söndag 23 oktober 2016

Dagens citat: Stefan Löfven


"Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med."
ExpressenPå besök i Saudiarabien reflekterar statsministern kring kvinnors möjligheter och hänvisar i vanlig ordning till att vi minsann inte är så bra här heller. Inte heller jag tycker att man ska förolämpa det land man besöker, men jämförelsen är idiotisk. I stället för att svamla om att svenska kvinnor går ner till deltid, varför inte till exempel säga något om att han tänker diskutera detta med dem han möter, och inte genom pressen?

Det är bra om Stefan Löfven inte gör klumpiga uttalanden av Margot Wallströms typ, som kallade landet för medeltida, men hans jämförelse med Sverige visar på ett större problem i hela Västeuropa, där vi alltid ska relativisera och gärna förödmjuka oss själva. Det är skillnad på att välja att arbeta deltid och att själv straffas när man har blivit våldtagen. Det är inte samma patriarkala strukturer i Sverige som i Afghanistan.

För övrigt hade jag gärna sett att statsministern uppmanade Saudiarabien att "ta sitt ansvar" för syriska flyktingar, till exempel med hjälp av det där luftkonditionerade tältlägret med plats för tre miljoner människor.
6 kommentarer:

 1. "För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för feministisk utveckling när man ser det saudiska exemplet."?

  SvaraRadera
 2. När Löfven avgår som statsminister skulle det passa bra om det kom ut en bok med alla hans korkade och horribla kommentarer. Det skulle bli en tjock bok av ungefär samma format som Dostjevskijs Brott och straff, Bröderna Karamazov och Idioten, den sistnämnda bokens titel skulle också kunna användas till boken om Löfvens alla idiotkommentarer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahahaha. Tack för ett gott skratt :-)

   Radera
 3. Syltryggen Löfven kommer säkert att hålla sig till mjuka frågor i mötet med de saudiska ledarna som feminism, deltidsarbetande kvinnor och toaletter till u-länder som får de saudiska ledarna att gäspa och himla med ögonen pga deras totala ointresse för sådant.
  Några frågor om varför de släpper bomber över civilbefolkningen i Jemen och om de förstår att det var ett mycket grovt krigsbrott att släppa bomber över hundratals sörjande människor och även räddningspersonalen på en begravning kommer han inte våga ställa.
  Istället försöker fårskallen till statsminister relativisera som om Sverige vore ett nordligt Saudiarabien vilket det visserligen på många sätt riskerar att bli om denna dåre blir kvar som statsminister en mandatperiod till.

  SvaraRadera
 4. Dog er ikke dette like ille i hele Vest-Europa. En norsk statsminister som sa det samme, ville blitt hudflettet. Selv av vår venstreliberale media.

  SvaraRadera
 5. Lägre livslängd för män,
  nästan bara män som dör i arbetsplatsolyckor
  och betydligt fler män tar livet av sig än kvinnor.
  Jämställt?

  SvaraRadera