måndag 29 augusti 2016

Klassisk Jean-Marie Le Pen: Hela frågestunden hos Elle

När jag för ett tag sedan visade en del av nedanstående inslag fick detta positiva reaktioner, varför jag nu lägger upp denna frågestund i sin helhet. Vi befinner oss före presidentvalet 2007, Jean-Marie Le Pens sista, och kvinnotidningen Elle har bjudit in presidentkandidaterna för att frågas ut av läsare och, av någon anledning, studenter vid högskolan Sciences Po. Mötet blir minst sagt en kulturkrock, då en 78-årig patriot möter vänsterliberalt indoktrinerade studenter, och fientligheten är påtaglig redan från början. Att bua när en inbjuden gäst anländer är föga berömvärt och vi ska komma att se att de ofta buar utan att riktigt veta varför. Det ska dock sägas att frågeställarna bjuder på någorlunda seriösa frågor och uttrycker sig på ett artigt sätt.

Jag har besparat er vad som sker efter att Le Pen har lämnat salen och de båda organisatörerna tackar publiken för att den har "spelat spelet" och uttrycker förståelse för hur "svårt" det måste ha varit för dem att behöva uppleva dagens gäst. Ni bör förstås se hela, men nedan följer några hållpunkter:


00:00 Aborter och preventivmedel

"Manu Militari" är latin för "med militär hand" och med lite fantasi förstår vi vad Le Pen åsyftar, även om publiken inte nödvändigtvis gör det.

03:23 Dödsstraff

05:03 Invandringens positiva bidrag

CGT är Frankrikes näst största fackliga centralorganisation.

"Gula fackförbund" motsätter sig klasskamp och strejker, som motvikt till "röda".

Att Le Pen säger att de nordafrikanska arbetarna var fransmän beror helt enkelt på att regionen var en del av Frankrike fram till 1956.

Georges Pompidou (gaullist) var president 1969-1974.  

09:27 Valaffisch med kvinna med invandrarbakgrund

Affischen som åsyftas lär vara denna:


"Nationalitet, assimilering, social rörlighet, sekularitet.
Höger/vänster har förstört allting."


12:02 Statligt finansierade moskéer

15:10 Barnvakter

18:38 Kombinera barn och yrkesliv

22:39 Löneskillnader mellan män och kvinnor

Medef är en företagarorganisation

25:55 Vård för utlänningar

31:41 Debatt mellan kandidater?

Andra omgången i presidentvalet 2002 kom att stå mellan Jacques Chirac och Jean-Marie Le Pen. Normalt sett skulle de båda mötas i en debatt, men Chirac vägrade, sannolikt eftersom han visste att han genom vänsterns stödröster skulle vinna oavsett.

34:01 Få kvinnliga valarbetare

Alain Juppé var premiärminister 1995 - 1997 och tog inledningsvis in tolv kvinnor i sin regering. Det var då exceptionellt och dessa kvinnor kom att kallas "juppettes", en kombination av hans namn och "jupette" (kjol).
1 kommentar: