onsdag 16 november 2016

Kakmonstret och drevet
I flödet har jag följt historien om hur Audi lanserade en reklamkampanj där Karin Hermansson, i folkmun kallad "Kakmonstret", skulle medverka, vilket skapade en liten storm mot företaget som därför avbröt kampanjen. Många patrioter har jublat, eftersom det ses som en seger i det pågående kulturkriget, där sunda människors inställning för en gångs skull har fått genomslag.

Personligen är jag motståndare till den här typen av kampanjer, främst därför att de påminner mig om de ständiga vänsterdreven mot det ena och det andra. Färskt i minnet finns naturligtvis tramset kring Grand Hôtel och European Freedom Awards, där en liknande kampanj på sociala medier ledde till pudlande från hotellet. Min inställning är att ett hotell ska få boka vilka gäster de vill och bilföretag använda vilka personer de vill i sin marknadsföring. Mot detta kan man invända att det var vänstern som började och att det också är glädjande att vår sida någon gång kan få gehör. Den stora skillnaden är att kränkthetsvänstern alltid har stöd av i stort sett samtliga medier, vilket vi inte bara såg när det gällde Grand Hôtel, utan också när kulturvänstern rasade mot en enda oppositionell tidnings medverkan på Bokmässan i Göteborg. I båda dessa fall lyckades medierna dessutom stämpla de förhatliga som "nazister", trots att denna ideologi knappast är applicerbar på vare sig Nya Tider, SD eller Nigel Farage. På samma sätt får nu Hermansson stöd, där Nyheter24 bjöd på den minst oväntade analysen:


Nonsens. Hon är främst avskydd på grund av sina hatfyllda uttalanden om poliser och män, samt sin allmänt vulgära och dumdryga framtoning. Att denna positionering dessutom ger henne utrymme i det ena programmet efter det andra, och nu i en reklamkampanj, hjälper inte heller. Vi kan också se hur medierna inte bara glatt har anammat smeknamnet "Kakan", uppenbarligen lanserat av henne själv eftersom få andra skulle associera henne med någonting trevligt, utan dessutom alltid presenterar henne med en mängd titlar, som "debattör", "konstnär" och rentav "dj". Vi talar trots allt om en människa som skryter om sin sexuella läggning, fetma, psykiska diagnoser och, direkt skrattretande, enorma begåvning.

Expressen ger idag också utrymme till Elaine Eksvärd, som på senare tid vill positionera sig som politiskt korrekt, för en text till försvar av Hermansson. På sätt och vis instämmer jag i rubriken "Vi kan inte låta en mobb leda agendan", men den blir ju parodisk eftersom dessa ord aldrig hördes kring Grand Hôtel eller Bokmässan. Elaine Eksvärd vill verkligen inte förstå varifrån motståndet kommer och hennes tolkning blir ytterst vinklad:

"Orsaken är hennes tidigare kritiserade uttalanden om poliser på Twitter. Två giftiga grodor slank ur Kakan för länge sedan och Audi häver alltså samarbetet, detta utan att kolla det hav av giftiga grodor hennes mobb har i sina cv:n."

Varför skulle Audi kolla vad varje protesterande röst tidigare har sagt, är det praktiskt möjligt, och skulle Elaine Eksvärd själv kunna redogöra för deras "cv:n"? Att det handlar om två enstaka meddelanden på Twitter är en ren lögn, eftersom Hermansson har fortsatt leverera hat mot patrioter, män och givetvis vita män sedan dess, något som Nyheter Idag har uppmärksammat.


Elaine Eksvärd


Elaine fortsätter:

"De hade kunnat ta avstånd från hennes uttalande, betonat att hon tagit avstånd från det och dessutom nämna att de startade samarbetet för att de tycker att hon står för en massa annat bra."

Vad är allt detta "annat bra"? Det kan man sannerligen fråga sig, men Elaine Eksvärd kan även förklara polishatet:

"Det polishat som frodas i världen är fel, men också förståeligt där till exempel svarta avrättas av män i blå uniform. Ja, det är orättvist mot alla bra poliser. Det berättigar inte hatet, men det är en förklaring på det."

Borde inte en retorikexpert skriva "förklaring till det"? Beskrivningen av polisen är både felaktig och handlar om USA, men det är inte heller varför Hermansson säger sig hata polisen. I hennes fall handlar det om att "de förtrycker homosexuella" och "skyddar nazister", men ska framför allt ses som poserande inför den vänsterkrets hon vill tillhöra. Att Elaines ställningstagande också är politiskt blir snart tydligt:

"Audi är ett varumärke som inte förstår mänsklighet, såvida det inte kommer från en mobb av män som vill straffknulla Kakan. Ett fegt varumärke går på 'starka reaktioner på nätet'. Vilka är det som är aktiva där tror ni? De som inte står ut med feminister som Kakan Hermansson, eller feminister överhuvudtaget. Men inte bara det, de står inte ut med 'hen', 'pk-maffia', svartskallar och hela baletten. Jag syftar inte på de som sakligt ifrågasatte samarbetet, jag syftar på mobben."  

