fredag 28 oktober 2016

Anders Lindberg vill se ny decemberöverenskommelse


När parlamentarismen övergavs och Sjuklövern
i princip blev ett formellt parti.


Idag vill Aftonbladets Anders Lindberg i sin ledarkrönika pressa in några av vänsterns ständiga mantran kring det politiska läget, varav ett framgår av rubriken "SD ingår nu i högerblocket". Det nu allra vanligaste, där man skrämmer tidigare socialdemokrater med att SD är "arbetarfientligt", dyker också snart upp:

"I dagens intervju med Aftonbladet tror han inte svenska löntagare har något emot att SD lagt sig närmare Allianspartierna. Där har han med all säkerhet fel. SD försöker just nu lägga sig så nära Moderaterna och Kristdemokraterna som möjligt i olika frågor. Att de svängt i vinstfrågan och nu vill låta storföretag dränera välfärden på resurser är bara ett av många exempel."

Å andra sidan röstar en hel del löntagare även på Alliansens partier. Jag är också lite förvånad över att vänstern fortfarande ältar "vinster i välfärden", eftersom detta fokus inte gav avkastning ens för Vänsterpartiet. Denna besatthet av människor som tjänar pengar känns osund, särskilt när den gärna kompletteras med uttryck som "riskkapitalister", "skatteparadis" och liknande. Varför inte berätta mer om hur ni vill att välfärden ska utformas och vad den ska leverera? Om det skulle vara så att privata aktörer alltid ger sämre vård än offentliga, varför inte lyfta fram det, i stället för huruvida de gör vinst? I detta sammanhang kan det också vara värt att poängtera att asylinvandringen, själva orsaken till att gamla socialdemokrater och moderater går över till SD, dränerar välfärden mycket effektivare än någon girig direktör. Överhuvudtaget blir det lite fånigt när Anders Lindberg, eller Jonas Sjöstedt, uttrycker oro för välfärden samtidigt som de vill ha mer eller mindre öppna gränser.

Vi får sedan en uppräkning av alla de politiska illgärningar som SD har begått, som att rösta för Moderaternas budget i Skåne, samt den vanligt förekommande idiotin om att SD vill "begränsa aborträtten". Till saken hör att samtliga riksdagspartier här begränsar kvinnors frihet, eftersom inget förespråkar fri abort fram till förlossningen. Som så ofta får vi också en referens till Ungern och Polen, och ett stycke väcker mitt intresse:

” 'Vår långsiktiga ambition är att få bort de andra partierna.' sa exempelvis Pavel Gamov, riksdagsledamot för SD till Upsala nya tidning. 'Går inte en dag utan att man blir mer övertygad om att svensk media måste bytas ut.' skrev SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth."

Var har jag läst detta förut? Jo, så sent som den 13 september bjöd Anders Lindberg på ett inlägg med samma budskap om Alliansen och SD, där vi kunde läsa:

" 'Går inte en dag utan att man blir mer övertygad om att svensk media måste bytas ut.', skrev SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth. 'Vår långsiktiga ambition är att få bort de andra partierna.', sa Pavel Gamov, riksdagsledamot för SD till Upsala nya tidning."

Idag får vi veta:

"Och tittar vi på länder som Ungern och Polen där SD:s systerpartier fått makten är detta precis den politik som bedrivs."

I september hette det:

"Där SD:s systerpartier fått makten, som i Ungern och Polen, följer utvecklingen alltid samma mönster."

I stället för att raljera kring Anders Lindbergs oförmåga att utveckla nya tankar, kan vi titta på vad Pavel Gamov faktiskt sade i UNT:

"Vi kommer att fortsätta på samma sätt, bedriva vår politik och öka ännu mer. Vår långsiktiga ambition är att få bort de andra partierna. Jag tror inte att vi kan få egen majoritet men vi vill bli ett 30-procentsparti. Det kan låta främmande, men för fem–sex år sedan trodde ingen att vi ens skulle sitta i riksdagen."

Man bör ha en viss fantasi för att tolka detta som en vilja att förbjuda alla andra partier. När det gäller Ekeroths uttalande om medierna, är vi nog många som kan hålla med om att landskapet bör förändras, men det kan ju ske genom att andra aktörer tar större plats, utan att Aftonbladet och Expressen stängs ned. Precis som i september är udden egentligen riktad mot Moderaterna:

"Genom att inte tydligt slå fast att de aldrig kommer att bilda regering med aktivt stöd av SD håller Anna Kinberg Batra på att göra Jimmie Åkesson till valets huvudperson."

För en socialdemokrat är detta okomplicerat och krav på besked känns säkert som en smart taktik, eftersom Alliansen måste ha stöd av SD för att kunna samla en majoritet. Ett alternativ är att regera med Socialdemokraterna, vilket skulle gynna just SD och kanske hela den nationella rörelsen. I praktiken blir det därför omöjligt för Anna Kinberg Batra att lämna besked, även om det skulle vara önskvärt att hon gjorde det. Om hon nu meddelade att Alliansen vill ha stöd av SD, skulle hela valrörelsen handla om "nazistiska rötter" och liknande, och om hon och Stefan Löfven redan nu tillkännagav ett samarbete, skulle båda partier krympa betydligt. Följaktligen kommer Jimmie Åkesson att bli något av en huvudperson, oavsett hur Anders Lindberg känner inför det.

