måndag 22 juli 2019

Socialdemokrater mjölkar vad de kan ur en tragedi
I dag är det åtta år sedan dåden i Oslo och på Utöya, och våra egna socialdemokrater utnyttjar tillfället för att rikta en bred offensiv mot allt som anses tillhöra "högerextremismen". På Aftonbladets debattsida dyker SSU-höjdarna Philip Botström och Andrea Törnestam upp för att bjuda på en fullständigt förutsägbar text. Vi får inledningsvis veta vad denna dag ska handla om:

"Att minnas våra kamrater i AUF, att lära oss om de politiska idéer som låg bakom terroristens handlingar och engagera oss mot högerextremism och för jämlikhet."

Det är som vanligt anmärkningsvärt att vissa gärningsmän har allt med sin ideologi att göra och ingår i ett sammanhang där alla är skyldiga, medan ideologin som inspirerar de tusen gånger vanligare terrordåden knappt ens har med sig själv att göra. I detta fall ska årsdagen utnyttjas maximalt för att framhäva sig själv och slå mot så många meningsmotståndare som möjligt:


"Det var ett brutalt terrordåd av en högerextremist och inte en slump att det var just unga socialdemokrater som mördades. Arbetarrörelsen och socialdemokratin har alltid stått upp för vad högerextremisterna alltid hatat och kämpat emot; det fria, jämlika och demokratiska samhället."

Observera att en sådan beskrivning skulle ses som försök till polarisering och ett skamlöst utnyttjande vid de vanliga terrordåden. Penseln är bred för att täcka in så många motståndare som möjligt:


"Även om terroristen var ensamt ansvarig för dådet på Utøya är det fler än på länge som delar hans vidriga värderingar. Hat föder mer hat och högerextremismens idéer vinner återigen ny mark i samhället. Runtom i Europa tar nazistiska partier plats i parlament och i Sverige marscherar NMR öppet på våra gator och torg."

Jaha, inte en rad om att de flesta högerextremister är fredliga eller att det viktigaste nu är att högerextremister inte ska stigmatiseras. I verkligheten har nationalsocialister inte särskilt många mandat i europeiska parlament, men vi förstår att den beteckningen som vanligt används mycket frikostigt. För övrigt pekas här den enskilda organisationen NMR ut, som inte hade någonting med dåden i Norge att göra. 
Samtidigt får de båda socialdemokratiska riksdagsledamöterna Kadir Kasinga och Anders Österberg en liknande text publicerad på Expressens debattsida. Den inleds med lite spridda referenser till "nazister" och snart blir förstås måltavlan större:

"En grundläggande del i nazistiska partier är att Sverige ska vara etniskt rent. De som kom hit 1975 och fram till idag är först ut att granskas och utvisas om NMR får bestämma. Den att-satsen gick också att läsa i SD:s partiprogram fram till 1999, sedan ändrades orden men återvandring är fortfarande högt satt på deras dagordning."
Vilket fortfarande inte har någonting med Utöya att göra. När de båda undertecknarna väl flyttat fokus är det ju lika bra att mjölka det ordentligt:

"Utan SD:s retorik om att dela in människor i olika kategorier utifrån ursprung och religion skulle NMR aldrig blivit större än de var för tio år sedan. Långsamt har de avancerat och växer utifrån en retorik som syftar till att skapa rädslor, missnöje och hat."

Källa på det? Jag tror också att de sista tre känslorna beror mindre på vad ett parti talar om, och mer på vad människor upplever i själva verkligheten. Det är då mer sant att socialdemokratisk politik syftar till att skapa splittring och etniska väljargrupper.Jag tycker i och för sig att man kan titta på en gärningsmans ideologi, men vi påminns ständigt om alla krumbukter som görs för att inte sätta islamiska dåd i ett sammanhang. Varje dag är en årsdag av någon sådan attack, men ändå får vi varje gång veta att det är någon som bara gör det i ideologins namn och har missuppfattat dess innehåll. Detta sägs dessutom ofta av politiker som lär ha mycket mindre insikt i denna ideologi än vad gärningsmännen har. 
Före Utöya hade vi i vårt eget land en självmordsbombare i Stockholm och efter Utöya ett dåd där lastbil användes. Det socialdemokratiska partiet har rentav en avdelning, Tro och solidaritet, som i mångt och mycket fungerar som en islamisk påtryckargrupp. Det finns i Sverige rätt få personer som hyllar dådet i Norge, men desto fler som har förståelse för annan terror, och Socialdemokraterna har ingen som helst trovärdighet i frågan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar