lördag 30 december 2017

DN och falska nyheter


I morse var DN:s chefredaktör Peter Wolodarski inbjuden till TV4:s Nyhetsmorgon. Ämnet var "fake news", alltså falska nyheter, och att kalla in just Wolodarski för att på något sätt utgöra motrösten blir lite absurt.


Att Donald Trump kommer upp kanske ses som naturligt i detta sammanhang, men vi ska komma ihåg att DN för en nästan daglig kampanj mot honom, där förstasidan ibland har bestått av inte mindre än fyra eller fem artiklar som helt enkelt svartmålar honom. Man har inte ens dragit sig för att framställa Nordkorea som ett offer, samtidigt som man glatt har vidarebefordrat den nordkoreanska regimens egna berättelser om hur hundratusentals frivilliga strömmar till armén för att slå mot USA.
Övriga medier har en agenda och driver kampanjer, men frågan är om inte DN är den svenska tidning som utmärker sig mest när det gäller just falska nyheter. Vi minns "Brandmannen från Boden", där Golnaz Hashemzadeh skrev om hur hon på flyget hamnat bredvid en främlingsfientlig brandman som hon genom sitt stora tålamod och överlägsna kunskap kunde omvända. Hon gjorde dock misstaget att nämna Boden, vilket gjorde att hela historien kunde avslöjas som påhittad. DN lät den dock ligga kvar och där ligger den ännu.
På samma sätt hänvisades till en rapport från OECD om invandringens påverkan på mottagarländer, som visade att invandringen var en nettoförlust för samhället, men som i DN slogs upp stort som "Invandrare en vinst". Till och med SVT-text fick senare ändra sin text om att invandringen var lönsam enligt OECD, till att den var lönsam enligt DN.

Så sent som i går kunde DN proklamera:
När man sedan läser artikeln visar det sig att det handlar om en enda kommun, Åre, som har fått 25 asylsökande, men säger vilja ta emot 100, och då endast för att kommunen ska växa befolkningsmässigt.

Om programledare Jesper Börjesson hade varit seriös kunde han ha tagit upp sådana exempel, men i stället låter han Wolodarski orera och försöker koppla Sverigedemokraterna till falska nyheter.

Att bland annat Donald Trump ser många medier som fiender är helt naturligt och beror på hur dessa själva agerar. Så ser det ut i många länder, och jag kommer att tänka på vad Marine Le Pens kabinettschef Philippe Martel ska ha sagt till en journalist:

"Vi ska ge oss på er. Alla dessa idioter till institutionella journalister. Hursomhelst, fransmännen avskyr er. Vår medieplan är att attackera er till döds. Pressen är emot oss, så varför skulle vi fortsätta att samarbeta med den?" 

Medierna är i högsta grad makthavare och det finns ett skäl till att de är min utgångspunkt på denna sida. Vi kan stoppa asylinvandringen i morgon, men att förändra det likriktade medielandskapet kräver ett grundligare arbete.

Låt oss avsluta lite lättsamt:


6 kommentarer:

 1. Häromdagen var det Trump-bashing på SVT-nyheter. Det hette att han var den "äldste överbefälhavaren genom tiderna och den ende som saknar militär erfarenhet".

  Vad menar SVT ? Att Trump är den ende ÖB som inte startat krig? Annars har ju Trump åtminstone gått på internatskola med inriktning mot militär karriär. Mer än vad Obama gjort.
  SVT=fake news

  SvaraRadera
  Svar
  1. En lika gammal, eller något äldre, ÖB var ju Finlands marskalk Mannerheim, som var 72 år då han blev överbefälhavare vid Sovjets angrepp 1939. Några år senare, 1944, blev han vald till Finlands president.

   Radera
  2. Jag kollade upp det hela lite närmare, så uppenbart att det var fake news, häpnadsväckande att det kan finnas så infantila medarbetare på Svt. Det korrekta är att Trump är den förste som saknar såväl militär som tidigare politisk erfarenhet. Precis som att det skulle vara en belastning.

   Radera
  3. Du kan lita på att DN hade beskrivit det som någonting oerhört negativt om Trump hade haft militär erfarenhet...

   /
   W

   Radera
 2. Det är så otroligt löjligt av den liberala pressen och socialistblaskor som Aftonbladet att alltid leta fram de mest aggressiva och fula bilderna på politiker de avskyr och hatar (i detta fall Trump). Ett fotografi återspeglar ansiktet under en hundradels eller tusendels sekund och vem som helst kan se ut som ett monster under just det ögonblicket.
  Högerextremister (verkliga och inbillade) och nationalister gör ofta likadant på sina bloggar men de skrävlar däremot inte om att de har en fiiiin vääärdegrund och att vara så kollosalt "anständiga"...
  En av orsakerna till att jag gillar denna blogg är att man slipper se sådana manipulativa bilder här. (Artiklarna om t.ex. Maud Olofsson, Reinfeldt och Fridolin hade inte blivit bättre av fula bilder på dem).
  Höjden av trams är att visa upp en bild när Trump eller något annat hatobjekt råkar sträcka ut handen så att det påminner om en Hitlerhälsning.
  Folk i allmänhet genomskådar det och denna sjukliga underskattning av läsarna är så provocerande att det är fullt logiskt och ett hälsotecken att folk sluta köpa PK-blaskorna.

  SvaraRadera
 3. Jag såg programmet och skrev därefter till Jesper Börjesson/TV4:
  "Här har du DNs chefredaktör i studion och temat är fake news och så frågar du inte om Sandvikenrapporten ?"
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/tjanar-over-en-halv-miljard-pa-invandringen/
  Jag har inte fått något svar !

  För dem som inte kommer ihåg rapporten nämner jag att denne "visade" att Sandviken tjänade 500 mio om året på invandringen ! Genom att räkna in statens bidrag till kommunen.

  Rapporten hyllades av bl.a. Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag ...
  Och sågades av folk som kunde räkna.

  Passar på att tacka Tobbe för sin skarpa penna !

  Tjalle

  SvaraRadera