tisdag 31 maj 2016

Patetiskt försök att göra en feministisk poäng
Radikalfeminismen och nyvänsterns övriga fixeringar predikas av några få, kritiseras av desto fler och anammas okritiskt av personer som lika glatt skulle ta till sig patriarkala principer om det låg i tiden. Mediefiguren och krönikören Frida Boisen tillhör den sistnämnda kategorin, även om hon saknar förmåga att tillämpa teorierna på ett intelligent sätt i skrift. Följaktligen skriver hon numera en hel del om hur kvinnor trycks ned i det mansdominerade samhället, men texterna brukar bli ungefär lika platta och spretiga som gårdagens alster i Expressen. Där får vi först ett par exempel på hur kvinnor bedöms:

"På en bild syns Oscarvinnaren Alicia Vikander med en cigarett och ett vinglas i handen på en fest. Världen rasar. På en Instagrambild syns sångerskan Molly Sanden vid ett bord där det ligger ett cigarettpaket. Världen rasar. Hur kan dessa unga kvinnor vara så oansvariga?"

Mot detta ska sedan förstås ställas hur männen behandlas:

"Samtidigt sprids bilder och vittnesmål där skådespelerskan Amber Heard visar upp sitt blåslagna ansikte, och hävdar att hennes make, den vite framgångsrike medelålders kulturmannen Johnny Depp, ska ha slagit henne, igen, denna gång med en mobiltelefonen i ansiktet.
Plötsligt infinner den sig: Tystnaden."

Jag tvivlar starkt på att "världen rasar" över dessa unga kvinnors cigaretter. Faktum är att jag inte alls hade hört talas om dessa bilder, och än mindre raseriet över dem, medan jag faktiskt sett både en och två artiklar om den påstådda misshandeln. Jag skriver "påstådda" därför att Johnny Depp inte är dömd, inte för att automatiskt misstro den anklagande kvinnan.

Frida Boisen har bestämt sig för att skriva ett alster som ligger rätt i tiden, men har ägnat mindre tid åt att skärskåda och analysera sina exempel. Med den svenska debattlogiken spelar ju det å andra sidan mindre roll, eftersom det för övriga människor är mycket bekvämare att helt enkelt hylla alstret lite snabbt, än att kritisera dess brister. Man vill ju behålla sin godhetsstämpel och plats i värmen, och för att skicka vidare en länk på Twitter krävs inte någon större ansträngning. Det råder ju inte heller någon brist på vanliga idioter som helt enkelt känner när någonting har rätt värdegrund och därmed inte behöver avkrävas logik eller kvalitet:I verkligheten ser hela samhället mycket allvarligare på misshandel än på rökning. Det är dessutom så att det anses mycket värre att misshandla en kvinna än en man. Om Johnny Depp hade misshandlat en man skulle det möjligen ha nämnts, men då skildrat som lite festligt och sannolikt inte kallats någonting värre än "ett bråk". Om vi nu ska följa i Boisens spår och jämföra de båda fallen, trots att ingen vettig människa likställer misshandel med rökning, är misshandeln fortfarande bara en anklagelse, medan rökningen bevisligen har ägt rum.

Observera att Frida Boisen noggrant anger att Johnny Depp är vit, men trots att hon gör det slentrianmässigt enligt nyvänsterns mall, försöker hon motivera det med ännu ett tveksamt exempel:

"Den afroamerikanske mannen har förstås inte samma gräddfil. När Chris Brown för flera år sedan, på samma sätt som Johnny Depp nu, anklagades och sedermera dömdes, för att ha misshandlat sin dåvarande flickvän Rihanna – då rasade världen direkt. Röt ifrån, med rätta."

Det är duktigt av Frida Boisen att i en så kort text pricka av både patriarkatets förtryck och vithetsprivilegiet. Själv tror jag inte alls att Chris Browns misshandel fick mer uppmärksamhet på grund av hans ras, utan därför att Rihanna är en mycket kändare person än Johnny Depps fru, vilket gjorde att händelsen skedde inom ett redan omskrivet förhållande. Boisens resonemang haltar också något genom att vi enligt denna nyvänsterlogik egentligen skulle ha brytt oss mindre om den mörkhyade Rihanna än den blonda Amber Heard. För övrigt är det lika komiskt varje gång en svensk pk-person av finkänslighet använder ordet "afroamerikan", trots att "Afro American" sedan länge är ett bannlyst begrepp i USA och det är "African American" som i stället ska användas.