Återigen ger Elaine Eksvärd sig in på ett ämne som hon inte riktigt känner till, eftersom hon knappast har några belägg för att de som rasar mot Audis val automatiskt avskyr allt det andra som räknas upp. Vi har, som sagt, sett att en mängd varumärken och aktörer snabbt viker sig för reaktioner på nätet, vilket de säkert helt enkelt ser som taktiskt riktigt. Denna taktik kan man ju i och för sig ifrågasätta, när man ser resultatet av exempelvis Bokmässans hantering. Uppenbarligen är det inte heller bara de som hatar "hen" och "pk-maffia" som finns på nätet. Vad "mänsklighet" har med saken att göra är obegripligt, men sannolikt är det samma impuls som när "människosyn" anses vara ett argument i invandringsdebatten, och Elaine avslutar med den retoriska höjdpunkten:

"Det bor inte människor hos Audi."

Karin Hermansson är ett motbjudande stycke dumhet och bekräftelsebehov, medan Elaine Eksvärds försvar inte var mycket att hurra för, men historien lyfter en större fråga. Bör vår sida anamma vrålvänsterns metoder? Rent principiellt tycker jag egentligen inte det, men många menar att handsken är kastad och att motståndarna ska mötas på den nivå där de själva agerar. Följaktligen ska vi då störa demonstrationer, hetsa mot hotell och kritisera marknadsföringskampanjer. Det är inte vackert, men kanske har tiden kommit att sätta hårt mot hårt? Å andra sidan går det rätt bra för oss ändå, alldeles utan proffsdemonstranter och mediehus.
15 kommentarer:

 1. Hardt mot hardt - men basert på hån, latterliggjøring, produksjon av memer, spre dem på sosiale medier, boikott og alle tilgjengelige ikke-volds metoder. GamerGate: var første vellykkede strategi mot PK, MSN, SJW og flere. En strategi adoptert av alt-right.

  Alt-right bevegelsen i USA, uten den - ingen Trump som president. Selv om alt-right er en bred bevegelse med mange fraksjoner - alt fra Israelske muslimsk kritiske grupperinger til hvite nasjonalister er de enige om en sak: vær like skruppel løse mot den ideologiske venstre siden - som de er imot oss. PK siden har fratatt mennesker arbeid, deres karriere, de har løyet, de har ikke vist noen nåde - og gjør det fortsatt ikke. Får de muligheten - tillintetgjør de deg og din familie. Ingen grunn til å vise noe anstendighet, respekt, nåde eller ta slike mennesker på alvor som anstendige mennesker - de har erklært deg som fiende hvis du tenker ulikt. De må knuses. Med nådeløs latterliggjøring: igjen og igjen. Saksøk dem. Boikott. Hån dem. Frata dem jobben.

  Kakan kan bli et perfekt eksempel som setter status. Knus Kakan totalt - hun er nådeløs selv. Audi boikotten er bra - få næringslivet ut av PK virksomheten. Boikott alle firmaer, Kakan, den hatefulle ekstremisten har kontakt eller jobber med. Når hun er ferdig, knust, uten jobb - begynn på neste PK monster. Glem ALDRI: dette er personer som aldri ville vist deg noe nåde. Svar med samme mynt.

  Vel, nå bruker ikke Sverige venner vold, eller trusler om vold - slik at dere opptrer mer sivilisert og alltid mer ærlig enn PK folket - siden dere operer med observerte realiteter og dialektikk - framfor ideologi og falsk retorikk.

  For øvrig er du Tobbe, etter min mening en av Sveriges beste til å latterligjøre og håne PK eliten - med dine skarpe, giftige og velskrevne observasjoner. Go get them!! De fortjener ingen nåde. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha och trevligt att du följer svensk debatt och denna blogg från Norge (om det nu är där du är)! Naturligtvis har du rätt i att de förtjänar mothugg, men deras metoder är helt enkelt pinsamma och man skulle helst vilja vara bättre själv...

   Radera
 2. Tror knappast det bor några människor hos någon europeisk biltillverkare.

  A. Nonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur det ser ut i övriga Europa men i Sverige är det inte tillåtet att bosätta sig inom ett område som är avsett för industriell verksamhet i detaljplanen.

   Radera
  2. Jo, jag funderade på att skoja kring det och att det på Grand Hôtel faktiskt bor människor, men släppte denna aspekt...

   Radera
  3. Kunde inte låta bli. Det var s.a.s öppet mål.

