torsdag 1 december 2016

Osämjan och det verkliga problemet
Expressen har haft en relativt ambitiös och intressant artikelserie om situationen för och bland asylsökande. Mest intressant var den fjärde delen, kallad "Osämjan", som handlar om konflikter och trakasserier bland dessa asylsökande, inte minst eftersom de flesta som kommenterat helt verkar ha missat det viktiga. Där får vi bland annat möta en 22-årig afghansk kvinna, som av någon anledning kallas för "tonårstjej" i artikeln. Nästan alla afghaner som ingår i gruppen "ensamkommande" är förstås män, som alla känner till denna kvinna:
"Nya killar flyttar hela tiden in till orten. Det blir fler och fler att förklara ett nej för. De nya hajar till när de ser Sima och kommer fram direkt. Var bor du, när kom du hit, kan jag få ditt nummer?"

Planen var att denna Sima skulle få hit sin mor genom anhöriginvandring, men det är nu något mer komplicerat. För att skydda henne från afghanska män har hon placerats med två afghanska kvinnor, som dock tillhör en annan folkgrupp:
"De två kvinnorna är sunnimuslimer och strikt troende, Sima kommer från shiaislam. För kvinnorna hon bor med, upplever Sima, får alla små vanor hon har plötsligt representera hazarafolket i stort snarare än henne själv. De vakar över hur hon hanterar killars kontaktförsök. Trots att det inte hade behövts."

I huset där Sima bor har tydligen tidigare svenska hyresgäster bott, men de har tvingats bort eftersom det är lönsammare att hyra ut till Migrationsverket. Det innebär en viss förändring av området:
"En garagelänga på parkeringsplatsen har byggts om till provisorisk moské som fylls upp fem gånger om dagen."

Givetvis blir det också problem mellan shia och sunni:
"Böneledaren förklarar för oss att männen tidigare åkte till närliggande städer där moskéer med rätt trosinriktning ligger, men sedan deras gratis busskort dragits in åker de bara på helger. I garagemoskén får vi böcker på svenska som hänvisar till Islamguiden, en sajt som står det muslimska brödraskapet nära."

En okänd man ropar till Sima (som inte bär slöja) på gatan:
"Du börjar med att ta av sjalen, nästa gång tar du av byxorna."Att man får en högre levnadsstandard i Sverige
innebär inte nödvändigtvis att man vill byta värdegrund.


Framför allt får vi i reportaget en bild av ständiga konflikter och trakasserier mellan de båda folkgrupperna pashtuner och hazarer. I dag kände Expressens ledarsida att det var dags att säga något om denna problematik och man visar upp just den blindhet inför det verkliga problem som jag inledningsvis nämnde. Vi kan läsa:

"Konflikter och hierarkier från hemländerna följer ofta med in på svenska asylboenden. Att blunda för det är att svika de utsatta."

"Människor som flyr från förtryck borde självfallet inte behöva utstå déjà vu i mottagarlandet."

Det är förstås ledsamt att människor utsätts på asylboenden, men man bortser här från det stora problemet, nämligen att alla dessa människor ska ut i det svenska samhället. Just nu väntar 36 000 afghaner på uppehållstillstånd, de allra flesta yngre män. Om de inte ens kan fungera med pashtuner, eller hazarer, shia eller sunni, på ett asylboende, är det inte svårt att föreställa sig hur väl de kommer att hantera den fina svenska mångfalden. Hur tror ni att de ser på svenskar som inte ens är muslimer?

De afghanska männen närmade sig Sima eftersom de utgick från att hon var "en dålig tjej", vilket helt enkelt grundades på att hon var själv. Vi kan fundera på hur de då ser på svenska kvinnor, och genom övergrepp på festivaler och annorstädes har vi åtminstone fått en liten bild av det. I länder som Afghanistan lever förstås folkgrupperna åtskilda, och kvinnorna måste täcka sig med burkor, men Sverige ska vara ett mångkulturellt samhälle där vi alla ska blandas och interagera fredligt med varandra. Naturligtvis kommer det som inte fungerar mellan grannfolk i Mellanöstern, Centralasien eller Afrika plötsligt att fungera mellan alla världens människor i Sverige.

De politiker och mediemänniskor som har hetsat fram denna utveckling har aldrig behövt förklara hur detta är tänkt att lösas och frågorna har inte ens fått ställas. Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Maria Ferm och alla de andra bär ett mycket tungt ansvar, men det blir ju vi andra som en dag kommer att få städa upp efter dem.

6 kommentarer:

 1. Tobbe, om jag var skolminister skulle jag lägga fram ett lagförslag om att din blogg blev obligatorisk läsning i skolan. Den äldre generationen kan det vara försent att få rätsida på. 36000 afghaner. Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upplysningens vindar blåser åter över världen efter femtio års vänsterpropaganda. Först Brexit, sedan Trump, kan man hoppas på Hofer och Le Pen? Till och med Hollande har insett det.

   Även de mest vänsterliberala opinionsundersökningarna visar på en förändrad inställning hos svenska folket och i takt med att sanningen sipprar fram eller någon nära drabbas av multikulturen kommer motståndet mot artskilda kulturer och beteenden att öka. Sedan verkar det vara en naturlag att med stigande ålder och erfarenhet minskar intresset för radikala experiment.

