onsdag 17 augusti 2016

Högerextremister på bokmässan!
Svensk bokhandel kan idag uppmärksamma någonting fruktansvärt, nämligen att "Högerextrem tidning ställer ut på bokmässan". Eftersom det idag endast finns en alternativ nyhetstidning på papper förstår vi vilken som avses, och analysen kommer som vanligt från den där opartiska expertgruppen:

"Nya Tider är en veckotidning på yttersta högerkanten, som enligt tidningen Expo, har starka band till den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen."

Att "högerextrem" helt enkelt betyder invandringskritisk vet vi sedan länge, men beskrivningen blir ännu märkligare om man i stället verkligen fokuserar på denna ekonomiska skala och drar till med "på yttersta högerkanten". Att tidningen skulle ha "starka band" till SMR har sagts förut, och då alltid med referens till just Expo, men någon relevant redogörelse för sådana band har jag aldrig sett. Nya Tider har förvisso intervjuat företrädare för organisationen vid ett par tillfällen, men vi har intervjuat moderater och socialdemokrater oändligt mycket oftare.

Bok & Biblioteks vd Maria Källsson bjuder på en kommentar som skulle kunna ses som välvillig, men som egentligen också är rätt märklig:

"Vår policy generellt är att alla måste få göra sin röst hörd oavsett åsikt. Det är själva essensen i yttrandefriheten. Men vi tillåter inte att utställarna använder plattformen på ett sätt som strider mot mänskliga fri- och rättigheter."

I själva verket deltar Nya Tider för att presentera böcker, och förstås även tidningen i sig, men några politiska manifestationer kommer knappast att genomföras, åtminstone inte från vår sida. Hur en sådan medverkan överhuvudtaget skulle kunna strida mot mänskliga fri- och rättigheter är obegripligt, såvida man inte misstänker att någon utställare tänker låsa in eller tortera besökare. När lögnerna göder varandra, blir även frågorna något motsägelsefulla:

"Årets tema är yttrandefrihet. Hur rimmar det med att ha en utställare som beskrivs ha starka band till nazistiska Svenska Motståndsrörelsen?"

Om påståendet vore sant, skulle det väl i högsta grad rimma med just yttrandefrihet? Resonemanget är fantastiskt: En politisk aktivistgrupp, Expo, har någon gång påstått att det skulle finnas starka band till SMR, vilket "journalisten" hittar vid en googling, något som i sin tur sedan blir att tidningen är nazistisk och därmed emot yttrandefrihet.


Lars Schmidt


Att tillämpa "guilt by association" är inte ett ovanligt grepp, men Svensk bokhandels skribent Lars Schmidt drar det i särskilt många led:

"I en av programpunkterna i Nya Tiders monter kommer Stefan Torssell prata om sin bok M/S Estonia – Svenska statens haveri. Författaren skrev tidigare krönikor på sajten Avpixlat och numera i Nya Tider. I mars talade han på manifestationen "Folkets demonstration" i Stockholm, där bland andra aktivister från medborgargardet Soldiers of Odin deltog."

Vad Schmidt är ute efter är inte svårt att förstå, och hans följdfråga gör det än tydligare:

"Påverkar det er inställning till Nya Tider som utställare?"

Vad förväntade han sig egentligen som svar på det? "Nej, nu när vi har fått reda på att personer som också har deltagit i nattvandringar eventuellt har närvarat vid ett tal som hölls av en författare som ska presentera en bok om Estonia, kommer vi att avboka Nya Tider"? Svaret från Maria Källsson blir dock relativt rimligt:

"Vi jobbar inte med åsiktsregistrering av utställarna. De har rätt att ha sin åsikt. Det ligger i yttrandefrihetens natur. Essensen är att många röster ska få komma till tals. Men uttrycks hets mot folkgrupp, då skulle vi agera."

Ja, till yttrandefriheten brukar höra att olika röster ska få komma till tals, alldeles oavsett hur illa Lars Schmidt tycker om det. Vi kan nog utgå ifrån att Stefan Torssell inte kommer att sätta igång att hetsa mot någon folkgrupp när han pratar om Estonia, troligen inte ens mot ester. Lars Schmidt är dock inte den som ger sig:

"Skulle ni tillåta även den nazistiska Svenska Motståndsrörelsen att ställa ut?"

Slutligen frågar han om det kan bli säkerhetsproblem om Nya Tider ställer ut, vilket sannolikt är exakt vad han hoppas på och vill skapa med denna artikel.

