söndag 28 augusti 2016

Ännu ett besök på zoo
För vårt medieetablissemang är det som bekant ett stort mysterium att Sverigedemokraterna överhuvudtaget får röster, och att partiet representerar väljare i riksdagen beskrivs gärna som att det "kom in", alltså ungefär som en inbrottstjuv. Journalistens oförståelse kanske bäst beskrivs av chocken efter valet 2014: "Men alla jag känner röstade ju på FI!". Följaktligen kände sig Aftonbladet kallat att ett par veckor efter valresultatet försöka leta rätt på dessa mytiska SD-väljare, genom att skicka ut de skribenter man hade som ursprungligen kom från gudsförgätna platser utanför tullarna på en underbar resa. Föga förvånande blev det en beskrivning av orter där tåget inte längre gick och enkla människor som gjorde enkla saker.

När SD nu hade sina sommardagar i Sölvesborg var det inte heller intressant att man lockade i runda slängar tjugo gånger fler människor än Stefan Löfven, utan det viktiga blev att håna upplägget. Aftonbladet tvingade ut sin Natalia Kazmierska från Stockholms innerstad till Sölvesborg och hennes förakt inför människornas enkelhet visste inga gränser. Vi får en bild av misären redan i ingressen:

"Nysrat från Kosovo drar igång karusellen Tekoppen för barnen. På scenen står en gammal Ultima Thule-medlem och kör covers på Dia Psalma och Gyllene Tider. 'Sommartider hej hej...är ni med?' ropar han ut i det halvtomma öltältet. Ingen reaktion. Solen blänker i Tors hammare-smycken runt stela nackar. Utanför går några sverigevänner runt och äter sockervadd."

Jag var inte där, men jag misstänker att många faktiskt trivdes och tyckte att det var trevligt. I Kazmierskas värld smäller "We are Sthlm" oändligt mycket högre, men i Sölvesborg var å andra sidan frekvensen av taharrush väsentligt lägre, något som kanske uppskattades av dessa enkla människor som åt sockervadd.


Natalia Kazmierska bor med samma tidnings
vänsterskribent Martin Aagård på Södermalm.


Inte heller artistutbudet var tillräckligt imponerande:

"Efter att artister som Jan Johansen och Black Ingvars hoppat av består programmet i stort sett bara av nostalgiskt bottenskrap från det 80-tal då SD bildades av nazister i bomberjackor: före detta Noice-medlemmar, en patriotisk skånsk syntpopare, extrema Ultima Thule samt rester av det kristna bandet Jerusalem, som på Facebook försvarade sin medverkan med orden: 'Vi följer det Jesus gjorde och han gick vart han blev ledd'. Kanske ändå ett lyft sedan året då SD:s Mattias Karlsson anordnade en hembygdsfestival med oxdans och stångstötning."

Är det, i det svenska åsiktsklimatet, verkligen konstigt att de mest etablerade artisterna inte kan delta i ett evenemang som arrangeras av SD? De skulle aldrig mer ha fått komma till en morgonsoffa, sannolikt ha utsatts för rena hot och personer som Zara Larsson och Malena Ernman skulle ha fått ett tillfälle att prata värdegrund, detta fantastiska svenska ord som numera används för att skilja de goda från de övriga. Att kunna gå före i köerna på Stureplan är kanske helt avgörande för en person av Kazmierskas snitt, men det gör en inte nödvändigtvis till en bättre människa. Huvudartist var tydligen Peter Jezewski, som inte heller han imponerar på journalisten, och det som han uppger att en bekant till honom ska ha frågat säger också en del om nämnda åsiktsklimat:
- Ska du spela för de där fascisterna?

Det kanske roligaste med Kazmierskas "reportage" är att mycket av det som ska framställas som patetiskt, i själva verket låter ganska trivsamt:

"Kent Ekeroth minglar i baren, iklädd shorts. Islamfientliga publicisten Ingrid Carlqvist kommer glatt cyklandes vid slottslängorna."

Avslutningsvis beskrivs hela sommarfestivalen som "en flopp", eftersom "bara några hundra besökare" var där första kvällen. När Stefan Löfven, som trots allt är landets statsminister, talade i Vasaparken i centrala Stockholm kom knappt ett hundratal.

Även Nyheter24, som möjligen rentav överträffar Aftonbladet i bristande seriositet, kände ett behov av att säga någonting om sommarfestivalen i Sölvesborg. De var inte där, men hittade redan på förhand flera aspekter att håna och vi får direkt veta:

"Det finns mycket du vill missa på Sverigedemokraternas sommarfestival."

