lördag 23 juli 2016

Gilles Lebreton (FN) om åtgärder mot terrorismen
Europaparlamentarikern Gilles Lebreton (FN) förekommer här med jämna mellanrum, vilket bland annat beror på att han är mer aktiv med att lägga upp egna videohälsningar än de flesta andra. Efter den senaste muslimska terrorattacken i Nice, som har föregåtts av ett antal andra muslimska terrordåd i Paris och på andra platser i landet, är bekämpningen av denna terror en mycket viktig fråga för Front National. I klippet nedan från idag påminner Gilles Lebreton oss om partiets politik på området.

RBM - Rassemblement Bleu Marine ("Marin/e/blå samling") är en koalition av FN och andra patriotiska partier, skapad 2012.

Republikanerna är högerpartiet UMP:s nya namn.

Territorialprincipen, på latin Jus soli ("jordens rätt"), är en princip för bestämmande av medborgarskap som utgår från att medborgarskap förvärvas automatiskt av ett barn när det föds i en viss stat. Motsatsen är Jus sanguinis ("blodets rätt"), som vi tillämpar i Sverige.
Jag funderar på att lägga upp även Marine Le Pens tal efter attackerna i Nice, som jag hoppas kan intressera någon, även om det nu har gått några dagar sedan dess. Det är dock 17 minuter långt och kommer att ta en viss tid att bearbeta. 

3 kommentarer:

 1. Härligt att din blogg är i full gång igen, det har känts mycket tomt under nästa en månad. Jag är säker på att många flera än jag verkligen skulle uppskatta att få ta del av Marines tal, så har du tid & ork så är vi många som skulle bil mycket glada, än en gång din blogg är ovärderlig!!

  SvaraRadera
 2. Kan bara instämma med ovanstående kommentar. Vi behöver många fler som översätter inte minst från engelska till svenska då inte alla behärskar utländska språk. Du gör ett fantastiskt jobb som jag uppskattar mycket. Dina inlägg har alltid en intressant intellektuell skärpa och klarsynthet.
  Tack!

  SvaraRadera
 3. Jag kan inte tillräckligt berömma dig för vad du gör för oss vars skolfranska inte är vad den varit eller rättare sagt är vad den varit, usel. Att få en inblick i den franska eller nederländska politiken och samhället är ovärdeligt. Speciellt i dessa omdaningarnas tider. Brexit gick vägen, kan bara Trump och Le Pen bli presidenter så kanske inte framtiden blir så mörk som vi befarat. Grädde på moset hade varit om återställningen i Turkiet gått vägen fast å andra sidan uppvisar Erdoğan nu sitt rätta ansikte som kanske kan få führerinnen Merkel att komma till sans eller rent av tvingas avgå.

  Apropå Brexit så verkar Theresa May vara en dam med skinn på näsan, framtiden får utvisa om hon fyller Thatchers skor.

  Välkommen tillbaka förresten, vi har saknat dig.

  SvaraRadera