lördag 3 september 2016

Rekordsnabb mörkning av Upsala Nya Tidning
Idag råkade, till mångas och min egen förvåning, Upsala Nya Tidning publicera en tämligen ocensurerad artikel om ett antal personrån i Uppsala. I den ursprungliga artikeln, sparad här, kunde vi bland annat läsa:

"Han blir fråntagen mobiltelefon, plånbok och diverse andra saker. Där har vi nu tre gripna från Afghanistan. De var berusade och är inte hörda så uppgifterna är oklara i nuläget."

Elva minuter senare sker en ny incident:

"Det är en man och en kvinna som är ute och de blir påhoppade av fyra ynglingar och man tillgriper ett smycke från kvinnan. Man säger att det är afghaner som har gjort det här, och vi jobbar för fullt för att hitta dem."

En halvtimma förflyter och:

"Där var det någon form av bråk mellan tiggare, och tydligen tog någon av dem kontanter från en annan. Vi har ingen gripen i nuläget men jag kan säga att vi har goda förutsättningar att lyckas med utredningen."

Ytterligare något rån sker under natten och polisman Torbjörn Karlsson tillåts sammanfatta:

"Det är något som vi kommer att undersöka vidare utredningsvägen. Av de tre som är gripna så stämmer inte signalementen in på alla rånen men vi pratar om ensamkommande afghaner. Det har ju varit viss debatt i dagarna om de här som uppger sig vara under femton år när det inte finns en tillstymmelse till chans att det skulle stämma, och det här är typexempel på sådana."

I den version av artikeln som nu ligger uppe saknas inte bara den sista kommentaren, utan faktiskt varje tillstymmelse till signalement. 

Nu ska denna sida inte bli något Granskning Sverige, men i detta fall blev jag så pass nyfiken att jag kontaktade tidningen. Webbredaktionen meddelade att beslutet att stryka dessa passager fattats ovanför dem och jag talade därför med printchef och ställföreträdande ansvarig utgivare Roger Berglund:

Vi får väl se om någon beskrivning av gärningsmännen återkommer.
3 kommentarer:

  1. Jag bedömer det som högst osannolikt att polisen skulle uppge att de har tre gripna från Afghanistan men att det är ett misstag så att de gripna i själva verket skulle vara svenskar.  Misstaget och de "motstridiga uppgifterna" som mannen på UNT talar om kan vara att de gripna är irakier eller från något annat land i Mellanöstern. Polisen kanske har dragit förhastade slutsatser för att afghaner kanske är kraftigt överrepresenterade bland tjuvar i Uppsala.
    UNT kan åtminstone skriva att det rör sig om unga arabiska män så att allmänheten vet vilka de ska vara på sin vakt gentemot för de kan ju vara fler än just de tre som är gripna. De gripna är väl dessutom som i vanlig (o)ordning snart frisläppta och kommer att fortsätta att utgöra en fara för allmänheten.

    SvaraRadera
  2. Mörkningen, och sveket mot det svenska folket, fortsätter in i absurdum och mot säker självförintelse...

    SvaraRadera