söndag 23 september 2018

Dagens citat: Guy Verhofstadt


"När det inte fanns någon europeisk union, hade vi auktoritära styren, despotism, fascism och nazism i Europa. Det är tack vare Europeiska unionen vi kan leva i fred och demokrati!"
Twitter

Ledaren för den liberala gruppen ALDE i Europaparlamentet förklarar hur en värld utan hans egen byråkrati skulle se ut. Att belgaren Verhofstadt älskar EU behöver vi inte betvivla, då redan hans uppsyn och beteende i kammaren visar hur väl han trivs i den miljön.

Påståendet ovan är dock falskt på så många plan. Kol- och stålunionen, som brukar beskrivas som startskottet för det framtida EU, bildades 1952. Italien och Tyskland hade förvisso varit diktaturer under ett antal år, men dessförinnan någon sorts demokratier, utan en europeisk union. Det är också mycket svårt att tro att dessa båda länder återigen skulle ha blivit diktaturer utan den kommande unionen, eller omedelbart förklara krig mot varandra efter dess avskaffande. Dessutom har utomeuropeiska länder från Kanada till Australien hållit sig till demokratin utan att uppgå i någonting som liknar EU, och i Europa ser vi hur länder som Norge och Schweiz klarar sig utmärkt utan att söka medlemskap.

EU i sig är inte heller ett demokratiskt ideal, med sina icke-valda kommissionärer och attacker mot folkvalda partier i Ungern och Polen. Det EU som många européer nu vänder sig emot har gått långt bortom den frihandel och tullunion som möjligen gynnat både ekonomi och någon sorts samhörighet.

4 kommentarer:

 1. Trodde ett ögonblick det var Jan Helin. Lika som bär.

  SvaraRadera
 2. Jag trodde ett ögonblick att han sa segra eller dö. Men det sa han ju inte. EU eller krig sa han ju, bara för att förtydliga.

  SvaraRadera
 3. Hehe, desperationen är påtaglig - kolossen vinglar på sina sköra lerfötter.

  SvaraRadera
 4. Joo, Verhovstadt har onekligen en poäng...
  Och den som tvivlar på det korrekta i hans uttalande kan ju ta och titta på det blodiga kriget som pågår mellan de två ickedemokratiska länerna Norge och Island...��

  / w

  SvaraRadera