tisdag 22 december 2015

Anders Lindberg och matematiken
Det började med en längre artikel i DN, vars syfte var att smutskasta ett antal personer, från William Hahne och Tino Sanandaji, till Patrik Ehn och Daniel Friberg. Jag funderade på att ta upp den här, men eftersom den är enormt lång och slår åt lite olika håll, tyckte jag att det var bättre att låta de inblandade själva komma till tals. Artikeln älskades förstås av Twittervänstern:


Daniel Friberg betecknar sig som identitär och driver bland annat bokförlaget Arktos. På Motpol, där Friberg är chefredaktör, går Joakim Andersen igenom artikelns felaktigheter och snedvridning:

"Samtidigt finns det, milt sagt, brister i Kleens artikel, både idéhistoriskt och vad gäller rena faktafel. Inte minst identifierar man tidigt en agenda och en tendens. Kleen slänger sig flitigt med termer som ”nazism” (en sökning på ordet ”nazi” i texten ger 16 träffar, vilket bara kan beskrivas som ”agendasättande” alternativt som den intellektuellt undermålige mannens sätt att ”argumentera”). Börjar man skärskåda ordvalen blir tendensen övertydlig. Så talas det om ”hat” mot invandring, organisationer är ”högerextrema”, ”antisemitism” tolkas in på så många ställen som möjligt et cetera."

Läs gärna hela inlägget. Joakim Andersen sammanfattar problemen med DN:s artikel:

"Sammantaget är Kleens text dålig journalistik. Han målar upp en ”ny höger” där det egentligen handlar om tre olika och tämligen distinkta grupper och en ekonom som inte har med någon av dem att göra. Det hela är ett uppenbart försök att använda sig av ohederliga metoder som ”guilt-by-association”, brunmålning och fulcitat."

En person som blev särskilt till sig av artikeln är Anders Lindberg, som snart kommer att rikta in sig på Tino Sanandaji, sannolikt eftersom han genom sin ställning som seriös forskare ständigt är en nagel i ögat på etablerad medias lögnare:

Han kommer att bli besatt av Tino Sanandaji de närmaste dagarna. Det visar sig att de teser som Lindberg menar att Sanandaji driver handlar om hur invandringen kommer att leda till att svenskarna en dag blir till minoritet i sitt eget land. Eftersom Anders Lindberg inte gärna kan motbevisa det med någon forskning, statistik eller fakta, kommer han istället på en helt irrelevant parallell:


En sådan argumentation behöver kanske inte ens bemötas, men skillnaden är ju förstås bland annat att Sverige aldrig blir mätt på sitt "äggätande", utan bara fortsätter, år efter år. Anders Lindberg tyckte att denna liknelse var så fyndig att han sedan tar upp den ännu en gång i en ledarkrönika i Aftonbladet:

"Beräkningen av tidpunkten gjorde Sanandaji genom att ta ökningen av antalet asylsökande och dra ut trenden in absurdum. Med samma teknik kan man bevisa vad som helst.
Exempelvis: I går åt jag ingen pepparkaka, men i dag äter jag fem pepparkakor. Med samma ökningstakt äter jag i morgon tio pepparkakor och om två veckor nästan hundra. Pepparkakskollapsen är bara en tidsfråga."

Eftersom Tino Sanandaji alltid använder officiell statistik för att motbevisa mediernas lögner, måste en person som Anders Lindberg istället tala om äggmackor och pepparkakor. När det gäller Sanandajis plats i DN-artikeln, vill jag påpeka att jag inte kan hysa odelad sympati för honom, då han är mycket bestört över att själv figurera där, men samtidigt glatt kallar Patrik Ehn och Daniel Friberg för "nynazister". Efter att några av oss kritiserat detta ordval, gjorde han ändringar i sin text, men kallar nu alla andra istället för "extremister". Visst, Tino Sanandaji är forskare, och har egentligen ingen koppling till de aktivister av olika slag som nämns, men det är ändå förkastligt att slänga ut allehanda missvisande epitet i sin iver att själv komma undan.

Åter till Anders Lindberg och hans fixering vid Tino Sanandaji. I sin motattack på den egna hemsidan bemöter Sanandaji Lindbergs försök till matematiska argument:

"Anders Lindberg har fortfarande svårt för mellanstadiematte. Jag skrev 'Det som pågår i Sverige idag är en aldrig beprövad linje som ingen västvärld någonsin varit i närheten av. Om den mot förmodan skulle fullföljas kommer de med invandrarursprung bli majoritet inom ca 10-15 år'.
[...]
Detta har inget med ökningstakt att göra. Det är fascinerande att Anders Lindberg efter flera inlägg fortfarande inte förstår något så enkelt. Hans hånfulla räkneexempel blandar samman multiplikation och accelererande ökningstakt, vilket är lagom imponerande för en vuxen person som gått ut gymnasiet."

Därefter släpper Anders Lindberg allt som har med matematik och grafer att göra, för att istället fokusera på den typ av argumentation som dessa kretsar brukar syssla med:


Ja, då blir förstås allting mycket lättare, eftersom svenskar enligt den bisarra definitionen aldrig kan bli minoritet i sitt eget land. Egentligen borde därmed alla integrationsproblem också försvinna.

4 kommentarer:

 1. Den där Anders Lindberg - han har nog inte bara svårt med matematiken.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 2. Frankfurtskolan tuggar sönder de bästa hjärnor.
  /Frank

  SvaraRadera
 3. Jag tror faktiskt att af Kleens reportage, hur inriktat på smutskastning det än är, i slutänden är positivt för den nationalistiska sidan. Helt enkelt genom att bryta mot etablissemangsmedias vanliga bild av att alla nationalister är inavlade bonnläppar som knappt ens kan stava till "Sverige".

  Och läser man det med kritiska ögon finns där faktiskt en del intressant att hämta.

  SvaraRadera
 4. Hur ska ni ha det? Vilken sorts extemister är ni?

  SvaraRadera