tisdag 30 maj 2017

"Skicka mig i stället"

Jag talar här med jämna mellanrum om posörer, men sällan har behovet av att posera blivit så tydligt som i den lilla kampanjen, givetvis endast en hashtag, "#skickamejistället". Den går ut på att man tar ett foto på sig själv med en skylt, lägger upp det och inväntar ryggdunkarna. I all sin fånighet är den förstås tämligen komisk, men samtidigt så fantastiskt förljugen.

Syftet är att uppmärksamma hur hemskt det är att "ensamkommande flyktingbarn" utvisas och initiativet råkar sammanfalla med att det visar sig 76 procent av de som (frivilligt) ålderstestas är över 18 år.

Det är ett mycket tryggt sätt att visa sin godhet för alla andra, eftersom de naturligtvis inte kommer att utvisas i stället för någon afghansk man utan asylskäl. Var och en av dessa posörer skulle skrika i högan sky om uppmaningen verkligen åtlyddes. Förvisso älskar västerlänningen att förnedra sig själv, och förakta sin egen civilisation, men inte ens dessa personer skulle ta någon annans plats på flyget till Kabul. Det viktiga är som så ofta att synas med den där skylten. Det självklara svaret är naturligtvis att vi gärna skulle skicka dem till Afghanistan om det var möjligt.

En av dessa personer heter Pia Capelle Kammeborn och på sin blogg bjuder hon på mycket ofrivillig humor och en insikt i vilken sorts människor som vill synas på detta sätt:

"Jag är konstnär, poet, fotograf, sagoberättare och drottning i Kammebornia. Det här är en blogg om min livsfilosofi genom poetiska vardagsbetraktelser. Om livet i kungariket Kammebornia med valspråket love & play."

Ja, herregud. Som ni förstår befinner vi oss nu långt från verklighet och politisk förståelse. Låt oss titta på hela inlägget om kampanjen:

"Jag kommer aldrig att förstå hur ett land som Sverige kan deportera oskyldiga barn och ungdomar till krig och tortyr. Därför är det självklart för mig att idag stå upp för en rättvisare, varmare och medmänskligare värld under Elisabeth Buchts (aka @garnapa) hashtag #skickamejistället. Jag saknar ord för det vidriga som sker när vi som bara råkat födas i ett tryggare land skickar iväg de som bara råkat födas i ett krigshärjat land och säger att vi inte har plats för dem. Sen bygger vi vidare på våra altaner, handlar lite större biffar och gasar runt i våra stora bilar för att hinna mellan gymmet, botoxinjektionerna och shoppingrundan. Men barnen från krigen får inte plats här för vi ska bygga större garage och fler shoppingcenter. Jag vill kräkas på hela grejen."

Återigen, det är afghanska män utan asylskäl som skickas tillbaka. Har afghanska flickor inte det svårt i Afghanistan? Är det självklart att en afghan ska bo just i Sverige, längst upp på en annan kontinent? En poet och sagoberättare kanske tror att alla svenskar lever lyxliv, och att invandringsfrågan handlar om att spara pengar för de välbärgade, men för er läsare behöver jag knappast påpeka att frågan är bra mycket större än så. Men visst, just hanteringen av denna grupp är särskilt kostsam. Förra årets skörd beräknades kosta 26 miljarder kronor, en summa som skulle betyda enormt mycket om den i stället lades på världens mest utsatta och svältande. Denna logik gör att jag blir den som har en hemsk människosyn och det är naturligtvis mycket lättare och trevligare att prata om hur "varm och medmänsklig" man själv är. Världen lär ju inte bli varmare för att ett antal afghanska män får stanna i Sverige.
Nåväl, kommentarerna från kvinnor visar att Pias mål är uppnått:

"Fin handling mot nåt så hemskt!"

"Tack för det viktiga inlägget i din fina blogg! Så bra att du förmedlar konkreta tips om hur vi kan visa vårt fördömande av människorättsvidriga handlingar som sker mot barn och ungdomar av svenska myndigheter. Ingen människa är illegal."

"Hej Pia.
Jag tänker som du. Vi får inte sluta bry oss om varandra.
Barbro"

Oj. Vilken handling har utförts mot det hemska? En skylt och ett foto? Jag undrar också vilka konkreta tips som någon har hittat i texten, ty jag ser inte ett enda, bortsett från det där mer abstrakta tipset om Pias egen godhet. Låt oss avsluta med "Videomannens" inlägg i debatten, när hashtaggen som gällde kallades "vi står inte ut":


11 kommentarer:

 1. Måste säga att jag hellre ser 10 afghaner stanna kvar i detta land än dessa poserande avskräden, så jag är helt och hållet positiv till initiativet. Kan ingen skapa hashtagen #menåkdåförfan (har inte Twitter själv)

  V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer
   Om medelålders fula gubbar gned sig mot unga kvinnor på foton skulle de kallas pedofiler. Vad är skillnaden?

