torsdag 22 juni 2017

Pinsamma hyllningar av asylaktivisten Viktor Banke


Det är inte svårt att förstå varför
Viktor Banke har tillgång till alla medier.


Viktor Banke är som bekant den självgoda advokaten och asylaktivisten som när som helst får utrymme i vilken tidning som helst. Jag är övertygad om att denna ingång till alla etablerade medier inte främst beror på att han står på den goda sidan, utan minst lika mycket på att han har goda kontakter med de journalister som bor på Södermalm, där han själv bodde tills han nyligen flyttade till större på andra sidan vattnet. Med tanke på asylindustrins omfattning, lär det finnas en uppsjö av advokater som hanterar dessa ärenden, men som inte lyckas visa upp sig på samma sätt.

När han nu har släppt en bok, givetvis kallad "Andrum", ser hans vänner till att den kan marknadsföras på vederbörligt sätt i deras tidningar. På vänstersidan ETC får han berätta att han "censurerar sig själv hela tiden", eftersom hans människosyn är så fin att det nästan rinner över. Som för så många andra i samma kretsar, är inflödets maximering ett självändamål:

"Det är en typisk svensk grej att det måste vara värdigt om de kommer. Samma argument används sedan för att hindra människor från att komma. Jag menar att människor primärt vill ha skydd, de söker inte svensk standard."

Det är inte alldeles sant, eftersom vi vet att det är just reglerna och levnadsstandarden som lockar många. Vi har också sett hur det klagas på maten och att boendet ligger för långt från någon större stad, vilket rentav har fått migranter att vägra stiga av bussen. Den avslutande passagen är lite intressant, för den visar att personer som Banke fortfarande inte riktigt tänker hela vägen:

"Människor söker skydd i Sverige av många olika skäl, men gemensamt är att det i nästan samtliga fall handlar om att undkomma köns- och sexuellt förtryck, våldsamheter och religiös fanatism.
– Skulle man sammanfatta anledningarna till att människor söker skydd ligger de ganska nära de egenskaper vissa smetar ner flyktingkollektivet med. Det är ju lite ironiskt."

Denna tankegång känner vi igen, där man alltså tänker sig att det finns en kultur i hemlandet, men att människor flyr från just denna, och alltså automatiskt är befriade från alla dessa aspekter. Inte heller det är sant, eftersom det är alldeles uppenbart att de som kollektiv bär med sig en hel del islam, klankultur och så vidare.

När det i dag blir DN:s tur att marknadsföra Viktor Bankes bok, är texten så fylld av hyllningar att det lär krypa i skinnet hos mången läsare. Inledningen ger oss:

"Brottmålsadvokaten Viktor Bankes familj brukar beskylla honom för att säga emot för sakens skull. Det är närmast att betrakta som ett personlighetsdrag. En läggning som har resulterat i ett nitiskt argumenterande på sociala medier med i genomsnitt 43 Twitterinlägg om dagen de senaste fyra åren, ett stort antal skrivna artiklar samt en flitig medverkan i diverse seminarier."

Denna beskrivning av en duktig flicka är den enormt långa artikelns genomgående tema. Det är som vanligt lite fascinerande att tramsande på Twitter ses som någonting viktigt, och vi påminns om hur Malena Ernman vinner pris efter pris för just denna aktivitet. Antagligen skriver exempelvis jag själv här fler inlägg, men skillnaden är förstås att de inte lyfts upp av samtliga medier. Banke är inte för blyg för att komplettera DN:s lismande artikel med självförhärligande citat, som när han kommenterar sin goda uppväxt:

"Du vet, det finns böcker och man bryr sig om omvärlden."

Ja, alltså till skillnad från de där bruksorterna där det bor sverigedemokrater som inte kan läsa. DN hjälper glatt till:

"Viktor Banke växte upp som en av världens lyckligt lottade, och fick därmed kraft över till annat än egna bekymmer. Under skolåren var han med i ”varenda mellanstatlig organisation”: Röda korset, Rädda Barnen, Svenska freds- och skiljedomsföreningen..."

