tisdag 29 december 2015

Dagens citat: Inger Källgren Sawela (M)


"Det beror på deras grundläggande människosyn att inte alla människor har samma värde."
ExpressenGävles kommunstyrelses nya ordförande hävdar att hennes parti inte alls kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna och bjuder på en analys och formulering som inte känns alldeles originell. Vill man ändå ge henne lite erkännande, kan det tillstås att de flesta inte lyckas få med de två nyckelfraserna i en och samma mening. Vari förfärligheten i SD:s "människosyn" ligger brukar vanligtvis inte utvecklas närmare, men nu får vi iallafall veta att det handlar om att människor inte skulle ha samma värde.

Det är något fascinerande att SD:s politiska motståndare verkligen använder samma intetsägande uttryck om och om igen, oavsett partitillhörighet. Jag är fullständigt övertygad om att Inger Källgren Sawela inte skulle kunna förklara ovanstående mening om hon skulle få en sådan motfråga, eftersom det endast är en inlärd fras som hon har hört någon annanstans och inte fördjupat sig i ytterligare. Ty var i SD:s partiprogram står det att vissa raser, för det är vad som åsyftas, är mindre värda och vissa mer? Nu minns jag inte om uttrycket "människosyn" användes på den tiden, men innan SD kom in på scenen var Moderaterna det allra hemskaste partiet. De var egoister, bara till för de rika, och de tyckte om att sparka på de svaga och sjuka. Det låter inte som en särskilt vacker människosyn.

Jag förutsätter att SD kommer att ställa vissa motkrav för att stödja det nya borgerliga styret och i så fall har jag svårt att se hur partiet kan ställas utanför gemenskapen. Det klokaste Moderaterna kan göra är naturligtvis att ingå ett formellt samarbete med SD och på så sätt skapa ett stabilt politiskt landskap. Tramset om "människosyn" kan man lämna därhän. Källgren Sawela bjuder på ytterligare en märklig kommentar:

"Och de vi har det största samarbetet och största samförståndet med är Socialdemokraterna. De stora strategiska frågorna har vi arbetat tillsammans med under hela året. Det gäller bland annat den viktiga arbetslösheten och bostadsbyggandet som är prio. Där är vi helt överens."

Varför lade ni då inte fram en gemensam budget eller bildade en koalition? Socialdemokraterna har alltså styrt staden i nästan 100 år och det som ska föreställa oppositionen säger att det är just med dem som man har det största samförståndet. Kanske behövs SD i Gävle mer än vi anar.

6 kommentarer:

 1. Alla människor har inte samma "värde". Varje självständigt tänkande människa har nog redan insett det. Däremot är värdigheten okränkbar och lika. Dessa tankar utvecklades efter andra världskriget och Nürnbergrättegången där man behandlade nazistpamparna behandlades på ett helt annat sätt än de som stått i berodeställning till dessa. Nazistpamparna behandlades med en helt annan humanism ända fram till dess snaran lades om deras halsar och även därefter. En viktig lärdom som dessvärre verkar fallit i glömska.

  SvaraRadera
 2. Tänk att sådana floskelrabblande papegojor som Inger Källgren sitter i kommunfullmäktige med ansvar för 98 900 kommuninvånare. Ansvar för jobb och bostäder som hon anser är prio. Om man inte ens kan citera FN-deklarationen korrekt där det nämns att alla människor har samma rätt till värdighet (dignity) och inte alls samma värde (value) hur ska man då kunna analysera och lösa alla de problem som finns inom kommunen. Det är inte konstigt att så intelligensbefriade politiker tror att man kan ha massinvandring av folk från världens mest efterblivna länder och samtidigt lösa problemen med hög arbetslöshet och bostadslöshet. Konsekvensanalysen ligger på en lika låg nivå som förmågan att tolka en lättförståelig text i FN-deklarationen.

  Stig

  SvaraRadera
 3. Alla människors lika värde, måste syfta på människovärde.
  Men alla människor har inte samma rättigheter i Sverige,svenska medborgare har ovillkorlig rätt att vistas i landet och att rösta, det har inte utländska medborgare.
  SD har inte uttalat sig om att olika etniciteter har större eller mindre värde.
  Skilj på mänskliga rättigheter och medborgerliga rättigheter!
  Sedan kan man förstås diskutera våra lagar om medborgarskap och vad som krävs (många brister att rätta till), men det är en annan fråga!

  SvaraRadera
 4. Alla människors lika värde ?
  I helsike !
  För mig är min familj mest värd. Sedan släkt och vänner. Och så vidare "down the line".
  Det är ju därför som jag kallar en del goda bekanta "vänner". För att de är mer värda. För mig.
  Om man konsekvent förespråkar "allas lika värde" så måste detta ordet förbjudas !

  Men om nu alla är lika mycket värda så måste ju även sverigedemokrater i Gävle åtnjuta denna förmån.
  Så här mottalar väl moderattanten sig själv ?

  Jag har frågat både en snäll folkpartitant och en ung miljöpartist om Moder Theresa och Hitler hade samma värde. Bägge svarade: Ja !
  Här svalnade min respekt för tesen betydligt.

  För övrigt: Allas lika värde fungerar bara om vi har oändliga resurser !

  Tjalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är inte kloka... Hur motiverar de det? Det är den frågan de måste besvara. det är bara att avkräva dem ett svar! :)

   Radera
 5. Undrar om hon har barn, eller barnbarn...? Vad om någon av dem blev utsatt av en gängvåldtäkt av 8 somalier som tjejen på båten? Eller någon av dem blev knivmördad av en galning på IKEA? Hon själv blev rånad av några med knackig svenska/engelska, klubbad och liggande på gatan i en blodpöl... Det där med värderingar, som bara är ett väldigt luddigt uttryck, exakt vad menar de? De måste ju kunna precisera vad de menar annars är ju inte det de kallar värderingar värd vatten. Eller är det som jag tror - värderingsfanatikerna vänder lite kappan efter vinden.
  De är cykloper som lever i en lalalapolitikervärld som är en utopi- långt från verkligheten. SD och nu även Moderaterna är Satan själv. Vad med pensionärerna? Det finns runt minumum 250000 som lever under EUs norm. Vad med deras, som byggt upp det vi har idag, värde? Har inte de lika värde som en icke europeisk "migrant" och få samma förmåner såsom tandläkarvård, sjukvård mm för 0 kr:-?
  Jag själv behöver ett par implantat. Varför ska jag behöva betala tiotalstusen för det om jag kan låtsas vara migrant och få det för 50 spänn? Lika värde? Bullshit!

  SvaraRadera