lördag 26 november 2016

Oron kring medias opartiske betraktare
Marcus Oscarsson är medial och underhållande, men framför allt kanske den ende opartiske politiske kommentatorn i TV4 eller SVT. Vi minns hur han i oktober ingick i Nyhetsmorgons panel för att recensera ett antal kampanjfilmer från de båda kandidaterna i det amerikanska presidentvalet, där han bedömde just filmernas effektivitet, medan övriga tre i stället var noggranna med att visa att de minsann gillade Hillary Clinton och inte Donald Trump.
Därför blir det paradoxalt att han, av alla människor, nu plötsligt anklagas för att brista i neutralitet. Orsaken är att han på Facebook presenterade fem punkter för hur Europa skulle kunna hållas ihop. Dessa var egentligen inte särskilt uppseendeväckande, och var inte heller hans personliga åsikter, men de störde etablissemanget, sannolikt för att en punkt innehöll behovet av att säkra gränserna. Om han skulle ha skrivit någonting om att Europa nu behövde politik för att minska klyftorna eller liknande, skulle inget drev ha startats, men han skrev:

1) EU måste satsa mycket mer på att marknadsföra allt bra man åstadkommer samt identifiera och eliminera det dåliga.

2) Säkra Europas gränser med full kraft. Särskilt mot Turkiet. En repris av fjolårets flyktingström riskerar att helt knäcka EU. Turkiet bör fråntas sin möjlighet att pressa EU.

3) Betydligt ökade insatser i närområdet. Morgondagens flyktingläger behöver ha mycket högre standard än idag.

4) Ett nytt anti-flyktingkriscenter i Europa med syfte att så tidigt som möjligt lösa uppblossande konflikter och minimera risken för att folk ens ska behöva bli flyktingar som flyr krig. Det får aldrig komma en Assad 2. Militära alternativ oberoende av USA är en självklarhet.

5) Ett stort reformprogram för att med maximal kraft stoppa all islamism i Europa.

Egentligen är dessa punkter inte alls kontroversiella, och avtalet med Turkiets Erdogan har kritiserats från många håll. Dessutom är de, återigen, alltså tänkta som en analys av vad Europas etablissemang skulle kunna göra för att förhindra att EU slits sönder av oro inför flyktingströmmar och kritik mot unionen. Till saken hör att Marcus Oscarsson tidigare har presenterat liknande analyser av vad till exempel Socialdemokraterna eller Liberalerna skulle kunna göra för att öka sitt stöd bland väljarna. Problemet blev här att personer som i Sverige anses vara tunga debattörer, som Alex Schulman, uppfattade att punkterna uttryckte någon sorts sympatier för SD. Där går som bekant gränsen.
Igår ska TV4 ha haft samtal om Marcus Oscarsson, men han fick trots allt komma tillbaka redan idag med nya analyser. Festligt nog bjöd idag även Jenny Strömstedt, från just TV4:s Nyhetsmorgon, på ett inlägg, och eftersom hon alltid står stadigt på den rätta sidan, har inga krismöten hållits om hennes mycket tydliga politiska ställningstaganden. I Expressen får vi veta att Trumps valseger känns som om hon hade fått cancer:

"Det är så svårt att behålla lugnet, det liksom svindlar i kolan när den ena efter den andra reaktionära mannen med dokumenterat hat mot invandrare, muslimer och bögar får strategiska uppdrag hos Donald Trump medan han själv twittrar lättkränkta tweets klockan tre på natten." 

Sådant här, eller Anna Hedenmos allt mer nedstämda vägledning under valnatten, anses aldrig vara besvärande. Marcus Oscarssons punkter är fullt rimliga, men jag tror att de är långt ifrån tillräckliga för att stoppa den patriotiska vågen. EU verkar inte kunna reformeras, gränskontroller blir meningslösa om man inte samtidigt fastställer att asylinvandringen ska vara noll, och islamismen kan inte stoppas med några reformer. Jag tror och hoppas att de europeiska folken kommer att fortsätta resa sig, en nödvändighet för att denna kontinent ska ha någon framtid.

3 kommentarer:

 1. Likt en mask som träs upp på en krok vrider och krumbuktar sig pkmaffian om sanningen. Det är fortfarande vi medborgare som föder denna parasit genom våra tv-licenspengar, tidningsprenumerationer, partibidrag genom fackavgiften och vår ovilja att rösta på rätt parti.
  R

  SvaraRadera
 2. De punkter i Marcus Oscarssons lista som påminner intelligensbefriade kulturmarxister som Alex Schulman om SD är säkert:
  2) Säkra Europas gränser med full kraft. 
  3) Betydligt ökade insatser i närområdet
  5) Ett stort reformprogram för att med maximal kraft stoppa all islamism i Europa.

  Visst är det ideologiskt färgat men även om journalister ska hålla sig till fakta tillåts de inom icke-statlig media att ha en ideologisk profil. Aftonbladet är "oberoende" socialdemokratisk, Expressen och DN är "oberoende" liberala. DN säger helt öppet att de för en agendajournalistik som uppenbarligen är socialliberal.

  TV4:s politiska agenda är socialliberal och globalistisk med vidöppna gränser för allt från verkliga flyktingar till islamister och terrorister (inte officiellt men i praktiken).
  Marcus Oscarsson bryter lite mot dess politiska agenda men tydligen inte tillräckligt för att han ska kastas ut i kylan till Schulmans förtret.
  Marcus Oscarssons fempunktslista faller säkert de flesta Sverigevänner i smaken (även om man är likgiltig inför punkt 1) och minst 60 % av befolkningen. De flesta vill faktiskt inte ha en repris av fjolårets flyktingström och få in fler fanatiska muslimer och terrorister i Europa men vill se ökade insatser i närområdet istället för att satsa på ekonomiska migranter som "tappat" passet och återvändande seriemördare som krigat för IS (och mot Sverige).

  SvaraRadera
 3. Stor humor att Jenny Strömstedt inte fattar att det är 6-8h tidsskillnad mot USA, därav att Trump Twittrar "klockan tre på natten". =)

  SvaraRadera