söndag 13 december 2015

När TV4 ska skildra det franska valet...
...blev det som väntat en mycket vinklad historia. Varför är det för svensk media omöjligt att helt enkelt skildra vad som sker? Den ansedda tidskriften The Economist hävdade en gång att kinesiska medier var nära att helt missa att skildra attentaten den 11 september 2001, eftersom man in i det längsta var osäker på hur man skulle vinkla händelsen. Liknande bryderier torde vara vardagsmat på svenska redaktioner.

TV4:s nyhetssändning om valet såg 11.00 ut så här:

Skildringen är fullständigt bisarr. Front National blev i första omgången landets största parti och kom på förstaplatsen i sex regioner. Att de samlade övriga partierna i opinionsundersökningar får ett par procentenheter mer än Fronten, blir i TV4:s värld:

"Högerextrema Nationella Fronten väntas möta starkt motstånd". 

Det är egentligen inte heller högern som samlar de där 52 - 53 procenten, utan högern och vänstern, eftersom Socialistpartiet har dragit sig ur de starkaste FN-fästena och där uppmanar sina väljare att rösta på högern. Valdeltagandet ser just nu ut att vara något högre än vid första omgången, vilket TV4 skildrar som:

"Valdeltagandet väntas också öka dramatiskt, vilket enligt bedömarna tyder på att det pågår en kraftig mobilisering mot Le Pen."

I verkligheten har nog också frontister mobiliserat, just eftersom etablissemangets övertag är så knappt. Vid 19-sändningen hade man ett längre inslag, där det obligatoriska "besöket på zoo" ingick:


Till att börja med är det inte särskilt svårt att hitta en ort där var tredje väljare röstar på Front National. I de städer där partiet förra året vann kommunalvalen, ligger första omgångens siffror kring 50 - 60 procent. Vidare är det som vanligt pinsamt när en svensk journalist dyker upp och ställer frågan om valframgångarna inte skrämmer dem de intervjuar, ytterligare ett exempel på den där speciella blindheten vårt journalistskrå har, där de på något sätt föreställer sig att sverigedemokrater och frontister inte finns på riktigt, eftersom de själva inte känner några. Jag undrar om TV4:s redaktion ens förstår att den intervjuade Marcel Sabak med all sannolikhet har röstat på just FN.

Därefter ställs ytterligare en typisk fråga:

"Ja, varför lockar den Nationella Fronten?"

Ja du, varför röstar folk på Socialistpartiet, som inte ens bryr sig om att bli representerade i de regionala församlingarna och rentav uppmanar sina egna väljare att rösta på motståndare? Låt oss också fascineras av att reportern Elisabet Frerot på fullt allvar säger inte bara "invandrarfientliga" utan dessutom "rent islamofobiska", som vanligt som om skepsis inför islam var någonting alldeles oerhört och oförklarligt.

Självklart kallas också Marion Maréchal-Le Pen för Marine Le Pens "brorsdotter", vilket i svenska medier numera verkar vara den vedertagna benämningen på hennes systerdotter.

Avslutningsvis tror jag inte att en stor seger i denna omgång är nödvändig för att Marine Le Pen ska kunna ta hem presidentvalet 2017. Det kan lika gärna bli så, vilket Jean-Marie Le Pen menade, att om fulspelet mellan höger och vänster lönar sig, kan det franska folkets avsmak inför denna politiska klass bli det som leder henne fram till Elysée-palatset.


¨

3 kommentarer:

 1. Hej Tobbe!
  TV och tidningar i Sverige vinklar allt. Det har de gjort så länge. Jag höll tummarna för FN, men anade förstås vad som skulle hända. Det känns som Sverige. Vänster och höger arbetar mot partiet som är Sverigevänligt. Vi får hoppas på Brexit och Marine i presidentsvalet 2017.

  SvaraRadera
 2. Såg precis på Rapport 18 00. Linda Nilarve : "främlingsfientliga FN" hur skulle det vara med endast Front National?

  SvaraRadera
 3. "Låt oss också fascineras av att reportern Elisabet Frerot på fullt allvar säger inte bara "invandrarfientliga" utan dessutom "rent islamofobiska"

  Frankrike ligger tydligen alldeles för långt bort för att globalister ska beröras av muslimernas härjningar. Om det vore Aftonbladets redaktion istället för Charie Hebdos och Stockholms konserthus istället för Bataclan theatre, Södermalm istället för Saint-Denis som attackerades av jihadister och 150 stockholmare sköts ihjäl istället för 150 parisare skulle ordet "islamofobi" uppfattas som så absurt som det i verkligheten är.
  När ett muslimskt terrorattentat inträffar i Sverige kan man bara hoppas på att så många journalister och pk-politiker som möjligt drabbas antingen direkt eller indirekt genom skäktskap med offren, det är tyvärr den hårda läxa de behöver.

  Stig

  SvaraRadera