Nyheter24:s Emma Lindström vill också deklarera sitt missnöje med musikutbudet och analyserar Ultima Thule:

"Rasserock när det är som bäst! Bandet fick något av en backlash i slutet av förrförra årtiondet när de flesta svenskar insåg att rasism och nationalism inte var något för dem. Hand i hand med främlingsfientlighet växer sig nu bandet starkare igen. Vill du se vita kränkta män dansa loss (nej, det vill du inte) så är det NU det händer."


Om jag själv ska avsluta med en patriarkal och heteronormativ analys, och förminska dessa skribenter som viktiga journalister, så tror jag att det åtminstone är roligare att vara på festival med Natalia Kazmierska än med Emma Lindström:
8 kommentarer:

 1. Det mest förunderliga är hur bottenskrap som Aftonbladet lyckas förmå sin ständigt krympande läsarskara att slänga ut skattade pengar för produkten. Men största delen av upplagan är väl exemplar som delas ut o flygplatser och liknande

  SvaraRadera
 2. Så roligt, skarpt och välformulerat skrivet. Glad och hoppfull blir jag av att läsa dig. Gud bevare dumbommarnas trista skara ... hur länge kan de hålla ut?

  SvaraRadera
 3. "Extrema Ultima Thule"

  Antingen är Natalia Kazmierska både dum i huvudet och falsk eller så har hon bara av sina svenskfientliga kolleger och av chefredaktören på Aftonlögnen
  blivit itutad att Ultima Thule är extrema.
  PK-journalister verkar ha fått en check-lista från Expo över "extrema" , "fascistiska" och "rasistiska" artister, författare och andra personer och så kör dom som imbecilla blindstyren på det utan att själva kolla upp om alla namnen på listan är extrema personer.
  Ultima Thule har inte sjungit om att banka någon partiledare gul och blå eller poserat med T-skirts med en bild på där en viss partiledare ligger död badandes i sitt eget blod. Sådana hatbudskap kan däremot potentiella mördare som Timbuktu och Sebbe Staxx ägna sig åt helt ohämnat utan att stämplas som "extremister" av neobolsjevikerna på Aftonbladet.

  "Islamfientliga publicisten Ingrid Carlqvist"

  Ingrid Carlqvist är väl fr a. Islamkritisk vilket inte helt utesluter fientlighet gentemot bärarna av denna fascistiska religionsideologi. Med ordet "fientlig" vill sådana som Natalia Kazmierska antyda att det enbart handlar hatiska känslor gentemot muslimer och inte någon analys alls av islam som ideologi.
  På Aftonbladet skulle man aldrig få för sig att kalla sig själva eller den kända nazistjägaren Simon Wiesenthal för "nazistfientlig" eller kritiker av kommunism för "kommunistfientliga" eller tokfeministerna för "mansfientliga". Då är det tillägget " -kritisk" som gäller...

  Om man ändå är verkligt fientligt inställd till islam så handlar det om ren självbevarelsedrift och att man älskar sin barn och barnbarn (om man har sådana) och inte vill skapa ett muslimskt mardrömssamhälle för dem i framtiden.

  "Hand i hand med främlingsfientlighet växer sig nu bandet starkare igen. Vill du se vita kränkta män dansa loss (nej, det vill du inte) så är det NU det händer."

  Jag skulle hellre vilja se vita kränkta kvinnor dansa loss. På bara de senaste 10 åren finns det många hundra, troligtvis tusen, vita kvinnor som har blivit våldtagna, gruppvåldtagna och i samband med det misshandlade av invandrare och "flyktingbarn", lägg därtill ett hundratal som bara det sista året blivit sextrakasserade av asylsökande unga män. Dessa vita kränkta tjejer skulle jag gärna vilja se dansa loss på mågon scen men tills dess får vi nöja oss med att svenska "främlingsfientliga" artister gör det i deras ställe.

  SvaraRadera
 4. "PK-journalister verkar ha fått en check-lista från Expo över "extrema" , "fascistiska" och "rasistiska" artister, författare och andra personer och så kör dom som imbecilla blindstyren på det utan att själva kolla upp om alla namnen på listan är extrema personer."

  Exakt! Är man tom i bollen kan man inget annat än att stapla upp ord från en lista som f.n. gäller och som är PK-certifierad och dessutom ha den dåliga smaken att ta betalt för det. Sådana som Natalia Kazmierska går tretton på ett dussin. Rädda, ängsliga och förljugna. Att ha en egen mening vågar de inte. Endast att stapla ord från en lista som de lärt sig utantill.

  Vad tillför de samhället egentligen?

