söndag 13 november 2016

Marine Le Pen: "Det som folket vill, kan folket göra"


Vi har redan sett Marine Le Pens presskonferens efter Donald Trumps valseger, men samma kväll var hon också inbjuden till France 2:s nyhetssändning för att kommentera detta val. Programledaren Julian Bugier gör ingen strålande insats, utan verkar mest vilja få Marine Le Pen att säga att hon vill splittra landet, en beskrivning hon förstås inte har några problem med att tillbakavisa.3 kommentarer:

 1. Icke-vita fransmän? Enligt den ursprungliga och strikta definitionen av nationalitet är en grupp som är baserad på ursprung, språk och kultur då det latinska ordet bland annat betyder födelse, klan eller folk. Även om vi inte är petiga på ursprung har jag en känsla av att Frankrikes minoriteter har svårigheter att möta de två andra kriterierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, i Frankrike finns en större acceptans för att medborgarskapet avgör, vilket inte minst beror på att de utomeuropeiska territorierna ses som delar av landet och befolkningarna därför som fransmän. Till skillnad från Sverige har det därför funnits mörkare medborgare i ett par hundra år. Å andra sidan har man uttrycket "francais de souche", vilket alltså avser någon med etniskt fransk bakgrund.

   Radera
 2. Tobbe,
  hon är mästerlig. De här nollorna till journalister har inte en chans mot henne. Hon går till motangrepp och ställer motfrågor, ungefär: "Nej, jag svarade inte på frågan eftersom den var ointressant" och "du har gjort en felaktig analys". Svara ja eller nej !, säger han. Hon: "Får man bara svara ja eller nej i denna intervju, det är väl inte en frågetävling".
  Hon är mästerlig. När får man höra Jimmie Åkesson gå till motangrepp och ställa motfrågor till sina intervjuare?
  /Gunnar B.

  SvaraRadera