söndag 13 december 2015

Det franska etablissemangets spel vann
När vallokalerna i det franska regionvalets andra omgång nu har stängt, ser det ut som att Front National inte kommer att erövra en enda region, trots att man var störst i sex av dem i första omgången.

Det franska valsystemet är bisarrt och genom det samarbete som sker mellan höger och vänster blir resultatet föga demokratiskt. När andra omgången nu är avgjord blir det största partiet helt utan vinst, medan den stora förloraren, Socialistpartiet, ser ut att vinna mellan tre och sex regioner. Den stora vinnaren blir, med hjälp av vänsterröster, högerpartiet Republikanerna som kommer att ta över mellan fem och nio regioner. Eftersom vinnaren i en region direkt får 25 procent av regionrådets platser, innan samtliga partiers mandat fördelas, blir snedfördelning än större.

Vinnaren i Nord-Pas-de-Calais-Picardie, republikanen Xavier Bertrand, sade oblygt:

"Ikväll är det inte de politiska partiernas seger, det är inte ens min seger. Det är en seger för Nords folk, NPDCP:s män och kvinnor. Jag tackar alla väljare för att de har försvarat vår vackra region.
[...]
Jag tackar också vänsterväljarna som har röstat för att blockera."

I den första omgången fick han 25 procent, medan Marine Le Pen fick 41 procent. Han bör följaktligen tacka de 18 procent socialister som inte längre hade någon kandidat.

Situationen var i stort sett densamma i den södra regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, där FN:s lista leddes av Marion Maréchal-Le Pen. Hon erhöll nu 45 procent, medan resten samlade 55 procent. Här kan republikanen Christian Estrosi tacka Socialistpartiet för de 17 procent vänsterväljare som inte längre hade några kandidater.

Marine Le Pen kommenterade utgången:

"Den första omgången fick oss att tro på ett treparti-system. Nu har vi definitivt gått in i ett tvåparti-system. Skiljelinjen går inte längre mellan vänster och höger, utan mellan globalister och patrioter."6 kommentarer:

 1. Marine har rätt. Det står mellan patrioter och globalister i framtiden. Jag är då inte globalist! Sorgligt och odemokratiskt valresultat. Deprimerande.

  SvaraRadera
 2. torbjörn lasson13 december 2015 20:46

  Efter 15 år i Frankrike hade jag faktiskt väntat mej mer, men man vek sej ju för Hitler, varför skulle det vara bättre idag. Engelsmännen kallar fransoserna "frogs", jag vill hellre säja "cowards" och idag beseglade Frankrikes öde!

  SvaraRadera
 3. Vi får väl se hur länge det håller.

  SvaraRadera
 4. Fransk variant av svensk taktik-DÖ. Som jag förstått det så röstade socialisterna på Sarcozys höger. Mort?

  SvaraRadera
 5. Lustigt ! Fransmännen verkar mer rädda för Le Pen än för terrorister.
  Svensk media beskriver FN från 1980-talet, hur relevant är det idag ?
  Är fransmän lika hjärntvättade som pk-svenskar.

  SvaraRadera
 6. Det är både sorgligt och underligt att fransmännen inte har tröttnat på massinvandring av primitiva människor från muslimska länder efter alla terrorattentat. Krävs det att muslimerna uppgraderar terrorn med atombomber för att marxistiskt hjärntvättade socialister och flumliberala republikaner ska vakna, i så fall behöver de kanske inte vänta så länge eftersom IS redan påstår att de har massförstörelsevapen. Tyck synd om offren för nästa terrorattentat men tyck inte synd om Frankrike, majoriteten är ju lika självdestruktiv och faktaresistent där som här i Sverabia.
  Själva valsystemet är inte värdigt ett land som vill göra anspråk på att vara en ledande demokrati.
  Det är över 200 år sedan upplysningstiden var men idag har tydligen fransmännen gått in i PK-dogmernas dimma vilken inte är bättre än katolska kyrkans. Tydligen är det med upplysning som med demokrati den måste vinnas igen och igen...

  Stig

  SvaraRadera