   Radera
 2. Älskar utsagor av typen "vi som bara råkat födas i ett tryggare land".
  Ullenhag var ju inne på samma spår under sin tid i förra regeringen, dvs att det är slumpen som styr var man föds - ett synnerligen klent tankegods som liknar idén om storken som levererar bebisar hit och dit.
  Anledningen till att svenskar fötts i ett (åtminstone tidigare) "tryggt" land beror nu inte på slumpen, utan på att våra tidigare generationer strävat och slitit för att vi skulle få ärva just detta.
  Vore klädsamt om dessa röda dårar bara för en stund ägnade en tanke åt dem vars uppoffringar byggt vårt samhälle, istället för att ta allt för givet. Och kanske, men det är väl för mycket begärt, funderar över hur vi bäst förvaltar det arv vi fått...
  Kulturer och folk som istället under generationer ägnat sin tid åt att strida klanvis, upprätthålla religiösa galenskaper eller i evighet hämnas inbillade oförrätter mot släkten har aldrig lyckats bygga några fungerande samhällen av västerländsk typ.
  Om man tycker att det är bättre utan krig än med krig kan man lika gärna inse att vissa kulturer utifrån dessa premisser faktiskt är bättre än andra (och det utan att "hata" andra folkslag).
  Lika dumt är utsagor av typen "det blev krig i deras land". "Det" skapar inga krig, det är människor och deras föreställningar som står för krigen. Men genom att istället skylla på "det" försvinner det personliga ansvaret på det sätt som vänsterfolk föredrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt korrekt. De enda element som där är, i vart fall när det gäller västerlänningar, är att dina föräldrar träffas och att din "lilla simmare" vinner livets viktigaste tävling. Resten är en naturlig konsekvens av kultur och händelser sedan hedenhös. Mycket märkligt att så många tycks börjat tro på storken igen. Men det känns väl rätt och för vissa räcker det då intellektuellt arbete är påfrestande om man inte är van vid det.

   Radera
 3. Dessa har alltså inga som helst problem med att vuxna tar platser och resurser som är till för riktiga barn ! ! !
  Dessa ser heller inga fel i att folk kommer hit i oärliga uppsåt och tar platser och bidrag som de absolut inte har rätt till genom bedrägerier ! !

  Vänstermupparna ser tydligen enbart en 2-dimentionell bild på en invandrare och ser inget bakom det motivet , att en person är från ett dysfunktionellt land är visst det absolut enda kravet för att dessa ska tycka att allt är okej på alla sätt ? ? ?

  SvaraRadera
 4. Tänk att enligt texten från en kvinna så kunde de gå till affären, handla majrovor, komma hem igen, halvera rovorna och slutligen koka dem. De la dem i kastrullen.

  Varför så förvånade? Om det varit ett annat djurslag än människa hade det varit förbluffande. Vad hade de för förväntningar på dem?

  Vår chans är att vi kan exportera och kommersialisera dokumentationen av det som sker i vårt land. Böcker och filmer, spel, osv osv vilka i grunden har ett informerande och förebyggande syfte. Med den samtidiga svälten hos många riktiga barn samt kvinnornas situation i hemlandet blir kontrasterna tydliga.

  Det är tragedi, skandal och komik i en salig blandning. Och ett dokument över Reinfeldts roll i hur detta kunde ske. Politikernas agerande. Och så Jimmie m fl som anklagas osv. Verkligheten överträffar allt. Alla ingredienserna finns till en film som för alltid kommer att spegla Sverige. Titel "Yesterday in Sweden" undertitlar: "Yesterday a man, today a child", "Pizzaeconomy - the Swe-dish model".

  Naturligtvis sveket mot barnen i de klasser dessa placerades i. De barnens berättelser. Tjejer som får klasskamrater lika gamla som sina föräldrar.

  Vi som bor här hoppas att det nu kan rundas av med ett lyckligt slut. En seger för vår självklara rätt att agera i vårt eget land.

  Hjälp skall ges med finess.

  Nu skall bara religionsröntgen utföras också.

  SvaraRadera
 5. Kan vi inte behålla dessa afghaner och alla irakier och istället skicka ner alla våra miljöpartister och vänsterpartister dit istället?

  SvaraRadera
 6. Sverige är olikt alla andra länder. Här åldras vi baklänges.
  Skämt åsido, Varje falsk flykting här stjäl maten ur munnen på 100 riktiga
  som aldrig skulle kunna ta sig hit.
  Hjälp på plats!

  SvaraRadera
 7. En riktig flykting behöver inte ljuga för asyl i Sverige.
  De som ljuger stjäl resurser från riktiga flyktingar.

  SvaraRadera
 8. https://www.nyatider.nu/ingen-av-skicka-mej-istallet-aktivisterna-ville-bli-skickad-istallet/

  SvaraRadera