Det finns förstås ytterligare ett alternativ, och vi kanske inte ska förvånas av att Lindberg förespråkar just det:

"Det är ännu inte för sent att stoppa utvecklingen. Efter valet gjorde regeringen och Alliansen upp om principen att största block ska få regera i den så kallade 'Decemberöverenskommelsen'. Det är hittills det enda konkreta förslag någon lagt fram för att på allvar hitta ett system där SD inte ges huvudrollen efter 2018. Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven borde än en gång fundera på om inte detta vore den bästa lösningen."

Decemberöverenskommelsen var tämligen bisarr och även om draget inte innebar en regelrätt diktatur, var det ett avsteg från parlamentarisk demokrati. Att en konstellation kommer överens med en annan om att man ska stödja varandra, beroende på om den ena får 35,3 procent och den andra 36,1, är inte att respektera väljarna. För att vänstermänniskor ska förstå vad jag menar, vill jag måla upp ett annat scenario. Det är inte omöjligt att både SD och Moderaterna samlar 25 procent 2018, och de skulle då kunna sluta en ny decemberöverenskommelse för att se till att Socialdemokraterna utesluts från allt inflytande.

Oavsett vilka manövrar de väljer, kartell, samlingsregering eller stöd av SD, är jag övertygad om att den patriotiska vinden inte går att stoppa.
6 kommentarer:

 1. Jag läste någonstans, kommer inte riktigt ihåg var, att den nya nationalismen är på väg att slå ut globalismen. Det skulle inte vara förvånande då människor börjar se avigsidorna av globalisternas idoga arbete på riktigt nära håll. Tyvärr har girigheten främst hos globalisterna men även hos dem som de lockat att söka lycka på annat håll medfört att empatin har slocknat hos en majoritet och ersatts av xenofobi som kärleken byts mot hat hos en bedragen.

  Människor är mer upplysta och erfarna nu än för hundra år sedan så nationalister i andra länder ses inte längre som potentiella fiender utan som samma andas barn. Samtidigt som vi älskar att resa och träffa andra människor vill vi ha det tryggt, säker och igenkännligt hemmavid. Så har inte direkt utvecklingen varit de senaste fyrtio åren då "vi" importerat alldeles för många som inte delar samma ideal då de senaste hundra årens utveckling gått dem förbi.

  Att dessa i grunden lika enkla som självklara tankar inte verkar förstås Anders Lindberg med flera är svårt att ta till sig.

  "We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal; that they are endowed by their Creator with certain unalienable rights; that among these are life, liberty, and the pursuit of happiness."

  SvaraRadera
 2. Hej Tobbe.
  Helt of topic. Såg i ett flöde på D Trump-live följande kommentar. Chelsea Clinton is married with G Soros nephew.
  - Money talks.. / Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen påhitt. Vad som däremot är mer troligt är att Marc Mezvinsky, liksom György Schwartz AKA George Soros, tillhör samma turkiska folkgrupp som en gång bebodde ett område kring Svarta Havet och Kaspiska Havet och som konverterade till en abrahamistisk religion på 700-talet.

   Radera
 3. Lindberg är en demagog, men med "begränsa aborträtten" menar han nog i förhållande till nuvarande rätt. Som demagog utelämnar han "ytterligare" eller undviker att skriva "skärpa aborträtten".

  SvaraRadera
 4. Edward Ulfertz29 oktober 2016 01:36

  Om man ska tvinga privata företag att kvotera till styrelser, för att spegla hur samhället ser ut, så borde man kunna kvotera journalisters partitillhörighet, av samma anledning.

  SvaraRadera
 5. Är det inte så att Anders Lindberg spelar på sista versen? Hans tidigare chef Karin Pettersson var om jag förstått saker och ting rätt en Mona Sahlin närstående medarbetere. Mona Sahlin och hennes "jugends" är idag döda inom S. Jag gissar att en hel radda av Aftonbladets textklåpare snart kommer att bytas ut. Igen i toppen av S som vet hur landet ligger är intresserade av att basunera ut de lögner som är Anders Lindbergs signum. Jag tror att han snart inte kommer att skriva för tidningen längre. Sahilinisternas tid är förbi. De faller med sin drottning som ju begått dumhet efter dumhet.

  Tragiskt är dock hur dyrt Sverige och svenska folket får betala för sin överskattning av en uppenbar idiot som Mona Sahlin. Vi betalar inte bara för hennes egna misstag utan också för alla misstag och idiotier som begåtts av ja-sägare till denna svensk politiska kanske största jubelidiot för att tillmötesgå och tillfredsställa hennes imbecilla uppfattningar om verkligheten.

  Den svenska "eliten" äcklar mig!

  SvaraRadera