söndag 13 december 2015

Förljuget av Hadia Tajik
Det norska Arbeiderpartiets vice ordförande heter Nadia Tajik och har varit kulturminister i Jens Stoltenbergs andra regering. Hennes föräldrar kom från Pakistan och hon är själv muslim. Dagens Aftenposten har publicerat ett inlägg från henne, som saknar någon egentlig mening, men är desto rikare på de sedvanliga flosklerna och förljugenheten. Det börjar tämligen omgående:

"Velferdssamfunnet og Likestillings-Norge fører ikke bare til økonomiske resultater. Det produserer også i gjennomsnitt flere borgere som synes egalitet, jevnbyrdighet, og likestilling er viktige verdier i et samfunn. Det er slik vi vokser opp, det blir en del av vår felles kultur, det blir til brillene vi ser verden gjennom."

Nej, massinvandring skapar sannerligen inte någon gemensam kultur. Det mångkulturella samhällets själva mål är att våra länder ska rymma en mängd olika kulturer, sida vid sida. Det mest destruktiva och högljudda inslaget i denna "mosaik" är det muslimska, vars värderingar ofta förs vidare från generation till generation, något som Nadia Tajik själv är ett exempel på. Det rosa skimret fortsätter genom hennes text:

"Dette betyr ikke at frihet, likhet og brorskap er særskilte norske verdier. De er universelle og fellesmenneskelige. Folk som rømmer fra undertrykking i andre land higer ofte etter nettopp slike verdier, de vet hvor viktige de er, kanskje forstår de det bedre enn oss – fordi de har måttet leve uten dem i så mange år."

Dessa värderingar kan faktiskt inte kallas universella. Det är exempelvis svårt att beskriva kulturen i hennes eget Pakistan som genomsyrad av "frihet, jämlikhet och broderskap". Tajik upprepar också glatt myten om att alla som kommer till Europa är på flykt från ofrihet och att de alla är bärare av västerländska ideal. Många av dem söker sig till Tyskland och Sverige, inte för att de tycker om naturen eller kulturen, utan helt enkelt för att man här har kunnat få permanent uppehållstillstånd och det också har varit lättare att skicka efter familjen. Många vill vidare leva precis som man har gjort i hemlandet, med alltifrån hederskultur till religiös klädsel. Tajik vänder sig förstås mot ordet "smygislamisering":

"Ordet kom fra den parallelle virkeligheten som også finnes i Norge, der alle tegn på likeverdighet mellom personer med innvandrerbakgrunn og såkalt etnisk norske er et svik mot landet. Så ble det løftet frem som en slags politisk analyse av rikets tilstand av et etablert politisk parti. Etterpå gikk Fremskrittspartiet frem 6,4 prosentpoeng på Norstats februarmåling, til 29,4 prosent."

Det är få invandringskritiker som efterlyser en åtskillnad i behandling utifrån människors bakgrund. Sveket mot våra länder består i själva massinvandringen och den uttalade strävan att omvandla homogena och välfungerande länder till mångkulturella konfliktzoner. Tajik bjuder på ett par meningar som väl visar mångkulturalisternas mål:

"Norge er i endring. Vi må skrive samfunnskontrakten på ny." 

Varför ska vi behöva göra det? Det finns ingen naturlag som säger att våra länder måste göras om. Det är ett rent politiskt mål som har eftersträvats under de senaste decennierna, och vars resultat vi nu på allvar börjar se, med återkommande skottlossningar och hundratals jihadturister. Hadia Tajik tittar senare över gränsen till Sverige, då hon menar att man inte bör isolera invandringskritiker:

"Se på Sverige: De andre partiene vil ikke ta Sverigedemokraterna seriøst. I 2010 nektet Vänsterpartiets daværende leder å gå i sminken før SVT sitt valgstudio, fordi lederen for Sverigedemokraterna satt der. Året etter nektet han og den sosialdemokratiske lederen å stå i samme studio som Sverigedemokraternas leder, i en budsjettdebatt på SVT. Tre år senere doblet Sverigedemokraterna oppslutningen sin, ble landets tredje største parti og fikk inn 50 representanter i Riksdagen. Vi har ikke en sammenlignbar situasjon i Norge. Ingen av våre etablerte politiske partier er som Sverigedemokraterna. Vi har en sunnere debatt om innvandring og integrering. Men vi må klare å se at vi har noen mangler vi også."

Eftersom invandringen här har varit långt mer omfattande, samtidigt som all debatt om den har tystats, är det inte märkligt att vårt invandringskritiska parti också är mer genuint nationalistiskt än Fremskrittspartiet. Pendeln har svängt så långt åt ena hållet, att vi nu får hoppas att den svänger lika långt åt det andra. Sveriges mer extrema och polariserade situation går igen på många områden. Istället för en Hadia Tajik, med fritt böljande hår, har vi en skäggprydd islamist som minister. Är det märkligt att motståndet växer i Sverige?
I den mån Tajik kan sägas ha någon huvudpoäng, förefaller det vara det som här kallas "att ta debatten", vilket som vanligt ska göras uppifrån och lite nedlåtande:

"Da kan vi selvsagt se en annen vei og tenke at det hun sier er feil, for ekstremt, for spissformulert for kategorisk. Vi kan tenke: Dette er ikke et seriøst innlegg i debatten om hvor Norge er på vei, fordi det er for ubalansert og unødvendig dystopisk. Eller man kan gå det i møte. Argumentere mot det man er mot. Men også si det mange ikke orker å si, dels fordi de ikke vil havne i samme selskap, dels fordi ordene kanskje vokser i munnen: Jeg skjønner hva du er bekymret for. Jeg er bekymret for noe av det samme."

Sverige har redan gått igenom den fasen och massinvandringsvurmarna förlorade gång på gång. Nu befinner vi oss snarare i ett skyttegravskrig, som vår sida sannolikt också kommer att vinna. Ni må om och om igen hävda att "vi måste förbättra integrationen", men det är inte mycket till analys. Ni har skapat splittringen och polariseringen, och det är vi som kommer att få städa upp.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar