måndag 24 oktober 2016

TV4 ska analysera Trumps och Clintons kampanjfilmer
Det här blev så fånigt att de själva borde skämmas. I morse fick vi i TV4:s Nyhetsmorgon se två kampanjfilmer från Donald Trump och två från Hillary Clinton. Jag förstod uppdraget som att de skulle betygsätta filmernas effektivitet, men det gjordes endast av Marcus Oscarsson, medan de andra verkade tro att det handlade om vilken kandidat det var viktigt att stödja för en mediemänniska. Följaktligen ser vi på bilden ovan hur den ena av Clintons filmer betygsattes, där känslorna givetvis var oerhört positiva även för den andra.

Hur såg då betygen ut för Trumps filmer, i detta fall den första? Inte heller Marcus Oscarsson skulle kunna ta ställning för Donald Trump om han vill komma tillbaka till TV4, men han är den ende som tar själva uppgiften på allvar och recenserar filmens kvaliteter:
Att hela medieetablissemanget ogenerat stödjer en kandidat och slår ned på den andre vet vi och det förvånar oss inte, men när de inte ens kan ta ställning till marknadsföring på ett seriöst sätt sjunker deras förtroende än djupare. I själva verket var förstås samtliga fyra filmer kompetent gjorda, med tydliga budskap, vilket inte förvånar med tanke på de pengar som spenderas på dem. Möjligen var det lite väl lågt att i en av Clintons filmer visa barn som förfärades av Trumps språkbruk.

Donald Trumps två filmer visades först och då nämner flera i panelen att det var dåligt av Trump att attackera Clinton, vilket märkligt nog inte hördes alls när en av Clintons filmer helt bestod av Trumps mer välkända "grodor". Dessutom är det så att kampanjfilmer som ägnas åt motkandidatens olämplighet är mycket vanliga i USA, även på lokal nivå, något som ingen i panelen verkade känna till.

Det är lite roligt, eller skrämmande om man så vill, att våra medier inte ens kan vara subtila med agendan. Att hålla upp skyltar på detta sätt är extremt klantigt, eftersom snedvridningen lätt kan illustreras med skärmdumpar. För övrigt förstår jag som vanligt inte poängen med att i Sverige skildra ett amerikanskt val på ett så pass partiskt sätt. Kanske har de helt enkelt tappat förmågan att presentera nyheter och analyser på ett neutralt sätt, efter att i åratal ha bedömt alla nyheter efter om de bör förmedlas, hur de ska vinklas, om de underblåser främlingsfientlighet eller gynnar SD.

Låt oss avsluta med själva inslaget och min egen bedömning av filmerna:


Trump 1: Bra att fokusera på vad Hillary Clinton har gjort i sitt ämbete. Ett litet minus för det något trötta argumentet att man ska "röra om", då väljarna nog vill se större ambitioner än så. Vi minns alla hur även Barack Obama använde sitt "Change" på detta sätt.

Trump 2: Även här tar man upp Hillary Clintons historik i ämbetet, och bra att nämna just Libyen, som ju många menar var hennes verk. Jag tycker också att hennes hälsa faktiskt är relevant, och där finns många frågetecken.

Clinton 1: Smart att låta Trumps egna uttalanden fungera emot honom. Ett stort minus för bilderna på barn och budskapet att valet på något sätt skulle handla om att vara förebilder för dem.

Clinton 2: Ett plus för att denna film inte handlar om motståndaren. Mindre bra var de svepande målsättningarna och det tveksamma påståendet att hon i hela sitt har "rivit murar". Troligen var det också effektivt att använda Morgan Freemans röst.

6 kommentarer:

 1. Nu tittar inte jag på TV4, de få gånger som jag kan tänka mig att se något på webben är då Marcus Oscarsson är med. Sveriges nu bästa politiska analytiker på TV. Elaine Eksvärd har tyvärr fastnat i PK-träsket och är därför numera totalt ointressant.

  SvaraRadera
 2. Programiden att sätta upp sådana där skyltar som ser ut som jättestora smileys som man använder i sms och e-mail är urfånig. Det är lite förskole-stuk över det hela vilket visserligen är passande när smakdomarna är så omogna att de inte kan skilja på bedömning av en kampanjfilms kvalitet och vad de känner inför politikern ifråga. Jag vet inte vilka deltagarna i denna "en rolig halvtimma" var men någon sorts expertpanel var det väl knappast fråga om.
  TV4 är en riktig skitkanal, inte ett dugg bättre än SVT, och det tråkiga är att man så tydligt hyllar antiintellektualism så att all politisk debatt blir sövande trist, utan för möjligtvis förskolebarn och kanske mellanstadieelever. Alla program, även "seriösa" ligger på samma löjliga nivå som Bonde söker fru och Dansbandskampen.

  SvaraRadera
 3. Om Hillary Clinton vinner kan vi nog se fram emot WW3!Därför hoppas jag att Trump vinner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Befara, inte se fram emot?

   /Ordmärkaren

   Radera
  2. Ja, Hillary Clinton har hotat både Kina och Ryssland och deltagarna i sådana här program som hyllar Clinton är krigshetsare men som de nyttiga idioter de är så inser dom det inte själva.

   Radera
  3. I sin skrift "Otrons artiklar" från 1970-talet påstod den svenske författaren Vilhelm Moberg att risken skulle bli överhängande för ett tredje världskrig om Richard Nixon skulle väljas till president i USA samt skrev också att Nixon pga bl.a. detta inte kunde uppfattas som "en mänsklig varelse". Författaren Sara Lidman reste landet runt och beskrev Nixon som närmast djävulen själv - påhejad av en mycket stor del av den svenska intellektuella och politiska "eliten".
   Samma sak när Ronald Reagan (i Sverige kallad "B-skådespelare") valdes till president i USA i början på 1980-talet; det 3:e världskriget ansågs av den svenska "eliten" stå för dörren.
   Vi vet hur det gick: Nixon gjorde statsbesök i både Sovjet och Kina och en lång period av avspänning inleddes - liksom även under Reagans tid med toppmöten i bl.a. Reykjavik och Moskva.
   Under båda dessa presidenter minskade krigsrisken betydligt - tvärtemot vad svenska "bedömare" hade påstått.
   Så - det är inte alls hundraprocent säkert att Trump som president skulle betyda undergången för civilisationen och världen bara för att svenska "experter" påstår det!
   Historiker.

   Radera