fredag 14 september 2018

Dagens citat: Mikael Odenberg (M)


"Här pratar vi om ett parti som vill stänga gränserna, flörtar med Putin, vill ut ur EU. Det går självklart inte att lyfta på luren till Åkesson för att förhandla om någon form av regeringssamarbete då."
DN





Den tidigare moderate försvarsministern slår fast att det inte finns någon "rättighet för varje parti att samarbeta med Moderaterna", och försöker förklara varför SD är otänkbart. Påståendet om "stängda gränser" är som vanligt idiotiskt, eftersom SD knappast vill stoppa turism och handelsrelationer.

Frågan om EU-medlemskapet skulle med all sannolikhet föregås av en folkomröstning, som SD inte kommer att kunna utlösa på egen hand under denna mandatperiod. Vad Odenberg menar med "flörtar med Putin" kanske han själv vet, men det är ju inte otänkbart att det verkligen handlar om den där frågan där Åkesson vägrade välja. Att SD har demoniserats och uteslutits från vissa sammanhang har ingenting med EU eller Putin att göra, utan handlade redan från början om asylpolitiken. När övriga politiska partier nu måste erkänna att SD nog hade en del poänger på detta område, blir det i stället desto mer om EU och abort.

På kommunal nivå tenderar de folkvalda att vara mer pragmatiska, eftersom de står närmare dem de representerar och har en mängd praktiska frågor att lösa. En av dessa pragmatiker är Christian Sonesson, moderat kommunalråd i Staffanstorp. I DN:s artikel säger han bland annat:

"Vad fick SD? En miljon väljare och lite till. Och dem ska vi inte prata med? Det blir så konstigt. Partiet måste titta på vad vi har gjort i Skåne, det finns lärdomar att plocka här."

Detta säger han alltså trots att hans eget parti med 18 av 41 mandat börjar närma sig en egen majoritet i kommunen, och för att nu få majoritet endast behöver plocka in exempelvis KD:s tre mandat. I många skånska kommuner blir det svårare och i vissa fall närmast omöjligt att hålla SD borta från allt inflytande. Det gäller exempelvis Hörby, den kommun där SD fick sitt bästa resultat.







Här fick SD 15 av 41 mandat, medan S föll till 6 och Moderaterna till 4. Redan under föregående mandatperiod såg Socialdemokraterna till att kringgå SD genom en tämligen bred koalition mellan S, MP, C, KD och L. Inte ens dessa fem partier tillsammans skulle nu utgöra en majoritet. Vi kan alltså i år få ett antal kommuner som i olika grad styrs av SD.



2 kommentarer:

  1. Jag VET att SD inte kommer att påverka ett iota i Hörby kommun under kommande fyra år. Regimen fick ju majoritet med 2:1.

    SvaraRadera
  2. Sonesson i Staffanstorp var välden enda moderaten som (sista veckorna före valet, efter att ha behövt SD under fyra hela år) pratade om att prata med SD. Nu steg Moderaterna kraftigt i Staffanstorp till runt 45%, så nu VET jag att han inte alls kommer att prata med någon SD:are under kommande fyra år. Varför vet inte alla detta uppenbara?

    SvaraRadera