   Men visst, sansade och balanserade åsikter är bristvara i det svenska utbildningssystemet så varför inte göra denna blogg till obligatorisk läsning.

   Radera
 2. Läste Expressens ledare. Hycklande ledare. Jag skrev för säkerligen tio år sen på nätet om att man inte ändrar värderingar så fort man byter land. Det insåg alla som tänkte efter redan då och tidigare. Vi hade ju redan fått larmrapporter om hedersförtryckets utbredning. Så frågan blir hur man kan ha en moralisk skyldighet att ge intoleranta och förtryckande asylsökande asyl? De borde utvisas även om de skulle ha asylskäl, vilket de ytterst sällan har. Alla de här problemen med värderingar och åldersbestämningar skulle upphöra om vi aldrig gav asyl till asylsökande utan giltiga id-handlingar.

  SvaraRadera
 3. "Att man får en högre levnadsstandard i Sverige
  innebär inte nödvändigtvis att man vill byta värdegrund."

  Telefonaktiebolaget LM Ericsson jobbade med ett stort projekt i Saudiarabien på åttiotalet. De bytte inte värdegrund; de bodde i egna ericssonbyar.

  SvaraRadera
 4. Jag tänkte först citera något dumt ur expressenlrdaren, t ex

  "Med tanke på att Sverige är det land i västvärlden som har tagit emot flest flyktingar per capita är det märkligt hur lite nyfikna vi är på de nykomna."

  men insåg snart att då fick jag citera hela alltet. Värre pekoral får man leta efter - eller kanske inte ..

  SvaraRadera


 5. Är feminism ett krigarvapen att liknas vid andra krigsvapen?

  Män i en fiendestam, en fiendenation eller i en grannstam som vill bekämpas, har oftast genom historien bekämpats med hjälp av yxor, pilbågar, svärd, armborst, pistoler, gevär, kanoner, bomber, atombomber eller drönare, där det då oftast har varit militärer och arméer inblandade i krigföringarna. Män har inkallats till krigföringarna och varit de som bekämpats och dödats när de trott sig strida på liv och död för kung, kejsare, ledare och fosterland..

  Men krigföringar och erövring, bekämpande av nationer eller fiendestammar, har ju också genom historiens gång skett med mer subtila metoder. Berättelser finns t.o.m. från GT.

  Indianstammar i Amerika blev väl erbjudna alkohol i stora mängder, som kanske bidrog till deras minskade motståndsförmågor och därmed till deras förluster och till deras fall?

  Alkohol och droger, samt kanske i vissa fall grövre och mer direkt dödande förgiftningar, verkar ha varit effektiva krigsverktyg till att kunna bekämpa fiendenationers män genom hela historien?

  Att kunna försöka förleda en fiendenations män, och gärna då dess mest framstående män, med hjälp av kvinnor, av s.k. sex-decoys, verkar också ha varit en gammal metod?

  Alltså att gillra s.k. sex-fällor?

  Männen i en fiendenation blir förförda av kvinnliga agenter som agerar för en erövringsnations räkning.

  Dessa är då utsända s.k. sex-decoys för att försöka förleda, förföra, förvirra och förnedra män, kanske särskilt män av hög position, inom en fiendenation.

  Dessa män blir, om de faller i fällan, sedan anklagade för omoral och riskerar att detroniseras från sina eventuellt höga positioner, som därmed i sin tur försvagar fiendenationens självförsvarsförmågor?

  Andra sorter av s.k. sexfällor riktade mot framstående krigare, eller framstående män i en fiendenation, eller en nations framstående släkter, kan vara att förföra till äktenskap med kvinnor från en erövrarmakt. På så sätt kan sådana män, och även hela deras släkter, bli solidariska med en erövrarmakts män och deras eventuella viljor att försök att kunna besegra en s.k. fiendenation.

  Mutor är naturligtvis också en användbar gammal krigarmetod som tillsammans med hot, förolämpningar, hån, bespottelse, förlöjligande och också skrämselpropaganda, samt även s.k. lönnmord, nog har funnits så länge som mänskligheten krigat, vilket är väldigt länge....

  I mer subtila erövringsmetoder, som inte innefattar direkta krigföringar mot krigande motståndararméer och deras militära vapen, så kan nog också en fiendenations kvinnor besegras parallellt med deras män.

  Både med hjälp av mutor samt med hjälp av s.k. feministisk frihetspropaganda. Även med hjälp av hatpropaganda och inlindat smicker.

  Att tillsätta kvinnor, (ur en fiendnation), på framträdande tjänster och positioner inom nationens förvaltningar kan också bidra, där männen i nationen då ytterligare kanske kan känna sig förnedrade och därmed försvagade, och därmed bli oskadliggjorda såsom just stridande parter i självförsvar för sina nationer, för sina folkstammar, sina familjer, sina barn, sina barnbarn, sina barnbarnsbarn, sina kulturer, sina språkstammar, sin historia och sina traditioner osv.

  Krigande kan pågå på väldigt många olika nivåer...

  JB

  SvaraRadera