Sannolikt är det en minoritet som bryr sig om att Alicia Vikander och Molly Sandén röker, medan alla skulle fördöma Johnny Depp om det bevisas att han har slagit sin fru. Vi bör motarbeta olika former av diskriminering, men det är inte säkert att det arbetet gynnas av att ett visst kön eller vissa etniciteter i alla lägen ses som offer, medan andra alltid ses som förtryckare. Att obegåvade skribenter, som endast följer modets nycker, ger sig in i diskussionen med trötta floskler, som de inte kan leda i bevis, är inte heller nödvändigtvis gynnsamt.
10 kommentarer:

 1. Ha ha ha....efter hennes första stycke, tänkte jag precis likadant. Har inte en enda gång hört eller läst ngt om några cigaretter däremot en artikel om J.D. Man ser det man vill se och man läser tydligen det man vill läsa också och sen formar man sin värld efter det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I detta fall tror jag snarare att hon först har format slutsatsen och sedan letat efter något att läsa.

   Radera
  2. Ja, stycket om Chris Brown tyder ju på att hon sökt det som passar in på hennes vanföreställning om att svenska/västvärldens journalister (varav ca hälften är vita kvinnor) inte skriver om det.
   Om hon hade sökt lite till hade hon säkert funnit vita män som fördömts av både medier och allmänheten. Ett gammalt sådant exempel är den nu avlidna boxaren Bosse Högberg som misshandlade Anita Lindblom och blev allmänt avskydd i hela Sverige för det. Ändå var det under det "patriakaliska" sextiotalet.

   Radera
 2. Det är ju skrämmande att Boisen anses utföra ett arbete och får lön. Ännu en pseudoarbetande person som borde räknas in i arbetslöshetsstatistiken.

  SvaraRadera
 3. Personen ser helt bindgalen ut. Är det säkert att bilden inte är gimpad.

  /qvarten

  SvaraRadera
 4. Hon är urtypen av "den vita kränkta kvinnan" som representeras av så gott som alla kvinnor i media.

  De vettiga kvinnorna finns inte där. Ute hos alternativmedia.

  SvaraRadera
 5. Jag googlade på "Amber Heard misshandlad" och fick genast fram sex artiklar om den påstådda misshandeln från Expressen (tre artiklar), SR och GP. Utöver misshandeln av Amber Heard kom det fram artiklar om Chris Browns misshandel av sin flickvän och en ung kvinna utsatt för misshandel utomhus. Googling på " Amber Heard assault" ger en massa  artiklar av misshandeln av Heard i utländska tidningar.
  Var någonstans befinner sig Frida Boisen där det är knäpptyst om misshandeln? Är hon på semester i Saudiarabien eller Syrien eller Afghanistan eller Somalia? I de länderna är kvinnomisshandel en del av kulturen vilket det snart också är här när folk från dessa medeltida kulturer kommer att dominera Sverige.
  Att Sverige och västvärlden skulle vara så patrikalisk att vi accepterar kvinnomisdhandel är ett utmärkt exempel på tokfeministernas vulgärretorik.
   Kvinnofrid var en historisk svensk lag som förbjöd överfall och kidnappning av kvinnor. Den instiftades av Birger Jarl redan 1280 och det har alltid ansetts vara fegt att slå kvinnor medan barn däremot fick stryk i uppfostringssyfte för att man inte visste bättre.
  Ungefär hälften av journalisterna är ju kvinnor så om kvinnomisdhandel ignoreras i medierna så är det ju minst lika kvinnornas som männens fel.

  SvaraRadera
 6. Vilka är twittrarna som berömmer Frida Boisens patetiska artikel? Är de kända, halvkända eller bara vanliga narcisstiska svenssons som vill posera med sin inbillade värdegrund på twitter.

  "Jättebra av Frida Boisen"
  "Mycket bra skrivet av Frida Boisen"
  "Lysande krönika om kvinnor, cigaretter och den Deppiga vita könsnormen".

  Kommentarerna är så innehållslösa att det hade räckt med att klicka på gilla-knappen. Och så vitsigt med "den Deppiga vita könsnormen"... Ha ha ha vilka genier...!
  De borde intressera sig mer för den arabiska, muslimska och de svartas könsnormer i Afrika för att få lite perspektiv på både Sverige och sig själva men det vågar de nog inte för de skulle få en shock om de såg sig själva i spegeln som de verkligen är.

  SvaraRadera
 7. De här radikalfemina, de låter numera som en evighetslång upprepning av...ingenting.
  Faktiskt, de pratar helt enkelt inte. De säger ingenting.

  Allt, i grund och botten, är någon form av pubertalt trots.
  Själv är jag inte kapabel att se vart de vill komma.
  Egentligen.

  SvaraRadera
 8. Finns ett bra uttryck i engelskan som jag tycker passar utmärkt på Boisens krönika: strawman argument.

  SvaraRadera