torsdag 25 maj 2017

Klassisk Jean-Marie Le Pen: Mantes-la-Jolie

I denna serie ska vi nu bege oss till parlamentsvalet 1997, då Jean-Marie Le Pen besöker byn Mantes-la-Jolie för att stödja sin dotter Marie-Caroline som kandiderar där. De sedvanliga motdemonstranterna var på plats, vilket skapade incidenter som då slogs upp stort av medierna. Någon kanske tycker att Le Pen själv borde ha hållit sig lugn och att det är föga statsmannamässigt att ge sig in i bråk på detta sätt, men vi ska komma ihåg att det handlar om en man som alltid säger vad han tycker och aldrig backar från verbala eller fysiska konfrontationer. Själv har jag inga större problem med agerandet.

Han dömdes till böter och ett års förbud mot att ställa upp i val för knuffen mot den socialistiska kandidaten Annette Peulvast-Bergeal, men man kan fråga sig varför en folkvald (hon var då borgmästare i en grannby) deltar i en våldsam motdemonstration bland anarkister och likartade element. Bilderna visar också hur klimatet har utvecklats. Det är sällan vi ser stora motdemonstrationer när Marine Le Pen besöker olika platser och partiet har visat sig vara störst i proportionerliga val.

I det förra avsnittet tittade vi på när Jean-Marie Le Pen svarade på frågor från tidningen Elles kvinnliga läsare. Jag kommer sannolikt att fortsätta lägga upp dessa klassiker när det är stiltje i det svenska opinionsflödet.
2 kommentarer:

  1. Jättekul med dessa historiska tillbakablickar. Hur såg man på säkerheten? Kan inte tänka mig att denna nära kontakt med demonstranter skulle förekomma idag./K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att någon uppskattar dessa. JMLP är bloggens husgud och jag vill förstås att alla ska bekanta sig närmare med denne gigant.

      Radera