fredag 11 december 2015

Vlaams Belang går framåt
Det flamländska, invandringskritiska och självständighetssträvande partiet Vlaams Belang har de senaste åren krympt väsentligt, då väljare istället gått till det mer liberala Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Idag publicerades emellertid en opinionsundersökning som visar att Vlaams Belang skulle få 11,9 procent i den flamländska delen av Belgien, vilket innebär mer än en fördubbling sedan det federala valet 2014. De nya väljarna ser ut att komma till hälften från N-VA och till hälften från kristdemokratiska CDV. Med 29,2 procent av väljarna förblir dock N-VA det överlägset största flamländska partiet.

Efter de senaste årens valnederlag beslöt partiledaren Gerolf Annemans 2014 att avgå och betonade samtidigt vikten av att partiet föryngrades och släppte fram en ny generation. Till ny partiledare valdes ungdomsförbundets ledare, den då 27-årige Tom van Grieken. I söndags gästade han programmet "Vaken på söndag" för att tala om bland annat hotet från islamiseringen.

Cordon sanitaire (egentligen avspärrning för att förhindra smittspridning) är den politiska taktiken att isolera ett parti som ogillas av de övriga.

Theo Francken (N-VA) är statssekreterare för asyl och migration.

2 kommentarer:

  1. Denna reporter var ju fruktansvärt reaktionär. Jah undrar om inte också belgiska tittare får avsmak för detta sätt att intervjua. Det syns ju tydligt att han välkomnar en islamisering av Europa. Hur dum får man vara? Svar: Som journalist får man vara hur dum som helst.
    /Gunnar B.

    SvaraRadera
  2. Första gången jag får kännedom om Tom van Grieken. Visst tycker jag att Jimmy Åkesson har en välsmord tunga och svar på tal men Tom verkar ju helt genial. Tänk vad de två skulle kunna åstadkomma för att bevara deras länder. Tack för en läsvärd och värdefull blogg Tobbe. H Patrik Lund.

    SvaraRadera