   Argus. Tror inte Europa skiljer mycket jämfört med Sverige

   Radera
 3. Inte roligt när vänsterns metoder slår tillbaka och biter Kakan i röven. Folk rasar nu mot Regionmuseet i Kristianstad för att dom ibnbjudit Kakan att öppna en utställning. Museet ger inte upp, utan försvarar det hela. Undrar om dom inte till slut får göra som AUDI, men det är klart, ett museum säljer ju inga produkter och avlönas av staten/landstingen/kommunen alltså med skattyemedel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det erkände de dessutom mer eller mindre själva...Av samma skäl behöver inte heller exempelvis SVT bry sig.

   Radera
 4. Jag vet inte vad det tagit åt Eleine Eksvärd men när hon blev känd för allmänheten var hon inte tiondelen så PK som hon visar sig vara idag.

  Det är som om det vore en smitta eller som om utomjordingar tagit över för personer som befinner sig för nära maktens kärna. Viljan att vara andra till lags är totalt livsfarlig om du befinner dig i opposition. Jag brukar förutspå att SD inte kommer att komma till makten. Å andra sidan spelar det ingen roll så länge som de agerar gast på jollen och ser till att den håller sig på rätt köl och också återtar rätt kurs. Om de fortsätter det ohöljda frieriet till moderaterna för att komma in i värmen kommer de att decimeras till en liten ynka skara i historiens frysbox.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var en tänkvärd artikel (mer än vanligt).
   Och samman med din kommentar "Hur blev det såhär?"

   Det finns en stor mängd twittrare därute som är beredda att prisa dig. Likadant om det går vidare till andra medier.

   Precis som Livets Ord eller nån annan sekt kan ett kollektiv dra med folk genom att vara oerhört vänliga och generösa med beröm – och värme. Som du skriver: "in i värmen".

   Och det kanske startar med kvittrande, men för PK-sidan är det dessutom oproblematiskt och därför enkelt att ta det ända upp till IRL.

   Radera
 5. Tror tusan att Audi hoppar av när de kollat upp vad K skriver på Twitter. Hon spyr ju ut sitt hat mot Audis största kundgrupp, medelålders och äldre vita män.
  Att sedan de som protesterar mot avhoppet inte fattar det är en annan sak, Money Talks.
  Gunnar Edlund, pensionär.

  SvaraRadera
 6. Personligen avskyr jag den mobb som stör andras demonstrationer, klistrar olika epitet på motståndare, drevar på internet!
  Men om dessa människor nu befinner sig i detta utvecklingsstadium?
  Tja, bemöt dem på de sätt de tycks förstå!
  Eric Sandström

  SvaraRadera
 7. Jag håller med om att protestera som extremvänstern är att sänka sig till sandlådenivå men på ett sätt visar det att folk är trötta på PK, genus och feminism samt dess hat. Detta är en frustration som visar sig och det för dessutom det goda med sig att folk vågar reagera på dumheter i samhället. Det har länge varit tabu och skämmigt att protestera de som har vågat har genast tystats med "rasist, nazist" etc. Nu är dessa ord så urvattnade att de inte biter på någon längre. Folk har genomskådat PK fasaden hos politiker, journalister och annat löst folk. Vindarna håller på att vända, det kokar av ilska och frustration bland folk. Trumps seger i USA samt Brexit har hjälpt till att vända vindarna. Nu kommer det att bli lättare. Retoriken hos moderaterna har också vänt efter Trumps seger. Jag tror att det håller på att bli en "revolution" att ta tillbaka förnuftet i Europa efter alla dessa experimentår med liberalism och flummigt genus samt feminismtrams. Tack Tobbe för bra skrivning som vanligt. Önskar att jag var lika begåvad med pennan som du!

  SvaraRadera
 8. Kakan har inte bara extremt obehagliga åsikter - hon har också noll förmåga att uttrycka sig och ett mycket torftigt språk. Desto mer förvånar då den "pudel" hon gör i Expressen den 17 november. Nu har hon plötsligt en perfekt språkkänsla och förmåga att spela på känslosträngarna. Till och med kommateringen är oklanderlig. Uttryck som "fatta" och "palla" lyser med sin frånvaro. Det här är skadebegränsning som tydligen tarvat anlitande av professionella kommunikatörer av den gamla skolan. Är Kakan kanske rädd för att uppdragen ska sina?

  SvaraRadera
 9. Egentligen är det reklambyrån Åkestam Holst som man ska sparka på. Det är samma reklambyrå som gjort Coops antiköttreklam och IKEAs multikultireklam. Syftet verkar vara att provocera de vanliga kunderna som inte tror på den heliga "feminist-hbtq-multikulti-vegan"kon utan föredrar att leva som vanligt. Kakan har troligtvis utnyttjats för att provocera, dock var AUDI för rädda att förlora sin kundbas och drog därför tillbaka reklamen. Coop har flera gånger fått be om ursäkt för kampanjen då folk hotade med bojkott och IKEA har förlorat många kunder pga reklamen, men låtsas som ingenting. De enda som tjänat på allt detta är reklambyrån.

  SvaraRadera