onsdag 16 december 2015

Dagens Yougov och InizioI den senaste opinionsundersökningen från Yougov förblir Sverigedemokraterna landets största parti. En annan glädjande siffra är att Miljöpartiet på allvar närmar sig riksdagsspärren, vilket i och för sig var väntat efter migrationsförslagen. Många besvikna idealister, för vilka en enorm asylinvandring är ett mål i sig, har sannolikt lämnat partiet, samtidigt som knappast en enda invandringskritisk väljare lär tillkomma. Om denna bild skulle bli ett valresultat, hur skulle då en regering bildas? Inte ens Moderaterna och Socialdemokraterna tillsammans får över 50 procent. I princip måste hela borgerligheten regera med Socialdemokraterna, eller än mer osannolikt, samtliga rödgröna tillsammans med Moderaterna.

Det finns en mängd vänstermänniskor som gärna avfärdar alla undersökningar från Yougov och Demoskop som "hittepåundersökningar", men Aftonbladet publicerar idag också Inizios senaste undersökning:


Här är SD:s siffror något lägre, men bilden visar åtminstone tre partier som i princip har lika stort väljarstöd. I Aftonbladet bjuder Carin Jämtin på ett par uttalanden med anledning av hennes partis förhållandevis låga siffror:

"Det är självklart en siffra som jag inte är nöjd med. Vi ska jobba och jobbar hårt för att vi ska få ett ökat stöd i opinionen och framförallt för att skapa förändring i samhället. Bättre skola, fler jobb och att hantera flyktingkrisen. Det är det som är viktigast för oss."

Detta uttalande påminner om det fenomen vi tittade på vid Karl-Petter Thorwaldssons framtidsanalys. Carin Jämtin bryr sig inte alls om opinionsundersökningar, vilket likt det mesta från henne är en lögn, utan endast att skolan blir bättre, det blir fler jobb och att flyktingkrisen hanteras. Ännu ett uttalande är märkligt:

"Det som är sorgligt och oroande i detta är framförallt hur stora Sverigedemokraterna är. Deras lösningar för Sverige skulle leda till ett försämrat Sverige där ojämlikheten ökar."

Vänta lite nu. Tycker Socialdemokraterna plötsligt inte att Moderaternas politik skulle leda till ökad ojämlikhet? Det är i så fall en häpnadsväckande utveckling. En gång i tiden var Moderaterna ondskan själv i den socialdemokratiska världsbilden, men nu har uppenbarligen ett ännu ondare parti tillkommit och de kan tydligen bara hantera en demon åt gången.
6 kommentarer:

 1. Bra påpekande om (s) taffliga hållningslöshet gentemot moderaterna.

  SvaraRadera
 2. Trenden bekräftas även av Novus och Ipsos.

  //Andreas

  SvaraRadera
 3. När detta: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6327848 tränger in hos medelklassen kommer SD:s väljarandel att explodera. Vi är många som varnat för just detta och jag vet inte om de gör det i panik eller att det går enligt plan?

  SvaraRadera
 4. Om man till detta lägger ökningarna i mätningar gjorda av
  DN/Ipsos SD 18,9% +1,7%
  TV4/Novus SD 22% +1,3%

  Nu har partiet börjat att klättra igen, vilket känns väldigt bra. Jag tror att det enda som skulle kunna stoppa tillväxten är att partiet bjuds sin i gruppen av de övriga partierna och dör tvingas börja ta ansvar för politiken och för Sverige. SD har faktiskt inte bevisat att dom på nått sätt är regeringsdugliga, vilket jag tror att dm inte är.

  SvaraRadera
 5. Rätt kul är det att höra Lena Melin totalsåga Socialdemokraterna (inkl. Jämtin) i Aftonbladet TV, när Aftonbladet-Inizios redovisar ett ras på 2.7% för sossarna.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article21951150.ab

  SvaraRadera
 6. Swag Bucks is the best work from home website.

  SvaraRadera