Även här kan Banke själv skjuta in:

"Ordföranden i Ungdomsrådet var jag också så klart. Varje sommar tänkte jag att nästa läsår ska jag vara lite tystare. Den personen som andra frågar vad han tycker, i stället för den som tar plats. Det höll en halvtimme in på nya terminen."

Klart att du var. Så mycket patos och god energi kan inte stängas in, utan måste bara förmedlas till allt och alla.

DN:s kungliga reportage bjuder på många fina bilder.


Hyllningen kommer snart att kulminera:

"På ett individuellt plan handlar drivkrafterna i Viktor Bankes fall förmodligen om ett behov av rättskaffenhet både hos sig själv och andra, i kombination med en stridbar och debattglad disposition."

En passage berör Bankes personliga situation och blir lite rolig:

"På given fråga säger Viktor Banke att det är olyckligt att hans tidigare och nuvarande hemstadsdelar är så kulturellt och socioekonomiskt homogena. Att flytta till en förort med högre andel nyanlända var dock aldrig på tal.
– Jag har alltid bott i innerstan och tycker om att bo där. Jag blir väldigt ofta beskylld för att inte leva i verkligheten, men man kan inte låta bli att tycka något utifrån var man bor och hur man lever."

Det är nog ganska många som skulle tycka om att äga en lägenhet i Stockholms innerstad, men i stället måste bo i de förorter som han och hans gelikar har sett till att skapa. Att han verkligen tycker att det är "olyckligt" att hans eget bostadsområde är för svenskt är rent hyckleri och vi kan gissa att han tämligen omgående skulle flytta om det blev alltför "utsatt". Jan Helin gav ett liknande svar på varför han nödvändigtvis måste bo i Äppelviken. Ännu ett stycke är avslöjande:

"Sitt fleråriga uppdrag som krönikör på tidningen Metro har han dock avsagt sig sedan de nya ägarna, finansmännen Christen Ager-Hanssen och numera avhoppade Mats Qviberg, låtit sig intervjuas av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.
– I intervjun nämndes ett möjligt samarbete mellan tidningen och sajten, som är en del av en rörelse jag inte vill förknippas med. Ägarna talade också om krönikörerna och texterna i tidningen på ett sätt som antydde att de ville lägga sig i, och det kunde jag inte tolerera."

Observera att han verkligen använder ordet "tolerera", vilket är roligt eftersom dessa människor älskar att tala om "tolerans" och "intolerans". Nyheter Idag är för övrigt bland de minst ideologiska av de alternativa medierna.
Vid ett par tillfällen dyker förstås intervjuns egentliga syfte upp:

"Viktor Banke redogör för allt detta i ”Andrum”, vars namn syftar på den fokusförskjutning han såg äga rum hösten 2015 i politiken och den offentliga debatten. Först var det flyktingarna, de som flydde krig, fasa eller obefintliga framtidsutsikter, som behövde andrum. Sedan var det svenskarna – från deras snabbt ökande tillströmning."

Detta publiceras alltså dagen efter att polisen har berättat om de 61 områden där myndigheter behöver poliseskort, småföretagare blir utpressade, stenar kastas och bilar brinner. Gång på gång vill Viktor Banke hävda att han inte alls har något personligt ansvar för det enorma inflödet, men de är alla små kugghjul i den offentliga debatt som har sopat alla problem under mattan och demoniserat varje avvikande röst. Att de dessutom har belönats rikligt för sitt poserande är direkt motbjudande.
12 kommentarer:

 1. Tack Tobbe, du har helt rätt. Läser Metro på t-banan fem dagar i veckan och blev verkligen väldigt glad när det blev känt att vi skulle slippa Viktor Bankes horribla krönikor. /K

