lördag 8 oktober 2016

När samma sak diskuteras i Belgien

I Sverige har vi nu haft en meningslös debatt om huruvida Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti eller ej, och inför en kommande regeringsbildning gör framför allt Anna Kinberg Batra sitt bästa för att låtsas som att partiet inte finns och att hennes lilla koalition verkligen kommer att få majoritet.

Generellt sett ligger de länder som jag särskilt bevakar, Nederländerna, Belgien och Frankrike, något decennium före Sverige när det handlar om all debatt kring invandring och det mångkulturella samhället, men denna vecka dök exakt ovanstående frågeställningar upp i en debatt i Belgien. Är Vlaams Belangs företrädare Filip Dewinter rasist, och kan man sluta försöka isolera partiet och rentav samarbeta med det?

Vi ska nu se ett litet klipp från en 20 minuter lång debatt mellan Belgiens statssekreterare för asyl och migration, Theo Francken, från det mjukt nationalistiska N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie), och Filip Dewinter, veteran från det nationalistiska och självständighetssträvande Vlaams Belang. N-VA har sedan sitt bildande 2001 tagit en hel del röster från Vlaams Belang, som ständigt anklagar N-VA, och inte minst just Theo Francken, för att inte vara äkta nationalister och i regeringsställning inte göra det som krävs. På senare tid har Vlaams Belang återigen vuxit, men omgärdas fortfarande av den isolering, cordon sanitaire, som de övriga partierna har tillämpat sedan 1990-talet.

Jag visar detta lilla klipp för att det avhandlar exakt det som nu diskuteras i Sverige kring SD, men där vi ser att denne företrädare för N-VA faktiskt vill bryta Vlaams Belangs isolering och dessutom vägrar att kalla Filip Dewinter "rasist". Jag hoppas kunna texta klippet i sin helhet, för det är trots allt fascinerande att se en debatt om invandringspolitik där ingången, till skillnad från i Sverige, handlar om vem som vill se striktast regler på migrationsområdet och där själva rubriken för debatten lyder "Har det mångkulturella samhället misslyckats?". I både Nederländerna och Belgien kallar man ofta det som vi här kanske skulle kalla "pk-eliten" för "den politiskt korrekta kyrkan".
4 kommentarer:

 1. Är ju tur att Tage Erlander, P.A Hansson och dom andra är döda, dom som satte upp ett rasbiologiskt forskningscenter, kastrerade "dåliga" element, som kröp för Adolf och bl.a förbjöd Handels & Sjöfartstidningen att publicera nazistfientliga alster. Det var verkligen bruna råttor, och förresten, har S gjort upp med sitt bruna förflutna?

  SvaraRadera
 2. Att moderatorn fiskar efter förolämpningar mot den ena debattören är nästan nere på svensk nivå. Man ser dessutom på kroppsspråket hur mycket han ogillar att få "fel" svar.

  Annars är det apropå "väljarstöld" (i brist på bättre ord, ingen äger väljare) enligt opinionsmätningarna så att WB:s tidigare väljare nu återvänt till WB.

  //Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, om man ser hela debatten ser man också att programledaren är tämligen neutral och faktiskt inleder med att säga att han nog inte kommer att behöva säga så mycket själv. Avsnittet ovan är från slutet av debatten, då man redan har diskuterat invandringen på ett hårdare sätt än vad som sker här.

   Radera
 3. "Generellt sett ligger de länder som jag särskilt bevakar, Nederländerna, Belgien och Frankrike, något decennium före Sverige när det handlar om all debatt kring invandring och det mångkulturella samhället"

  Du har helt rätt! Som holländare är jag ofta förvånad över hur politiskt korrekt och naiva manga svenskar är.

  SvaraRadera