måndag 17 oktober 2016

Dagens citat: Sofia Olsson Olsén


"För oss på Aftonbladet handlar journalistik om att med ord och bild försöka göra Sverige bättre och världen mer begriplig."
AftonbladetEfter att ha skildrat hur läkare räddade en kvinna på ett flyg, kan Aftonbladets chefredaktör förklara att hon själv egentligen gör exakt samma sak, eller som hon säger, "Det handlar om att ställa sig upp". Det var nämligen vad ett antal personer gjorde när piloten frågade om det fanns några läkare ombord. Det är lätt att raljera kring journalisters grandiosa självbild, men sällan uttrycks den så naket som i Olséns lilla text. Är det någon som känner att Aftonbladets journalistik handlar om att göra Sverige bättre, eller ens världen mer begriplig?8 kommentarer:

 1. "För oss på på Aftonhoran handlar journalistik om att med ord och bild dölja allt som folk inte ska få veta" (annars går det åt helvete för oss om presstödet skulle försvinna) Blodsven

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har från flera håll beskrivits hur den refererande journalistiken ersatts av "den berättande", något som ger helt andra möjligheter att föra en agendajournalistik.
   Sofia Olsson Olsén uppskattar nog den möjligheten.
   Fö "tidningen med sting" har numera övergått till "berättande som berör". Knappast en tillfällghet..

   Radera
 2. Tja, en grandios självbild har man i alla fall!
  Själv anser jag att AB hör hemma i samma kategori som Se och Hör...
  Eric Sandstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare Völkische Beobachter....

   Radera
  2. Den enda skillnaden mellan dessa alster är endast namnet.

   Radera
 3. Sofia Olsson Olséns sammanfattar hela den utskämda yrkesgruppens narcissism och omnipotenta självbild. Prästerskapet har också i alla tider tyckt att de gör både Sverige och världen bättre genom att skrämma skiten ur vidskepliga människor med berättelser om djävulen och Den eviga elden.
   Att bränna häxor och utsätta häxanklagade kvinnor för det s.k. vattenprovet var ett radikalt sätt att försöka göra världen bättre genom att rensa bort "ogräset" i vår herres hage.
  Vattenprovet förekommer än idag men i en uppgraderad och modernare variant. Det gick under häxprocessernas tid ut på att man band fast de häxanklagade kvinnornas händer och fötter och kastade dem i sjön. De som flöt upp till vattenytan skyddades av djävulen och brändes på bål medan de som drunknade och dog var oskyldiga eftersom satan inte skyddade dem.
  PK-journalisternas "vattenprov" går ut på att utröna om du har skrivit något på Avpixlat, sagt eller skrivit om "negerbollar", eller sagt ett enda negativt ord om massinvandring eller islamisering då är du nazist och rasist (en sån där syndare som flyter upp till vattenytan och ska brännas på PK-bålet). Om du inte har sagt/skrivit sådana förfärliga saker återstår guilt by association-testet: Har du råkat länka till en "hatsajt" på din facebooksida eller twitter inom något helt harmlöst ämne eller råkat skaka hand med en högerextremist på något stort möte/middag för 10-20 år sedan där du knappt visste vilka som var där... ja, då är du inte direkt skyldig till orgier med djävulen men får "för säkerhets skull" rasist- och naziststämpeln ändå (du är en sån där oskyldig "häxa" som drunknar och dör socialt, karriärsmässigt/ekonomiskt och politiskt). Allt i syfte att göra Sverige bättre...

  SvaraRadera
 4. Hennes förra alster: "Att vår uppgift att spegla, granska och redogöra för hur det faktiskt förhåller sig aldrig varit mer nödvändig. Vi ska fortsätta vara en motpol mot fördumningen, mot polariseringen och mot indoktrineringen." En mer självförhärligande uppblåst syn är svår att tänka sig.

  SvaraRadera
 5. Journalisters uppgift har gubevars aldrig varit att " förbättra världen"! Då skulle dom hamna i konflikt med politikerna som ju har den uppgiften, även om dom missuppfattat den och tror att den var att berika sig själva!

  SvaraRadera