  SvaraRadera
 2. På tal om Metro, hade varit en bra start på dagen att få läsa en Tobbe-krönika i Metro. Hoppas du anmäler intresse för att skriva i Metro om du inte redan gjort det!/K

  SvaraRadera
 3. Uppenbarligen platsar inte Viktor Banks på Kanarieöarna. Dessa borde tjäna som en förebild för hela EU. Man bekämpar den illegala invandring innan den hinner uppstå.
  Genom att investera i personal och utrustning i Senegal och Mauritanien förhindrar man att sjöodugliga båtar beger sig i riktning mot Kanarieöarna. Man satsar också en del av medlen på utveckling. Med tanke på att 6.000 illegala invandrare drunknade på väg mot Kanarieöarna år 2006, inser man vikten av kloka beslut. Det inkompetenta styret i EU kommer att undergräva hela unionen om de inte snabbt stoppar den stora invandringen av terrorister.
  http://politica.elpais.com/politica/2017/06/19/actualidad/1497895398_408356.html

  SvaraRadera
 4. Banke uppfyller alla krav på att bli svensk utrikesminister och han kommer också att bli det - sagt av kändisadvokaten Tomas Bodström, tidigare minister i förra sosseregeringen.
  Observatör.

  SvaraRadera
 5. På Svt hyllades/marknadsfördes boken i en halvtimme av en devot intervjuande överklass Batikhäxa med med runda kummunistbrillor på nästippen:
  (från mitt minne)
  "Även om texten är skriven med proffsigt torrt juridiskt språk (läs pretentiöst) så genomsyras den av en otrolig mänsklighet."

  SvaraRadera
 6. Gode gud Ge oss
  en liten stunds andrum
  från Bankes godhetssignalerande verbala spyor. Amen.

  SvaraRadera
 7. Gör idioten papperslös. Enligt honom verkar det som om länder är enbart nånting existerar på papperet.

  SvaraRadera
 8. "Brottmålsadvokaten Viktor Bankes familj brukar beskylla honom för att säga emot för sakens skull."

  Hur säger man emot genom att säga precis det som i vårt samhälle förväntas av en god, rättänkande medborgare???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mer eller mindre kutym för personer ur den övre medelklassen att vara radikala förespråkare för maktens ideologi. Därför är det ganska vanligt i det socialdemokratiska Sverige att en läkarson blir en kommunist av något slag.

   Djurrättsaktivism och miljöaktivism brukar också locka personer ur den övre medelklassen. Personer med en relativt problemfri uppväxt verkar ofta skam över detta. För att kompensera för att de haft det så bra själva engagerar de sig ofta samhälleligt. Miljöaktivism, djurrättskamp och kommunism är ganska typiska sporter som praktiseras av personer sprungna ur den övre medelklassen.

   Radera
 9. Att advokater mest presterar bullshit är inget nytt.
  "Jag menar att människor primärt vill ha skydd, de söker inte svensk standard."
  Skulle vi gå ut med att alla bidrag till asylanter/PUTare hädanefter vore noll, skulle inflödet på bara ett par dagar nästan upphöra.
  De som ändå kom hit, DE skulle vara en tillgång för de planerar att jobba!

  SvaraRadera
 10. Intressant att det handlar mer om hans person än ämnet han tar upp. Hur var boken?
  Kan du själv föreställa dig hur det skulle vara att lämna allt och riskera ditt och dina barns liv på Medelhavet för att ta dig hit? Det gör ingen för nöjes skull!
  Jag är inte rik, jag bor inte i fina kvarter och det är skillnad på människors levnadsstandard i vårt land. Men tack och lov för att vi har Turen att få leva och bo här. Det är inte alla som har fått födas eller växa upp med den Turen. Med självklarheter som att få uttrycka sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur boken var får vi inte heller reda på i hyllningsartikeln. Det är asylpolitiken som får människor att sätta sig i de där båtarna, och ansvaret för om dessa sjunker ligger inte hos européer.

   Radera