåtligt sätt (min fetstil):

"Under hösten 2015 besöker två skådespelare från Regionteater Väst högstadieskolor i Västra Götaland. Med sig har de en berättelse om fascism. Publiken får följa utvecklingen från franska revolutionen fram till fascismens födelse år 1919 och vidare genom det dramatiska 1900-talet.  

Föreställningen ger publiken verktyg att identifiera och förstå fascism. Den undersöker om ideologin försvann i och med att Tredje riket föll samman 1945 eller om den finns kvar och påverkar samhället än i dag. Den avvikande meningen söker efter fascismens spår i samtiden och lotsar publiken genom förvirrande ismer och begrepp." 

Syftet med föreställningen, och varför den ska visas för högstadieelever, är naturligtvis inte att ge en historielektion, utan föga förvånande att attackera Sverigedemokraterna, vilket vi bland annat förstår genom en artikel i Mariestadstidningen:

"Frågan som väcks i föreställningens inledning är om Sveriges statsminister, Stefan Löfven, hade rätt när han i ett debattinlägg i december 2014 skrev att det sitter ett fascistiskt parti i riksdagen." 


Regissör Jens Peter Karlssons
politiska hemvist är inte svår
att ana.


Artikeln fortsätter:

"Här börjar ändå ”Den avvikande meningen” dra paralleller mellan Sverigedemokraterna och nazisterna. Föreställningens budskap är att SD också ser en inre fiende; inte judarna utan muslimerna.
– Det finns inget annat parti som pekar ut den inre fienden. Sverigedemokraterna vill att vår nation ska återuppstå i sin forna prakt. Men de vill sköta det själva i partiet, snyggt och lugnt utan upplopp."

"Slutsatsen som levereras av Regionteater Väst är att SD är en hybrid av fascism och konservatism samt att statsministern därmed hade delvis rätt.
– En sak vet vi. Fascismen är fel svar på samhällsproblemen."

Fantasiskt, Sverigedemokraterna är fascister och fascister har fel svar. Eleverna i Mariestad har enligt tidningen påverkats:

"Man lärde sig mycket om hur sjukt det här samhället är."

Nej, det gjorde ni inte. Ni fick en dos indoktrinering av vänstern precis som jag fick varje år under min skolgång. Då handlade vissa lektioner om vit skuld i Sydafrika, den lysande revolutionen i Nicaragua och hur det inte fanns fattiga människor i Östeuropa, givetvis med visningar av Mikael Wiehe och Björn Afzelius. Idag hittar vänstern sina måltavlor på närmare håll. Det är inte heller alldeles ny mark för regissören Jens Peter Karlsson. 2012 satte han upp en pjäs med namnet "Jimmie Åkesson & Den utomeuropeiska invandringen".
3 kommentarer:

 1. Märkligt land vi lever i:
  Fascism et. al. försöker man hitta överallt. Orsak naturligtvis att det som hänt runt om i världen pga detta är fruktansvärt.
  MEN
  Kommunism är
  dels historiskt glömd, har aldrig funnits osv
  dels försöker men INTE hitta den någonstans tvärtom försöker man dölja eventuella sådana tecken....
  vi har ju minst, kanske fler partier med sina rötter såväl som deler i sin politik i detta...
  Konstigt.......

  SvaraRadera
 2. vi har ju minst, "ETT" kanske

  SvaraRadera
 3. Regissör Jens Peter Karlssons har många av attributen som dessa typer använder för att visa var de hör hemma i politiken. Svartvit bild, Lenin-keps, ful halsduk.
  Hans politiska hem är förstås folkmordspartiet kommunisterna.

  SvaraRadera