  V

  SvaraRadera
 5. Jag läste på Avpixlat att " Flera tusen Sverigevänner (minst 2 000 enligt polisen men sannolikt snarare 3000) samlades i Sölvesborg på lördagseftermiddagen för att lyssna på Jimmie Åkessons sommartal. "

  Eftersom jag bojkottar Aftonbladets hatsajt går jag inte in på den för att kolla om Natalia Kazmierska har skrivit något om antalet besökare men jag utgår från att så inte är fallet. Inte ens "extrema Ultima Thule" skrämmer bort åhörarna...

  Löfven med sitt floskelmanus (författat av någon i partiledningen med inspiration från Expos mytomaner)  lockade bara några hundra besökare och det säger allt om utvecklingen. Erlander eller Palme hade lockat tiofalt fler men det är nu minst 30 år sedan sossarna var en folkrörelse och ett arbetarparti. Ingen vanlig, enkel medborgare kan känna någon solidaritet eller identitet med detta svekfulla feminist- och muslimkramarparti. Inte ens de som röstar på dem känner det för i så fall skulle många fler kommit för att lyssna på svetsarn.

  Frågan är om alla är genuina Sverigevänner som kommit till Åkessons sommartal? Jag gissar att många är nyfikna "sjuklövare" som börjat vakna och intressera sig för Sveriges ödesfråga som bara SD klarar av att diskutera på ett trovärdigt och seriöst sätt. (Alltså fler nya SD-sympatisörer som Löfven kommer att kalla för "fascister")  Löfvens floskler och halvsanningar har man ju ändå hört från hela det politiska och mediala etablissemanget i över 20 år med en aning variation i ordvalet men samma substanslösa innehåll.

  SvaraRadera
 6. Texten handlar ju om fredagen, som var något av en ”förfest”, artikeln gick däremot i tryck framåt lördagskvällen. Jag läste den eftersom jag just då tog en pauspromenad från festivalen ner till båtbryggan, och fick intrycket av att den sammanfattade festivalen långt innan den var avslutad.
  Fredagen kan jag ju inte uttala mig om, däremot lördagen, kanske i synnerhet som jag och mitt sällskap var spik nyktert. Vi körde nämligen dit en bit ifrån och det var det fler som hade gjort långt längre resor än vi, Ulricehamn, norrköping och Halmstad för att nämna några ställen. Det var långt ifrån någon enbart lokal företeelse.
  Sällan har man väl varit på ett trevligare ställe, uppslutningen kring Åkessons tal var monumental och de dånande applåderna avlöste varandra. Bruno Hansen, som alltså inte är en före detta Ultima Thule medlem, utan tagit över sångmikrofonen från Janne Thörnblom spelade akustiskt som uppvärmning; Taube, Gärestad och Cornelis bland annat. Jag är tveksam till att några Dia Psalma covers spelades under fredagen, troligare var det just Thule-låtar, men man kan ju inte begära att en krönikör ska känna till det som hon skriver om. Då hade hon vetat att det inte bara var gamla Noicemedlemmar som hon påstått sig sett utan medlemmarna i Bedårande Barn som tillsammans med Ultima Thule förevigades för en live-dvd senare under kvällen – och närapå rev hela öltältet på kuppen i en sanslös glädjeyra hos publiken.
  På själva festivalen var det en blandning av allt från typiskt festivalklädda folk med bandtröjor, till dansbandspublik och uppklädda folk klänningar och kostymer. Folk med invandrarbakgrund sträckte sig knappast till karusellarbetarna, alla möjliga var där, rullstolsbundna och pensionärer, barn och bikers, tonåringa töser med grönt hår, könsfördelningen var jämn och några stela nackar såg jag inte direkt utan snarast ett frenetiskt headbangande till exempelvis Sha-boom som röjde friskt. Vad som skiljer vikingaskäggen i Sölvesborg från södermalms hipsterskägg är för mig en gåta, men det låter i alla fall tuffare och ger väl aftonbladets läsarhjon De Rätta Associationerna.
  Liksom att unga män släpas bort av polisen. Om det nu vore så under fredagen, med påståendet om att det bara var några hundra där, så får jag säga att det är märkligt att knalla ut från ett överfullt festområde klockan två på natten och se förfriskade glada filurer prata med poliser som avslappnade står lutade mot sina bilar. Att någon eller några fått för mycket innanför västen under kvällen förutsätter jag, men det var inget vi lade märke till trots att vi knallade runt ganska mycket.
  Fulmedia är sig lika helt enkelt. Själv hoppas jag att festivalen återkommer nästa år, jag kommer garanterat att åka dit igen.  SvaraRadera
 7. Rekommenderar den här artikeln:
  http://www.klarvaken.se/2016/08/28/sommarens-basta-festival-utan-brak-och-ovegrepp/

  SvaraRadera
 8. Ajajaj, den sista där sved nog rejält i många feminizters igenproppade hjärnhalvor. :)

  SvaraRadera