söndag 11 december 2016

PVV störst med bred marginal


I dag publicerades den senaste opinionsundersökningen från det nederländska institutet Maurice de Hond. Som vanligt presenteras siffrorna som antal mandat i en tabell. För er kära läsare har jag skapat nedanstående bild, där vi alltså ser hur mandaten skulle fördelas, av totalt 150, om det var val nu, jämfört med dagens mandatfördelning i parlamentet.
Det första vi noterar är naturligtvis att PVV fortfarande är landets största parti, och skulle öka från dagens från dagens 15, 10 procent, till 36, 24 procent. Nästa val sker den 15 mars nästa år och kommer att bli en omvälvning, där de två regerande partierna kommer att tappa enormt. Det stora socialdemokratiska partiet PvdA, som regerar i koalition med högerliberala VVD, går från 38 mandat till 10, vilket alltså motsvarar knappt 7 procent. Även VVD straffas, och går från att vara största parti, med 41 mandat, till att få 23 mandat, vilket motsvarar 15 procent.

På vänsterkanten sker också stora förändringar, där GroenLinks (Grön vänster), går förbi PvdA och skulle hamna på 14 mandat. Det nybildade partiet DENK, som består av turkiska avhoppare från PvdA, skulle komma in i parlamentet och få tre mandat. Pensionärspartiet 50PLUS skulle nu få 11 mandat, där de flesta nya väljare kommer från PvdA och VVD. Både ChristenUnie och SGP är kristna partier, där SGP är den mer strikt konservativa varianten. SP motsvarar vårt Vänsterpartiet, Partij voor de Dieren är ett djurrättsparti, D66 är liberalt och CDA är kristdemokratiskt.

Om detta nu blir valresultatet, vilken regering kan vi då föreställa oss? Det kommer att bli mycket svårt att bilda en koalition utan PVV, och man kan till exempel tänka sig en formering med PVV, CDA, VVD och ChristenUnie, vilket skulle ge 78 mandat och en majoritet. Faktum är att Geert Wilders mycket väl kan bli näste premiärminister. Det som talar emot just den konstellationen, är att VVD nu sitter i regeringen och då nästan har halverat sitt väljarstöd. Den diskussionen förs, men rent matematiskt kan det bli svårt att utesluta dem ur en regeringsbildning.
4 kommentarer:

 1. Det fattas 3 mandat. Är ett parti till på väg in i parlamentet?

  //Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du uppmärksam! Jag har nu undersökt det hela, och det visar sig att 50PLUS och SP skulle ha varsitt extra mandat. Saknas gör ett mandat för VNL (Voor Nederland), som är ett parti bildat av två avhoppare från PVV.

   Radera
  2. :-)

   Potentiellt 13 partier i parlamentet (14 med överhuset). Där ligger Sverige i lä!

   //Andreas

   Radera
  3. Jo, det är så det är i Nederländerna. Därför har de ofta relativt breda koalitioner med många partier. Nu är det förvisso bara två partier som styr, om än med både höger och vänster, men nästa år lär det bli ett par till. Man konstaterade vid något tillfälle att CDA hade suttit vid makten lika länge som det sovjetiska kommunistpartiet, bara för att de hela tiden lyckades ingå i någon koalition.

   Radera