fredag 19 juli 2019

...och Aftonbladets analys blir förstås usel
I det förra inlägget tittade vi på hur ett par vänsterliberala premiärministrar passade på att posera kring några tweets från Donald Trump. Många medier hänger på, och att Aftonbladets ledarsida bjuder på en särskilt infantil analys förvånar inte. Rubriken "Trump är rädd för de kvinnliga politikerna" är barnslig, samt med all sannolikhet helt felaktig.

De fyra kvinnorna ifråga utgör knappast något hot mot Trumps presidentskap, då de är tämligen juniora och perifera även inom Demokraterna. Som många redan har påpekat är det troligare att Trump vill lyfta fram dem för att de ska forma väljarnas bild av hela partiet. De är med andra ord snarare en tillgång för Republikanerna och Trump.

Ledarskribenten Susanna Kierkegaard trampar glatt vidare i diket:

"En stor del av strategin verkar bestå av rasistisk polarisering, att kalla alla progressiva politiker för antisemiter och att attackera kvinnor."
Det skulle inte vara mycket till strategi, eftersom hälften av väljarna är kvinnor och en hel del "icke-vita". Trump valdes inte enbart av vita män. Att "antisemit" dök upp beror främst på att Ilhan Omar, den nyinvalda kongressledamoten med hijab, yttrat sig på sätt som uppfattats som antisemitiskt. Inte på att hon är "progressiv" eller kvinna. 
Vi får ytterligare en slev av det vanliga identitetsfokuset:

"De skapar historia bara genom att ha tagit sig dit: Rashida Tlaib och Ilhan Omar är de första muslimska kvinnorna i kongressen. Omar är dessutom den första kvinnan på sin post som bär slöja, och den första med flyktingbakgrund. Alexandria Ocasio-Cortez är 29 år gammal och därmed den yngsta kongressledamoten någonsin. Ayanna Pressley är den första svarta kvinnan som blivit invald från Massachusetts."

Den kategoriseringen var egentligen lika rasistisk som någonting annat, men ordet har på ett märkligt sätt kommit att helt kopplas till invandringspolitik. Observera förresten också hur skrattretande krystat den fjärde personen görs historisk. Aftonbladets ledarsida kan vara landets sämsta, men det är ungefär på denna nivå amerikansk politik brukar skildras i svenska medier. Vi får veta att det finns en demokrat som har alla goda politiska och mänskliga egenskaper, och en republikan som är helt vansinnig. För den som enbart följer exempelvis SVT blir det förstås obegripligt hur George W Bush kunde vinna och dessutom bli omvald, för att inte tala om att Donald Trump besegrade Hillary Clinton. 

Bilden överst är satir och därmed överdriven, men den berättar oändligt mycket mer om varför dessa ledamöter får kritik än vad svenska medier förmår.
1 kommentar:

  1. För övrigt har president Trump nu sänt sin vice utrikesminister till Sverige pga häktningen av artisten Arap Rocky. Margot Wallström säger dock att regeringen inte kan ingripa i ett rättsärende. Hon ljuger som vanligt - enligt grundlagen/Regeringsformen (12 kapitlet 9 §) kan regeringen när som helst avsluta en förundersökning och lagföring där det finns misstanke om brott.

    SvaraRadera