Aftonbladets krönikör Patrik Lundberg tar snabbt, och givetvis helt okritiskt, till sig denna spännande information:


För den som är orolig för åsiktspluralism, finns det en mängd utställare som skulle kunna granskas. Man kan till exempel föreställa sig vilka figurer som kan tänkas ha gästat ett evenemang där någon av Palestinagrupperna i Sveriges kontakter har talat. Deltar Nederländernas ambassad för att sprida drogliberala budskap? På plats är även förlaget Ordfront, som bland annat har utgivit följande titlar:

 • Albanien - "En faktarik bok om det albanska folkets kamp för befrielse och det revolutionära uppbyggandet av Albanien"
 • Upproret har börjat - "En samling socialistiska sånger man kan sjunga tillsammans"
 • Kuba för nybörjare - "Här skildras i teckningar Kubas historia från spanjorernas blodiga erövring till revolutionen -59 och arbetet med att bygga ett socialistiskt Kuba"


Är det i detta sammanhang verkligen så farligt att en enda tidning med en patriotisk ledarsida deltar, eller att Stefan Torssell får presentera en bok om Estonia? Jag tror att tiden är förbi för dessa försök till demonisering och krav på tystande, särskilt då människor själva kan söka information på internet och motståndet växer i hela Europa.

4 kommentarer:

 1. "Årets tema är yttrandefrihet. Hur rimmar det med att ha en utställare som beskrivs ha starka band till nazistiska Svenska Motståndsrörelsen?"

  Det framgår inte av texten vilken idiot denna kommentar kommer från men det spelar inte så stor roll för hela det mediala etablissemanget består till 90 % av idioter. Hur vore det om de bläddrade lite i ett ex av Nya tider för att förvissa sig om att tidningen förespråkar censur, propagerar för en högerextrem enpartistat och vill ta död på yttrandefriheten innan de dömer ut den.
  Jag har prenumererat på Nya tider i två år och det politiska innehållet går helt i linje med Avpixlat. Avpixlat har sällan beskrivits som att ligga på "yttersta högerkanten" och ytterst sällan eller aldrig som nazistisk. Men Nya tider är inte alls lika känd som Avpixlat och då drar de till med de mest absurda överdrifter och rena lögner för att ge denna lilla tidning så dåligt rykte som möjligt så att den inte växer sig för stor... Det gäller att "mota Olle i grind" med vilka bondtrick som helst. Etik, moral och samvete är totalt bortblåst inom PK-maffian.

  I grund och botten är det PK-marinerade falskspelare som Lars Schmidt som ligger väldigt nära ideologier som nazism/fascism och kommunism när de vill förbjuda en utmärkt och sant demokratisk tidning som Nya tider att ställa ut på bokmässan.
  Om där stod någon extrem imam som givit ut en bok hade herr  Schmidt säkert hållt klaffen för under religiös täckmantel är det helt okej att ösa ur sig vad som helst.
  Han tycker säkert att han är fyndig när han ställer frågan: " "Skulle ni tillåta även den nazistiska Svenska Motståndsrörelsen att ställa ut?"
  Mitt svar är VARFÖR INTE...? Om de har helt vidriga och galna ideer som att utrota judar, "knacka bög" och hylla Hitler så är det väl bara bra om de skyltar med sådana galenskaper på mässan. Det skulle ändå inte leda till fler sympatisörer eftersom ALLA nynazister och rasister finner sina forum, sajter, tidningar och organisationer med eller utan bokmässor. Men som vanligt föraktas den av etablissemanget omyndigförklarade Nisse i Hökarängen av dessa arroganta PK-zombier för Nisse kan ju så lätt förledas till att bli nazist, rasist, Ku klux klan- medlem, satanist eller vad fan som helst om han inte skyddas från vissa bokmontrar.

  SvaraRadera
 2. Expo haha, som går i Soros ledband, De har förlorat sitt eventuella anseende för evigt.
  Gunnar Edlund.

  SvaraRadera
 3. Jag blir lite äcklad av folk som envist lägger till epitet som "den nazistiska" Svenska Motståndsrörelsen. Nu har jag ingen aning om Svenska Motståndsrörelsen är uttalat nazistisk men jag bryr mig inte heller.

  Man kanske borde börja ge tillbaka med samma mynt: Den sanningshatande Patrik Lundberg... den vanemässigt ljugande Lars Schmidt...

  För övrigt så tänker jag aldrig tillåta att Bok & Biblioteks vd Maria Källsson gör något som strider mot mänskliga fri- och rättigheter. Bara så att hon vet. Och jag skulle absolut agera om hon börjar hetsa mot folkgrupp. Så hon får passa sig.

  SvaraRadera
 4. Som vanligt har de så kallade "journalisterna" inte ens bemödat sig att kontrollera de mest basala fakta. Det finns inte ens en organisation kallad "Svenska motståndsrörelsen". Organisationen som åsyftas heter numera "Nordiska motståndsrörelsen".

  SvaraRadera