lördag 2 april 2016

Jean-Marie Le Pen gäst i France 3
Den 20 mars var Jean-Marie Le Pen gäst i programmet "12/13" i kanalen France 3, där han presenterade sitt nya projekt "Jeanne d'Arc, hjälp oss" (en hänvisning till ett utrop han gjorde vid förra årets 1-maj-firande). I det utdrag jag har satt samman, får vi också höra hans tankar kring terrorismbekämpning och varför han stödjer Donald Trump i det amerikanska presidentvalet.

1-maj-tåget har genomförts av Front National varje år sedan 1979 till nationalhelgonet Jeanne d'Arcs minne. När manifestationen nu avskaffades anfördes som skäl bland annat hotet från IS, som i sin nättidning utnämnde Front Nationals anhängare till "en första rangens måltavla", men ledningen menade också att avskaffandet av traditionen var en del av partiets förnyelse.

Territorialprincipen, på latin Jus soli ("jordens rätt"), är en princip för bestämmande av medborgarskap som utgår från att medborgarskap förvärvas automatiskt av ett barn när det föds i en viss stat. Motsatsen är Jus sanguinis ("blodets rätt"), som vi tillämpar i Sverige.

INSEE är den franska statens myndighet för statistik och ekonomiska studier.

Azouz Begag var "minister för lika möjligheter" i den socialistiska regeringen på 2000-talet och förde faktiskt fram tanken att antalet muslimer i landet nu borde uppgå till 15-20 miljoner, vilket han baserade på att uppskattningen av runt 5 miljoner hade legat fast i decennier, men att dessa nu hade alstrat barn och barnbarn. Han är själv algerier och angav inte detta högre tal som en varning för en destruktiv utveckling, utan som ett argument för att gruppen var underrepresenterad i samhället.

FLN (Front de libération nationale) var den algeriska självständighetsrörelsen och Jean-Marie Le Pen hänvisar till den därför att Algeriet har diskuterats i en tidigare sekvens som jag har utelämnat.


Värt att notera är också kommentaren om Tyskland och flyktingkrisen, en formulering typisk för Jean-Marie Le Pen:

"Fru Merkel hann knappt öppna famnen förrän hon tvingades föra ihop benen". 


2 kommentarer:

  1. Front National vågar inte delta i 1:a majdemontrationen och samlas kring Jeanne d'Arc-statyn pga terrorhotet men 87-åriga Jean-Marie Le Pen viker sig inte för galna muslimer. Han är en fantastidk "åldring" med glasklart intellekt, uppdaterad om vad som sker på den politiska arenan i hela världen och han är snabb i replikerna trots sin aktningsvärda ålder. När programledaren sa att Trump är sin egen lobbygrupp svarade Le Pen snabbt att det är ju själva definitionen för självständighet. Bra sagt!

    SvaraRadera
  2. Heders åt åldersmannen. Hans klarspråk imponerar, i Sveriges har vi inte en enda person med hans resning och klarsynthet.

    SvaraRadera